|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Tezave z delodajlacem-NUJNO!
29.12.2009 9:47:38   
wonderland
Punce, nujno rabim vas nasvet! Imam 15m starega otrocka, v podjetju sem zaposlena ze vec let in pred porodnisko sem delala 24/7 oziroma 10-12 ur na dan. Ko sem prisla s porodniske sva se s sefom dogovorila za 8 urni delovnik, od 8.-16. do sedaj je bilo vse ok, zdaj pa mu kar naenkrat to vec ne pase in od mene zahteva (njegovi predlogi):
1. da delam od 9.-19.
2. ce bom delala 8 ur, potem mi zmanjsa placo za 25-40%
3. da delam od 12.-20.

Taksen urnik nikakor ne pride v upostev, ker nimam varstva za malega in niti si ne predstavljam...potem ga 5dni v tednu sploh ne bi videla...

Vem da tocka 1. in 2. ne prideta v upostev, zanima pa me, kako je s tocko 3.ali lahko od mene zahteva da delam od 12.-20.? Kaksne so zakonske podlage, ki se jih lahko on oklepa? Kaj pripada meni kot mamici z malim otrokom? Kaj naj naredim, ce zahteva, da takoj zacnem delati s tem del.casom.?
Vsake vase izkusnje in nasveta bom vesela!
Hvala ze v naprej.
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Tezave z delodajlacem-NUJNO!
29.12.2009 9:54:19   
zmajaz
V času do 3. leta otrokove starosti (če imaš samo 1 otroka) lahko zahtevaš tudi skrajšan delovni čas (od 4 do 7 ur) in delodajalec tu nima izbire - to ti MORA omogočiti. Potem je pa tu drugi problem, če imaš delodajalca, ki ti hoče "nagajati" - KDAJ boš delala (ob katerih urah) določa ON in tu ne moreš nič - nobena zakonodaja mu tega ne preprečuje.

(odgovor članu wonderland)
Neposredna povezava do sporočila: 2
29.12.2009 9:54:57   
marty5
Razporeditev delovnega časa je v osnovi domena delodajalca.Imaš pa eno možnost - v novem zakonu o delovn. razmerjih je člen (3. odstavek 147. člena), kjer zakonodajalec daje možnost, da zaradi usklajevanja družinskega in poklicnega življenja lahko delavec zaprosi zanj bolj ugodno razporeditev delovnega časa in delodajalec mu mora to ugoditi, če to bistveno ne vpliva na delovni proces ter hkrati pisno utemeljiti svojo odločitev.
Sicer je člen zastavljen tako, da je vse bolj medlo - mnogokrat pa že samo dejstvo, da mora delodajalec nekaj napisati in podpisati naredi svoje....

Glede na odnose in vse prej kot normalne zahteve delodajalca po 10 urnem delavniku, bi jaz poskusila. Odnosi kaj veliko slabši ne bodo mogli biti.

Srečno!

Ko je volja, se vedno najde tudi pot. Ko pa volje ni, prosto pot dobijo izgovori.

Neposredna povezava do sporočila: 3
29.12.2009 9:55:54   
marty5
Še besedilo zakona:

(3) Če delavec v času trajanja delovnega razmerja zaradi potreb usklajevanja družinskega in poklicnega življenja predlaga drugačno razporeditev delovnega časa, mu mora delodajalec, upoštevaje potrebe delovnega procesa, pisno utemeljiti svojo odločitev.

Ko je volja, se vedno najde tudi pot. Ko pa volje ni, prosto pot dobijo izgovori.

(odgovor članu marty5)
Neposredna povezava do sporočila: 4
29.12.2009 9:58:29   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: marty5
Še besedilo zakona:
(3) Če delavec v času trajanja delovnega razmerja zaradi potreb usklajevanja družinskega in poklicnega življenja predlaga drugačno razporeditev delovnega časa, mu mora delodajalec, upoštevaje potrebe delovnega procesa, pisno utemeljiti svojo odločitev.

Za poskusit vsekakor je - čeprav tale zakon je al pa ni, če mene vprašaš - on lahko pač napiše, zakaj mora delati tako in je zadeva zaključena.

(odgovor članu marty5)
Neposredna povezava do sporočila: 5
29.12.2009 10:03:11   
Anonimen
Vztrajaj pri svojem.

(odgovor članu zmajaz)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
29.12.2009 10:08:38   
wonderland
Marty5, hvala za to! Ja, slabse tako ali tako ne bo moglo biti. Ker delamo s strankami je nas delovni cas od 8.00 zjutaj do 21.30 zvecer. Ker imam pomocnika, je bilo vedno tako, da je pomocnik lahko opravljal delo vezano na pozno popoldanski cas in dejansko bi se dela normalno lahko opravilo tako, da bi jaz delala do 16. Trenutno gre za princip in zahtevo, ki seveda nima dejanske osnove. Seveda, ce bo zelel bo verjetno lahko argumentiral svojo zahtevo z dejstvom, da tudi popoldne potekajo aktivnosti.

