Yskra -> RE: ne spimo - pomagajte (12.12.2009 21:42:55)
|
Nočno (ne)spanje, o tem bi lahko napisala knjigo! Prvi otrok mi je res dal vetra, sem bila pri njem vse noči do tretjega leta in pol. Ker sem bila fizično in psihično že čisto na tleh, pri drugem nisem ponavljala napak in priporočam: 1. otrok naj bo navajen zaspati sam brez prisotnosti starša (z ninico, lahko tudi z dudo - tudi če je ne mara, ga lahko navadiš nanjo), 2. ne dojiti celo noč, za začetek mora zdržati vsaj 3 ure, kasneje se lahko odločiš, da mora zdržati npr. do petih zjutraj, v tvojem primeru bi rekla, da če okoli polnoči poje, pri tej starosti ne potrebuje več hrane do zjutraj 3. če se zbudi in joka, najprej preštej do 60 (jaz sem velikokrat posegla vmes prehitro in čisto po nepotrebnem, včasih samo parkrat zajokajo v spanju), če še vedno joka, ga poskušaš pomiriti in potolažiti, vendar ne pretiravati s tem, otroku je treba dati vedeti, da je noč namenjena spanju, ne pa crkljanju (pri drugem otroku sem se na primer samo oglasila z besedami: "nočka je še, spančkati je treba" potem pa utihnila, otrok je še malo pojokal, nato pa zaspal) 4. vključi tudi očeta (prvič zato, ker otrok ni samo tvoj in se imaš tudi ti pravico kdaj naspati, vsaj čez vikend, četudi si na porodniški in drugič zato, ker oni otroka lažje naučijo, da je noč za spanje, ker ne crkljajo oz. razvajajo do nemogočega, kot to prerade počnemo mamice) To lahko dosežeš na dva načina, ali postopoma ali pa naenkrat (se odločiš, od danes naprej bo tako in tako). Povsod pa je pomembna doslednost in vztrajnost. Postopni način je prijaznejši do otroka, vendar zahteva veliko več truda in če zmanjka energije, ne prideš nikamor. Pa dalj časa traja, tako da jaz večinoma uporabljam drugega, če le mislim, da ne bo prehudo. No, tudi pri drugem otroku ni bilo vse idealno, vendar sem se večino noči naspala in to je najpomembneje. Tam do enega leta leta in pol je najtežje, ker so še zobki, pa nisi prepričan, ali z jokom izsiljuje, ali ga res kaj boli. Glede na to, da je drugi otrok pri letu in pol začel res dobro spati ponoči (in tudi prej smo se vsaj naspali, četudi je parkrat poklical), mislim, da se je splačalo potruditi, pa tudi kdaj poslušati jok. lp
|
|
|
|