ronja
|
TT, otroci prekleto dobro vedo, kateri dotik je samo dotik, zato da te oči umije/rito obriše/namaže če je potrebno, kateri je pa "dotik", zato da je očiju/oz. kateremukoli človeku,ki pač to počne, lepo. Otrok to zelo dobro loči in tudi da vedet - če si pozoren, seveda. Tako da: dokler je mali ok (to pa itak vidiš, a ne?), se nimaš kaj bat, da bi ji karkoli škodilo in tudi drugi nimajo kaj bevskat. če se kdo čudi, mu lepo razložiš, da noben od vaju otroka ne gleda kot seksualni objekt in je zato popolnoma vseeno, kdo to naredi - in ker podojit on ne more, rito pa lahko obriše, je pač delitev dela taka. (pri nas je isto, sicer ne rabi canestena, se pa čisto zrihtata sama). se strinjam s huanito, pa zmajoz, mamomajčo itd...- meni se zdi popolnoma normalno, da naju otroci vidijo tudi naga in da se lahko skup kopamo! Ja, halo, kako pa naj majo en normalen sproščen odnos do telesa, če si mora oči kopalke dat gor, ko gre v bano? Je to vam res tako strašno grdo, da je treba skrit pred nedolžnimi otroškimi očmi? Mislim, svašta! V kopalkah se bomo tuširali, valjda, da bosta ja mislili, da je to nekaj svetega, kar se niti pogledat ne sme, kaj šele pipnit, pa da ja ne bosta mogli bit sproščeni do svojega telesa... ma, tok neumna pa tudi nisem NAŠA JE LANI BILA V TAKI fazi...so si kazali luleke in lulike in so pohvalili drug od drugega, kako imajo lepe Ampak a ni to v bistvu lepo? Meni je bilo zadnjič ful srčkano, ko je Ronja kazala miško, ki sva jo narisali na bobenček in zraven razlagala: "miška, lepa miška, lepa ušesa, lepa usta, lep rep, lepa luli,..." tko čist mimogrede. jah, saj ma res miška tudi luliko in zakaj ne bi bila lulika tudi lepa? to smo samo mi zaplankani, če nam je zato nerodno... Sploh pa otroci ne razmišljajo o lulčkih in lulikah v seksualnem smislu. Za otroke je to pripomoček za lulanje, kot so usta za hranjenje ali rita za kakanje. Točno to! Meni je všeč, da ji je lulika samo del telesa, ker trenutno res še ne sme met nekega posebnega statusa. Ok, saj jih naučiš, da se ne smejo ravno sredi mesta slečt do nagega, pa da se jih tam nihče ne sme dotikat, če njim ni do tega in pa da se tudi oni ne smejo kar tako dotaknit drugega (tu sva midva mela probleme z Ronjo - njej je bilo to vse skup zelo zanimivo in jaz nisem mogla it v miru na wc, lubija je pa tudi parkrat potegnila kr čez hlače, da je prou v luft skoču). Ampak to je to - pač en bonton, ki j* ga tukaj velja in pa osnovno spoštovanje sebe in drugih. ulla, zrihtaj to - magari previj otroka, ko sta tvoj in ona oba prisotna, pa naj ji on vse skup razloži. Sicer pa tudi če s ene zgodi vpričo njega, bo valjda znal svoji mami rečt, da se tega pa ne dela. meni je bilo tudi zelo čudno in nerodno, ko sem Ronji dajala plenico gor zvečer in jo oblačla v pižamco in seveda ji dam lupčka na lička, pa na rokice, pa na bušija... in je mela obdobje, ko je vsakič zahtevala, da ji dam še lupčka na luliko. Samo to pa ne. pa čeprav sem mamam, pa čeprav sama reče. Sem ji lepo vsakič razložila, da tja je pa jaz ne smem lupčkat in tudi nihče drug, dokler ne bo sama želela in takrat to ne bom jaz in to še dooolgo ne bo (upam ). Se je lubiju isto dogajalo, pa mu je bilo valjda še bolj čudno. otorkom je pač to normalen del telesa in če imaš normalen odnos do njih, da jih ne gledaš kot pedofili, potem so sproščeni in sploh ne čutijo, da je ta del kakorkoli "drugačen". Ampak vseeno se mi zdi, da ni prav, da otroke lupčkaš po spolovilih, ne glede na to, kdo to počne.
|