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 7
29.12.2009 10:17:10   
mate0ja
Zaposlitev za polni delovni čas traja 40 ur tedensko. To je 8 ur dnevno. Kako zaboga delodajalec lahko zahteva daljši delovnik? Ok, če bi na primer delala kak dan manj sam ne pa po defoltu nekaj ur več tedensko kot je v zakonu. Pa nadure se itak plačajo, tako bi ti moral dati kvečjemu višjo plačo, za več dela ne nižjo za 40 ur.
Naj ti pisno zniža plačo, če upa in seveda utemelji zakaj jo je znižal.

Če se ne bosta mogla pogodit začni drugo službo iskat, v kolektivu kjer si šikanirana se ne splača vztrajat. In ti si šikanirana. Najdi novo službo in kršitve prijavi delovni inščekciji. Na srečo delavcev, ta v večini primerov v delavčevo korist deluje.

Če bi rad bil srečen, BODI!!

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 8
29.12.2009 10:20:37   
mate0ja
IZVIRNO SPOROČILO: wonderland

Marty5, hvala za to! Ja, slabse tako ali tako ne bo moglo biti. Ker delamo s strankami je nas delovni cas od 8.00 zjutaj do 21.30 zvecer. Ker imam pomocnika, je bilo vedno tako, da je pomocnik lahko opravljal delo vezano na pozno popoldanski cas in dejansko bi se dela normalno lahko opravilo tako, da bi jaz delala do 16. Trenutno gre za princip in zahtevo, ki seveda nima dejanske osnove. Seveda, ce bo zelel bo verjetno lahko argumentiral svojo zahtevo z dejstvom, da tudi popoldne potekajo aktivnosti.

Hm če imate pa delovni čas tak pol pa veliko ne moreš. edino za 8 urni delovnik se lahko boriš. Ostalo odpade, saj je mama opravičena le nočenga dela ta pa se šteje od 22-06.

Mogoče sem zgoraj malo preostro zavzela stališče. Mogoče se poskusi dogovoriti, da boš delala popoldansko smeno npr. enkrat tedensko, ko boš imela varstvo (če se lahko tako dogovoriš). Tako bo volk sit in koza cela.

Mogoče se s šefom malo pogovori kaj dejansko ga moti na tebi. če se da uredit tako kot sta se dogovorila torej od 8-16, zakaj potem pritiska, da moraš delati drugače?

Neposredna povezava do sporočila: 9
29.12.2009 10:32:13   
blaža
edino to okoli keša ne štekam. Če si zdej delala po 12 ur, si dobila plačo za 12 ur, a ne? Logično, če greš delat po novem le za 8 ur, da bo taka tudi plača, torej posledično nižja. Al se motim?

Razen, če nisi zdej delala 12 ur in dobila le plačano 8 uruser posted image

Glede urnika, po mojem se lahko zmisli kar če, le nočnega kot so ti že napisale druge, si opravičena pa nedeljskega dela tudi.

Itaqk, če je pa tako nenormalen in se ne da nič zmenit z njim, boš mela še kar nekaj težav s takim delodajalcem, če boš šla npr na bolniško za malega,...user posted image

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!
Naj hrup drugih mnenj ne utiša tvojega notranjega glasu!

Steve Jobs

(odgovor članu mate0ja)
Neposredna povezava do sporočila: 10
29.12.2009 10:32:40   
wonderland
mate0ja, to sem mu ze predlagala, da bi lahko obcasno, 1-2x tedensko delala do 19 zvecer, in s tem tudi nimam tezav. Tezavo imam samo s tem, da se v osnovi izhaja iz dejstva da se dela od 9-19, od ponedeljka do petka, 12 mesecev na leto.

Kaj pa ce mi dejansko rece da moram delati od 12.-20, takrat pa zahtevam in koristim pravico do krajsega 4-urnega delovnega casa? To mi potem mora odobriti, a ne?

Tezave nima z mano osebno, ker je zelo zadovoljen z mojim delom in rezultati. Tezavo ima, ker bo v naslednjih mesecih prislo se nekaj punc iz porodniske in ga je strah, da bodo vse zahtevale 8 urni delovni, torej do 16.00 in ce bo meni ugodil, bom moral tudi ostalim, ker pa za njega nikakor ne pride v upostev. Ker zdaj je bilo 4 mesece vse ok in ga ni nic motilo.

