zelo me je strah!!! (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


PetraSkok -> zelo me je strah!!! (6.12.2009 7:04:59)

ne vem, kako začeti ... mislila sem, da se to meni ne more zgoditi ... počutim se grozno, zaskrbljena, strah me je ....

danes zjutraj - nedelja - mi je iz vozička padla 10 mesecev stara punčka. Bila je stran od mene pol metra, hotla sem jo uspavat, obrnila sem se samo stran da vzamem dudo, naj povem, da je ze na pol spala, cisto pri miru je bila, zato jo tudi nisem privezala, ker ko mi v vozičku zaspi jo vedno prestavim v njeno posteljico.

Naenkrat sem zaslišala nek udarec in glasen jok. Ko sem pogledala je ona na tleh ležala na hrbtu. Seveda mi je tista duda kr padla iz rok, hitro sem jo dvignila in tolažila, dala vode za pit (pila zelo malo).

Pomirila se je po cca. 5 minutah, potem je bila dobrovoljna, malce smo se igrali in je nato zaspala. Sedaj spi v posteljici, diha normalno. Bruhala ni, buške nima, imela je samo zadaj na glavi mal rdečine, ki pa je tudi izginala.

Naj povem, da je padla na puzzle z višine enega metra direkt na hrbet in tako tudi udarila v glavo.


Kaj mislite ali je lahko kaj narobe? Se je kateri kaj podobnega zgodilo in kako se je izteklo? Kaj naj naredim?

Zelo vesela bom vseh vaših odgovorov.




eternety -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 7:22:14)

Jaz bi jo na tvojem mestu peljala k zdravniku za vsak primer, ali pa vsaj poklicala v ambulanto in povedala kaj se je zgodilo. Nikoli ne veš, saj udarec v glavo sploh pri tako majhnem otroku ni hec. Po drugi strani pa boš ti tudi bolj pomirjena, če preveriš. Držim pesti, da bo vse uredu.




blaža -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 7:26:56)

Boš vidla kako in kaj bo danes v naslednjih urah.

Če se normalno vede, ( ne spi več kot ponavadi, če ne bruha, al je preveč razdražljiva, jokava ali obratno preveč apatična), pol ni panike.

Po moje, če je padla iz vozička, ni spet taka višina, pa še na puzzle je padla, kar spet malo omili udarec.

Če se ti zdi kakorkoli čudna, takoj pojdi do zdravnika. >Drugače pa ni panike.




bumerang -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 7:35:11)

Mislim, da se je vsaki mami zgodilo, da je otrok pridelal kako buško, ker je padel kar pa ne pomeni, da je prav, da otroka samo pobožamo in gremo dalje.
Lahko bi se odpravila npr. k dežurnemu zdravniku, kaj praviš? Če ne drugega, ji bo pregledal odzivnost zenice in ti dal navodila za opazovanje.




anika87 -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 7:41:43)

Moji kolegici je punčka padla iz ležalnika na mizi direkt dol na glavo, pa ji ni bilo nič.
Veliko otrok pade in jim ni nič. Seveda razumem tvoj strah, če greš k zdravniku te ne bo nobeden nadrl, toliko da boš mirna... ampak prvo kot prvo samo opazuj. Če se vede normalno, če ni zaspana, motolava... potem mislim da si lahko mirna.




SaaS -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 10:30:51)

Te res razumem, tvoj strah in vse to..
Meni se je podobno zgodilo, ko je bil sin star eno leto. V vrtcu v garderobi mi je padel s previjalne mize direkt na glavo na tla. In samo za čeveljčke sem se sklonila, pa še roko sem držala pred njim, a sekunda nepozornosti je dovolj. Meni se je takrat srce ustavilo! Videla sem, kako je zgrmel, a sem bila prepozna. Začel je jokat in sem ga pobrala. Čisto sem bila v šoku in paniki. Potem se je pomiril.
Midva sva šla takrat na urgenco, kjer so mu tudi slikali glavo. K sreči ni bilo nič narobe. Rekli so naj opazujem njegove zenice, če se kaj širijo (npr. ena se razširi, druga manj), in če bi kaj bruhal, da potem naj grem takoj k zdravniku. Nič takega ni bilo.
Drug dan sva imela še kontrolo pri svoji zdravnici in je bil dober.
Jaz mislim, da če hčerka ne bruha in v učkih ni videti nič, potem mislim, da je vredu. Da se pomiriš, pa jo mogoče pelji pokazat dežurnemu. Tam ji bo verjetno posvetil z lučko v učke in ti naročil, da jo opazuj.
Upam, da ni nič hudega, tako kot pri nas ni bilo in da se čimprej umirite.
Vem kako je grozen ta občutek in strah. Tega res ne želim nobeni mamici!





