Najki
|
IZVIRNO SPOROČILO: Felicita prvo, toxa ni bakterija, je parazit. drugo, deleč od tega da bi jo prenašale samo mačke oz. jo od mačke težje dobiš (če si npr po čiščenju wc-ja umiješ roke temeljito, kar ne dvomim da si večina jih) kot npr s svežo zelenjavo, predvsem z domačega vrta, kamor pride z okuženimi živalmi, spet ne nujno mački, prenašajo jo tudi mali glodalci (miške, polhi,...) itd. nahajajo se pa v iztrebkih teh živali, na dlaki pa načelno ne, razen s sekundarnim prenosom, samo spet, kdo si pa ne umije rok po božanju mačke? torej umivanje rok, umivanje hrane in toplotna obdelava kjer se le da, če se ne da ne umit in ne skuhat rajš ne jest (ok in ponavad je tm notri lahko še kej drugega, pa pustmo to). torej mačka + nosečnost, jest ob previdnosti ne vidim nobenga problema oz. ga je glih tok kot če ješ domačo solato ali domače suhe mesnine... Mi smo imeli muce cel lajf, so bile zunanje in notranje, so lovile misi, ptice, pa nisem dobila toxe. Tako da brez testiranja ne mores vedeti. Imamo pa se vedno eno muco, v nosecnosti jo je dragi rihtal - bozal, futral, menjal wc. Jaz sem jo na kratko pobozala in laufala roke prat. Pa nisem je pustila po moji postelji skakat oziroma omejila sem ji dostop do spalnice. Moras pa pri solatah zelo pazit, kot je felicita povedala. Tudi zaradi listerije. Toxo so testirali 3x v nosecnosti, ker nisem bila se okuzena, ce bi jo bila prebolela, bi samo 1x testirali. Pa morajo najprej ugotovit, ce je sveza ali prebolena. Po moje lahko vzames muco, na zacetku jo itak peljes vetu na prvi pregled, pa razglistenje pa tako, pa se prosi, da stestirajo za toxo. Potem pa bodi previdna pri cistoci. Ce bo muc notranji, ni ravno sanse, da dobi toxo. Jo bos prej dobila od kaksne neoprane zelenjave. za mirno vest se lahko tudi sama testiras pred zanositvijo, ce imas to opcijo. Ce se prav spomnim, toxa napade zivcni sistem in mozgane, zato je izredno nevarna za razvoj zarodka. Pa kolikor sem brala, zacnejo dete zdravit sele po porodu, ce jo proti koncu fases. Ce pa jo zgodaj, pa ne vem, kaksne so sanse za donositev. Drugace pa kar se zelenjave tice, zadnjic sem se smejala milu za pranje sadja in zelenjave, samo mogoce v nosecnosti to sploh ni slaba ideja. Samo res ne vem kaksno je to milo, pa ce ne bi ze samo skodovalo na hrani?
|