(odgovor članu mate0ja)
Neposredna povezava do sporočila: 11
29.12.2009 10:40:13   
wonderland
Blaza...ne, placo sem dobivala ne glede na stevilo opravljenih ur v posameznem mesecu. Nadur nismo imeli... Ker je bil dobersen del place odvisen od uspesnosti, mi seveda ni bilo problema delati cele dneve. tudi zdaj mi ne bi bil, ce ne bi imela otrocka. zdaj so seveda prioritete drugje in tega ne razumejo...

Neposredna povezava do sporočila: 12
29.12.2009 10:45:17   
blaža

Blaza...ne, placo sem dobivala ne glede na stevilo opravljenih ur v posameznem mesecu. Nadur nismo imeli... Ker je bil dobersen del place odvisen od uspesnosti, mi seveda ni bilo problema delati cele dneve. tudi zdaj mi ne bi bil, ce ne bi imela otrocka. zdaj so seveda prioritete drugje in tega ne razumejo...

uf to je res kriza.

ja on pričakuje, da bo kot je bilo do sedaj in da boš vedno na razpolago kot prej. tako ne boš mogla delat in on bo to vseeno zahteval od tebe. Tako je blo pri eni moji kolegici in je službo pustila, ker ni prišla nikamor z delodajalcem. je izbral varijanto, da jo je zej****l v mozag, da je sama šla ker si tega enostavno ni dopustila, da z njo tako dela, pa sta bla tudi privat kao koelga z družinama, že ne vem kolko let.user posted image

Tvoj čas je omejen, zato ga ne zapravljaj tako, da živiš življenje nekoga drugega!

Steve Jobs

Neposredna povezava do sporočila: 13
29.12.2009 10:47:10   
zmajaz
Kaj pa ce mi dejansko rece da moram delati od 12.-20, takrat pa zahtevam in koristim pravico do krajsega 4-urnega delovnega casa? To mi potem mora odobriti, a ne?

Mora ja - samo spet ti lahko on določi, kdaj boš delala te 4 ure - lahko ti recimo reče od 16h-20h in si ne moreš popolnoma nič. Je že več punc pisalo tu, kako se raje sploh niso odločile za skrajšani delovni čas, ker jim je delodajalec zanalašč določil take ure, da je bilo potem čisto vseeno, če delajo kar 8 ur - so vsaj več zaslužile.

Neposredna povezava do sporočila: 14
29.12.2009 10:47:37   
blaža

mate0ja, to sem mu ze predlagala, da bi lahko obcasno, 1-2x tedensko delala do 19 zvecer, in s tem tudi nimam tezav. Tezavo imam samo s tem, da se v osnovi izhaja iz dejstva da se dela od 9-19, od ponedeljka do petka, 12 mesecev na leto.

Tezave nima z mano osebno, ker je zelo zadovoljen z mojim delom in rezultati. Tezavo ima, ker bo v naslednjih mesecih prislo se nekaj punc iz porodniske in ga je strah, da bodo vse zahtevale 8 urni delovni, torej do 16.00 in ce bo meni ugodil, bom moral tudi ostalim, ker pa za njega nikakor ne pride v upostev. Ker zdaj je bilo 4 mesece vse ok in ga ni nic motilo.

Nisem sigurna, mislim, ap da ni nujno, da ti odobri, lahko ti pa reče da prideš ob neki uri za 4 ure, ko ti spet ne bo ustrezalao.

Steve Jobs

Neposredna povezava do sporočila: 15
29.12.2009 10:47:50   
mate0ja
wonderland pogajaj se zase. Povej da si prva ki je poredlagala tak delovnik in ne vdiš problema, da bi ga moral ostalim tudi odobriti. Zakaj za boga bi dal ostalim tudi enake pogoje kot tebi? Zakaj ti ne bi imela boljših, ker si se bolje pogodila?

Ko sm jest prišla iz porodniške, sem začela delati tudi drugačen delovnik. od 7:30 do 15:30. medtem ko je v naši firmo običajen delovnik od 9:00-17:00. Zavedam se, da je to bonus, ki ga dobim in zato, da opravičim ta bonus dostikrat naredim kaj več kot je potrebno. Kaj tudi domov nesem, da zvečer dokončam. Ostali še vedno delajo po starem. Zakaj? Ker se niso pogodili oz. ker sem bila prva ki je prišla na to misel.

Glavno je, da ti in šef vesta kaj ti in kaj on pridobita v primeru, da delaš od 8-16. Poskusi mi predstavit kaj bi bla prednost takega delovnika zanj.

Neposredna povezava do sporočila: 16
29.12.2009 10:49:59   
majči tolovajči
Pozdravljena,
svetujem ti, da se odpraviš na Inšpektorat za delo, ko imajo uradne ure in boš dobila brezplačen pravni nasvet. Tako se boš lahko tudi bolj samozavestno postavila zase.
Srečno!

