ODPRAVNINA- nujno! (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

mamamajča -> ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 8:27:59)

Mojemu partnerju je bila v petek, 11.12. prekinjena pogodba, ki je bila sicer sklenjena za nedoločen čas.
Včeraj se želi prijaviti na borzo, kjer pa mu povejo, da je šef (privatnik) uredil tako, kot da je moj partner sam dal odpoved.
Posredovana nama je bila že tel. št. inšpektorata, kamor naj se obrneva, saj gre za nate.gancijo!

Zaradi "samostojne odpovedi" ne dobi ne nadomestila z borze, niti za socialno ne more zaprosit.

Vem pa, da bi moral dobiti odpravnino, zato se obračam na tiste, ki ste s tem seznanjene.

Kolikšno in kako dolgo?

Ne vem, kaj je moj tam podpisal. Pravi, da je šel na malico ( v pet. je še normalno delal), ko ga je šef poklical, če lahko pride nekaj podpisat, vedel je sicer, da se mu obeta prekinitev delovnega razmerja. Pravi, da je podpisal, ni si pa prebral[sm=zmeden.gif]

Včeraj je klical šefa, da naj bi se dobila, sta se dogovorila za uro, pa ga ni bilo. Torej se več kot očitno dela norca.
Kaj lahko storimo???

thaiss -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 8:32:48)

če je podpisal Sporazumno odpoved delovnega razmerja, mu ne pripada NIČ, tudi odpravnina ne.
Kako pa lahko podpiše brez da bi prebral[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

mamamajča -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 8:34:12)

IZVIRNO SPOROČILO: thaiss

Kako pa lahko podpiše brez da bi prebral[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Misliš, da se sama ne sprašujem? Samo BRAVO sem mu lahko rekla.....

thaiss -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 8:36:48)

IZVIRNO SPOROČILO: mamamajča

verjamem ja, da se tudi sama to sprašuješ.
Je pa v takih pogodbah ki jih delodajalci radi podtaknejo napisano: Spodaj podpisani X Y  prekinjam delovno razmerje.....

mika -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 8:49:58)

Ne ga zdaj še ti sekirat zato. Sedaj samo rešujta, brez tega, če bi prebral pogodbo....

Ne vem pa kako naprej...Na inšpekoratu mu bodo sigurno prav svetovali. Dogaja se vse sorte danes in tega se zavedajo, je pa vse rešljivo.

Anonimen -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 8:59:16)

Popušil je na celi črti, kot je moj kolega. Na isto foro![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]

itata -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 10:40:04)

Nič ne bo dosegel na inšpektoratu, ker je sam podpisal, če si ni prebral prej kaj podpisuje, se pa temu žal ne more rečt nategancija ali karkoli podobnega. Svoj podpis dokumenta bi lahko izpodbijal samo na podlagi: sile ali grožnje, ker bi morel izkazat (kako bi to naredil težko rečem, ker ne vem kaj točno se je dogajalo), da ga je v podpis prisili (z neko resno grožnjo, kar se pa zgleda ni zgodilo)! Na zmoto ali prevaro se pa ne bo mogel sklicevat, ker žal sam ni prebral kaj podpisuje.

Če greš sporazumno, kar je očitno tvoj mož podpisal - ti ne pripada nič kot sta že ugotovila. Niti odpravnina niti nadomestilo na zavodu za zaposlovanje.

Ostaja pa še možnost, da ga toži recimo, če je delodajalec kakšne druge kršitve delal npr.:
- mu ni izplačeval plače po pogodbi (manjša plača iz kakšnega nezakonitega razloga)
- mu ni plačal vseh dodatkov ali prevoza ali podobno
- mu ni plačal regres (za 2009 bi moral dobit še celega) ipd.

gita10 -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 20:35:40)

U bistvo se naj poskusi dogovoriti z delodajalcem, da uredita papirje tako, da bo prav za oba.
Če je prekinitev z 15. 12. naj se dogovori z delodajalcem naslednje:
Naj mu podpise, da je 15.10 prejel obvestilo o prkinitvi delovnega razmirja iz poslovnih razlogov, Z 15.11. pa je prejel odpoved z enomesečnim odpovednim rokom.  Ter se odpove odpravnini - verjetno ni niti dolgo delal v tem podjetju, če so ga na tak način odslovili in bi odpravnina znaša bore malo. Verjetno, če je delal pri privatniku je bila neto plača itak minimalna potem pa ti za vsak leto pripada 1/5 plača- tako, da odpravnine niso takšne kot jih dobivajo nadzorniki.
Če bosta te papirje uredila na takšen način bo volk sit in koza cela- vsaj jaz mislim tako. Edino, če je za njega prejel kakšno subvencijo kar pa ne verjemam.  

Onasiss -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 20:46:06)

Na inšpektoratu so zelo počasni oz imajo zakasnel reakcijski čas.....

Kaj več ne vem povedat kot samo VELIKO SREČE...

gita10 -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (16.12.2009 20:51:15)

Ma na inšpektorjatu sploh nima kaj počet v tem primeru- edino kar se regresa tiče. Verjetno tudi gre za odpoved iz poslovenih razlogov in je najbolje speljati na takšen način kot sem napisala- najbolj enostavno in najceneje za oba.

itata -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (17.12.2009 10:17:56)

če bi se uspel tako zmenit bi bilo super, sam men zgodba ni tko delovala, da bi bil delodajalec pripravljen kaj na koristi delavca mislit... niti na tiste minimalne, ki mu pripadajo.

liliana -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (17.12.2009 11:47:12)

Po vsej verjetnosti je podpisal Sporazumno razveljavitev pogodbe o zaposlitvi......