Anonimen -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 10:36:47)

pozorna bodi tudi na kak izcedek(bister) iz noska in uses. to je en izmed znakov pretresa mozganov. 




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (6.12.2009 10:42:56)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




sabina1345 -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 11:49:12)

Če je punčka takoj zajokala in ni za kakšen trenutek izgubila zavesti, potem ni bilo pretresa možganov. Če bo čez dan normalna, ne non stop zaspana, potem ni nič narobe. Tako so meni razložili pri zdravniku, ko mi je padla moja pri 10 mesecih  na  tla (nič oblazinjena s puzlami, kar direkt na parket). Res ni bilo nič.




nova_tukaj -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 12:51:43)

Moja punčka je pri petih mesecih padla iz postelje na tla. Slišala sem tudi pok in nato jok. Ko jo zagledam na tleh, na trebuščku z dvignjeno glavico... Pa sem jo takoj pobrala in sva se šli pogledat v drugo sobo v ogledalo in je že nehala jokati. Pri njej pa nisem videla nobene buške na glavici, samo na nogici je bila malo črna. Tudi jaz sem jo opazovala in študirala, da bi takoj šla k zdravniku. Ampak je bila kmalu dobre volje, kot prej, pa nisva šli nikamor. Ponoči pa sem jo skoz gledala kako spančka. K sreči je bilo vse ok. Poznam pa občutek, ko mama vidi kaj takega. Upam, da je pri vama Petra tudi vse ok.




lulu19 -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 13:18:22)

Nič se ne počuti kriva ... to se lahko vsakemu zgodi!

Naš je tudi padel iz kar visoke postelje na parket pri 11. mesecih. HB ni bilo nič. Smo šli na urgenco, ker je 15 ur po padcu bruhal, ostali na opazovanju, vendar se je na koncu izkazalo, da je bruhal zaradi ene bakterije (naslednji dan je tudi drisko dobil). Naključje.

Nam so svetovali v bolnici, ko sva šla spat, naj ga vsake dve uri ponoči zbujam.

Po moje, če ni bila v nezavesti, ni bruhala, je normalno razpoložena, ni nič hudega. Svetujem ti, da jo ponoči zbujaš, bo malo bolj naporna noč, vendar se da tudi tako ugotoviti, da ni pretres možganov. Zbuditi pa jo moraš do "brihtnega", da te
pogleda, v glavnem čisto zbuditi.





Katy78 -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 13:59:39)

Moj je bil star 2 meseca, ko ga je imela mami na tleh na enem velikem mehkem pouštru, visokem samo par cm. Ponesreči se je zvalil dol in z glavico malo butnil ob parket. Nastala je tako velika buška, kot en rožiček, zato smo ga takoj peljali k P ona pa je dala napotnico za v Lj. Smo ostali 2 noči na opazovanju, naredili so tudi UZ glavice, pa je bilo k sreči vse ok. Je pa trajalo ca. 3 mesece, da je šla buška nazaj. So rekli, da ker je glavica pri 2 mesecih še tako mehka, se je naredila taka buška, kot nekaterim pri porodu - kefalhematom ali nekaj takega. 

Pri 6. mesecih je pa meni padel iz previjalne v 1 sekundi nepazljivosti. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Priletel je na trebuh, k sreči je glavico že tako obvladal, da ni z njo udaril ob tla. Sem ga samo opazovala, pomiril se je v par minutah, ni bruhal, normalno je jedel, tako da nismo šli k zdravniku. Tokrat ni bilo niti ene buške in niti ene modrice. Sicer pa so mi v Lj. rekli, da v takih primerih se otroka opazuje, če izgleda boleč ali bruha ali se ne potolaži ali pa bi spal občutno več kot ponavadi, je treba k zdravniku, sicer pa se ga naslednjih 24 ur samo opazuje.




abi -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 15:26:49)

Vem kako ti je pri srcu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image].
Če je mala po padcu malo pojokala in ni bruhala ali postala vidno zaspana potem mislim da ne bi smelo biti nič narobe.
Če joka več kot ponavadi, razni padci, buške... ali če so njene zenice potem ko posvetiš v učke neodzivne(beri se ne zmanjšajo) potem je čas za obisk zdravnika.
Srečno !




anika87 -> RE: zelo me je strah!!! (6.12.2009 15:33:34)

No vidiš petra, kolk nas je, ki nam otrok pade... tako da... ne misli, da si samo ti taka grozna mama... - vse smo [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Upam, da si se že pomirila in, da je tvoja punčka dobro - javi nam!