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 17
29.12.2009 10:51:17   
wonderland
Ja, ne mores verjet, kako se obrnejo ljudje. Tudi mi v super odnosih...do zdaj...res ne vem kako se bo to izteklo. verjtno bom zahtevala 4urni delovnik in naj se potem odloci kaj mu je boljse....da delam 4 ure popoldne ali 8 normalnih del. ur. res zalostno!

(odgovor članu blaža)
Neposredna povezava do sporočila: 18
29.12.2009 11:00:27   
wonderland
ce bom delala popoldne 4 ure, od 16-20 naprimer, bom vsaj cez dan z otrockom in ne bo bo tako hudo. gre mi za to, da prezivim vsaj par ur na dan z njim, kar mi zahtevan del.urnik nikakor ne bi dopuscal. un ni ga denarja na svetu, da bi me pripravil do tega, da bi otroka videla takrat, ko bi ze spal.
jutri imajo na inspektoratu uradne ure in jih bom poklicala ter vprasala se za strokovno mnenje.

Neposredna povezava do sporočila: 19
29.12.2009 11:33:56   
pety78
Upam, da dober zrihtaš. user posted image

Neposredna povezava do sporočila: 20
29.12.2009 11:34:33   
blaža

IZVIRNO SPOROČILO: majči tolovajči

Pozdravljena,
svetujem ti, da se odpraviš na Inšpektorat za delo, ko imajo uradne ure in boš dobila brezplačen pravni nasvet. Tako se boš lahko tudi bolj samozavestno postavila zase.
Srečno!

Uf tej pa znajo pomagat, japajada.

Ok morda res dobi kakšen nasvet, ma jaz sem bla totalno razočarana nad njihovim delovanjem pe so storili vse kar so lahko. Naložili kazen delodajalcu ( neka druga zadeva), tako, da zameni ni nič ostalo.user posted image Samo, da se spomenm na njih, mi je slabo.

Steve Jobs

(odgovor članu majči tolovajči)
Neposredna povezava do sporočila: 21
29.12.2009 12:06:18   
rija
wonderland....glej, ti si uradno do zdaj delala 8 ur....vse kar je bilo več, si dobesedno šenkala firmi. plačo si dobivala tudi za 8 ur...ampak....delodajalec ti lahko v okviru od 8.00 do 21.30 določi tvoj delovnik kadarkoli, edino nočnega dela ti ni treba opravljat pri tako majhnem otroku. lahko ti določi tudi deljeni delovni čas, pa žal ne boš mogla kaj dosti. niti z inšpekcijo ne.

je pa problem, ker tvoj delodajalec smatra, da je bila ta plača za 12 ur...in ti jo seveda posledično želi znižati za omenjeni odstotek. edino tukaj bi se lahko dalo kaj narediti.

glede ostalega pa nič. lahko ti v končni fazi tudi določi, da boš delala samo popoldanuser posted image

...vox populi...

Neposredna povezava do sporočila: 22
29.12.2009 12:08:32   
pety78
glede ostalega pa nič. lahko ti v končni fazi tudi določi, da boš delala samo popoldanuser posted image

Rija, kaj pa če ji torej določi popoldansko delo, ona pa se odloči za skrajšan delovni čas?

(odgovor članu rija)
Neposredna povezava do sporočila: 23
29.12.2009 12:12:45   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: pety78Rija, kaj pa če ji torej določi popoldansko delo, ona pa se odloči za skrajšan delovni čas?

Tudi v tem primeru ji lahko za tisti skrajšan delovni čas določi, da mora delati popoldan.

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 24
29.12.2009 12:14:34   
rija
IZVIRNO SPOROČILO: pety78

Rija, kaj pa če ji torej določi popoldansko delo, ona pa se odloči za skrajšan delovni čas?

ja potem pa lahko dela 4 ure samo popoldan. pripada ji samo skrajšan delovni čas....ki pa je lahko do 21.30. nočne se začnejo ob 22.00

pa polovična plača seveda...

...vox populi...

(odgovor članu pety78)
Neposredna povezava do sporočila: 25
Stran:   [1] 2   Naslednja stran >   >>
Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>
Pojdi na:

BLOG: Koga povabiti na otrokov rojstni dan?
Kar vse sošolce, da ne bo kdo slučajno užaljen? Pa vse sosede in prijatelje, ki so kdaj otroka povabili na svoj rojstni ...
Kako organizirati nepozaben rojstni dan za...
Organiziran rojstni dan za otroke je lahko nepozaben dogodek, ki razbremeni starše in poskrbi za veselje otrok. Izberite...

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?