Samo en podpisan izvod mora imeti tudi sam, če je podpisal.....

Storiti pa ne morete praktično nič, ker je sam podpisal......in to, da je nekaj podpisal, pa ni prebral ni opravičilo.....

mamamajča -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (18.12.2009 9:23:41)

Ok, za vse, ki se jim kaj podobnega zgodi.

Obrnili smo se na inšpektorat v celju, kjer nam je prijazen starejši gospod povedal, da je teh primerov ogromno.
Res ni opravičilo, da ni prebral in je kar podpisal, ampak inšpektor temu reče podpisp, pridobljen z zvijačo. Torej, odpoved je bila že vnaprej pripravljena, vse je izpolnil delodajalec sam, česar pa ne bi smel, če uslužbenec SAM daje odpoved.
Z besedami "pridi mi podpisat, da te grem prijavit na borzo," je bilo mojemu jasno, da pospisuje dokument o prekinitvi, ker je že vedel, da se bo ta dan to zgodilo. Podpisal je kar med odhodom na malico[sm=zmeden.gif]

V glavnem- s strani inšpektorata- to JE kaznivo. Obstajajo tri variante- 1. da se poskušata dogovorit sama, 2. da posreduje inšpektorat in pritisne na delodajalca, 3. delovno sodišče. Upam, da bomo rešili zadevo. Ne gre se za odpravnino, ampak samo za to, da se lahko prijavi vsaj na borzo in dobi nadomestilo za brezposelnost, dokler ne najde nove zaposlitve.

HVALA VSEM ZA NASVETE!

nananaja -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (18.12.2009 23:39:53)

Upam, da bomo rešili zadevo. Ne gre se za odpravnino, ampak samo za to, da se lahko prijavi vsaj na borzo in dobi nadomestilo za brezposelnost, dokler ne najde nove zaposlitve.

Podobno se je meni zgodilo, a s pogodbo za določen čas. Zmenjeni smo bili, da pogodba traja do konca porodniške (prejšnje), a mi je smotana računovodkinja pisala pogodbo za dva meseca dlje, konec porodniške pa papir o sporazumni prekinitvi. A me je ob prijavi na zavod prijazna uslužbenka opozorila, naj se zmenim in popravimo prvo stran pogodbe, na kateri je datum veljavnosti. Mi smo uspešno rešili tako, da sem se jaz lahko prijavila na zavod in si iskala novo službo, zraven pa doobivala nadomestilo.

Držim pesti, da se zmeni tudi tvoj mož.

liliana -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (20.12.2009 19:01:08)

Obrnili smo se na inšpektorat v celju, kjer nam je prijazen starejši gospod povedal, da je teh primerov ogromno.
Res ni opravičilo, da ni prebral in je kar podpisal, ampak inšpektor temu reče podpisp, pridobljen z zvijačo. Torej, odpoved je bila že vnaprej pripravljena, vse je izpolnil delodajalec sam, česar pa ne bi smel, če uslužbenec SAM daje odpoved.
Z besedami "pridi mi podpisat, da te grem prijavit na borzo," je bilo mojemu jasno, da pospisuje dokument o prekinitvi, ker je že vedel, da se bo ta dan to zgodilo. Podpisal je kar med odhodom na malico[sm=zmeden.gif]

V glavnem- s strani inšpektorata- to JE kaznivo. Obstajajo tri variante- 1. da se poskušata dogovorit sama, 2. da posreduje inšpektorat in pritisne na delodajalca, 3. delovno sodišče. Upam, da bomo rešili zadevo. Ne gre se za odpravnino, ampak samo za to, da se lahko prijavi vsaj na borzo in dobi nadomestilo za brezposelnost, dokler ne najde nove zaposlitve.

HVALA VSEM ZA NASVETE!

Upam, da bo delodajalec reagiral vsaj na točko 2, če že ne bo na 1.....

Preden pa v službi, ko vam grozi kakšna koli prekinitev dela karkoli podpisujete, pa vseeno vsaj preberite, preden podpišete.....imate pa vedno možnost, da dokument nesete domov, da ga v miru preberete in se ustrezno posvetujete, če ga ne razumete.....ne pa podpisovati nekaj na horuk, ker verjamete delodajalčevemu nasmešku, ko se vas želi rešiti....delodajalec ni socialna ustanova in vedno obstaja možnost, da vas bo želel odpustiti na način, ki bo prijazen njemu in ne vam......

mamamajča -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (22.12.2009 12:49:05)

Evo, kak ljudje reagirajo, ko omeniš, da si v stiku z inšpektoratom.
Si je takoj premislil in uredil[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

liliana -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (22.12.2009 13:09:55)

Lepo.....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

kasso -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (22.12.2009 13:15:04)

Jaz sem bila na istem, samo pametna nisem podpisala. Šef pa zajeban do amena. Tako da sem šla do višje nadrejenih in se zmenila, da so oni dali odpoved.

kasso -> RE: ODPRAVNINA- nujno! (22.12.2009 13:16:11)

HVALA VSEM ZA NASVETE!

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Stran: [1]