Sicer pa - v prejšnjem postu sem opisala padec kolegicine tamale, nisem pisala za našga, ker ni bilo tako hudo, ampak tudi nam se je zgodil kak mesec in pol nazaj. Sem dala košaro na podvozje, nisem pa pritisnila na adapterje (ker se mi je mudilo), mož pa ni vedel in se odpravil na sprehod (sicer skoraj nikol ne gre), ko mene ni bilo doma, pa mu je skupaj s košaro zdrsel na tla, menda se je udaril ob rob košare z glavico in nekaj časa jokal... HB ni bilo nič.




poli* -> RE: zelo me je strah!!! (7.12.2009 12:14:36)

Joj, vidim, da se skoraj vsaki zgodi taka nesreča. Meni se tudi je [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Pa me je bilo do danes sram povedati komurkoli (samo midva z možem sva vedela), ker sem se počutila najslabša mamica na svetu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Uglavnem, imela je 8 mesecev, ponoči se mi je zbujala neštetokrat in zato sem jo nekajkrat vzela k nama v posteljo, da se je podojila in zaspala. Med tem pa sem tudi jaz zaspala in potem se je ona v spanju skotalila dol iz postelje. Z glavico je udarila na en lonček (igrača) in dobila na čelu par prask. Je bil pa velik jok, ker je padla v spanju in bila verjetno še toliko bolj šokirana.
Tudi jaz sem opazovala zenice, možno bruhanje, dihanje, utrujenost. Na srečno smo jo odnesli brez težav.




Anonimen -> RE: zelo me je strah!!! (7.12.2009 12:19:20)

No vidiš petra, kolk nas je, ki nam otrok pade... tako da... ne misli, da si samo ti taka grozna mama... - vse smo user posted image

jst nisem![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

samo res, meni se noben od mojih treh ni nikamor dol pasel...
pa da ne boste mislile da katero obsojam. itak da se lahko vsaki zgodi.
je blo ze svega i svasta, sam padu mi pa res ni noben.....
trkaaaaaaam!




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (7.12.2009 12:22:28)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (7.12.2009 12:24:51)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




livia -> RE: zelo me je strah!!! (7.12.2009 14:25:34)

Te čisto razumem kako si se počutila.
Jaz sem se pol ure tresla, ko mi je tamala padla iz previjalne mize, direkt na rob banje in potem na tla.
Sem poklicala pediatra in so mi svetovali naj jo opazujem. Naj bom pozorna, če bi bruhala oz, če bi bila kaj bolj zaspana kot običajno. Hvala bogu se je vse dobro izšlo.
Verjamem, da se je pri tebi tudi.




PetraSkok -> RE: zelo me je strah!!! (7.12.2009 22:16:59)

no, da se sedaj oglasim in povem, kako se je izteklo. HVALA BOGU - VSE JE OK. Ni bruhanja, ni motenj zavesti, ni bilo kaksne krvi iz uses ali nosa, skratka nic od moznih simptomov, tako da mislim, da je vse ok. Klicala sem tudi v dezurno se isti dan, pa so mi rekli, da ni potrebno prihajati ce se normalno hrani in nima motenj zavesti.

Se 1x res hvala Bogu in vsem mamicam, ki so z mano delile svoje izkusnje.




anika87 -> RE: zelo me je strah!!! (7.12.2009 22:46:01)

Zelo sem vesela, da je tvoj[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] v redu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




nananaja -> RE: zelo me je strah!!! (7.12.2009 23:32:38)

V tem so si otroci takoooo različni! Moja prva je velikokrat spala na krušni peči, za varovalo je imela en ali dva povštra, pa se niti nisem bala, da bi padla. Mlajša je samo enkrat spala na veliki postelji zavarovana s kovtri in padla dol, nikoli ne spi na peči, je mnogo previsoka, ta teden sem ob njej na kavču zadremala - preden je zajokala, ko se je zbudila, je že bila na tleh. Ona dobesedno skoči dol! In ona seveda z največjim veseljem spleza povsod, kamor se le da, poskusila je že po stopnicah gor in dol, na srečo brez udarcev.

Glede ukrepanja so pa predhodnice lepo napisale. Jaz bi dodala, da kadar ni znakov, res ni takoj iti v dežurno. Tam ponavadi, če starši rečejo, da je lahko padel na glavo, glavico slikajo, oni ne smejo poslati domov brez tega, pa četudi ni sigurno, da je bil padec na glavo. Velikokrat je zelo pametno poklicati in se z zdravnikom dobro pogovoriti.

Ampak pri novorojenčkih pa je ukrepati drugače kot pa pri večjih dojenčkih, tu pa je bolj pomemben obisk zdravnika.




Stran: [1]