bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

vaney -> bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 5:23:28)

Živjo.

Zanima me sledeče; trenutno sem na bolniški (že 3 mesece) pred porodniško. Porodniško naj bi nastopila sredi januarja. V službi mi je ostalo še 4 dni letošnjega dopusta, po novem letu pa dobim še okrog 30 dni novega. Ker se bom v službo vrnila šele leta 2011, prenesem pa lahko samo 10 dni starega dopusta, ne bi rada, da mi 20 dni dopusta propade. Zanima me, če lahko jaz bolniško prekinem in grem konec decembra na dopust, do novega leta porabim starega, po novem letu do nastopa porodniške pa novega. Delam v vzgoji in izobraževanju. Ko sem to omenila zadnjič tajnici, me je samo debelo gledala in je rekla, da ji sploh ni jasno, zakaj bi to rada, da ne vidi smisla v tem in da glede na to, da so namesto mene vzeli za čas moje bolniške in porodniške drugo delavko, to tudi ni možno[sm=zmeden.gif], ker ne morejo obrazložiti dopusta, če je pa delavka na delovnem mestu[sm=zmeden.gif]sploh ne razumem. No, jaz pa bi rada porabila vsaj del dopusta, ker izplačali mi ga sigurno ne bodo, pa še plača je potem malo večja in vsaj tiste 3 tedne ne bi bila "obsojena" na bivanje med 4 stenami zaradi bolniške in bi si še kaj nabavila, uredila za bebiko. Torej, je možno ali ni? Hvala.

barbara b -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 6:37:54)

Če si na bolniški, si verjetno z razlogom, ali pač ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Lara28 -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 6:45:23)

Možno seveda je, tudi zakonsko ti pripada, ampak po mojih izkušnjah v VIZ ti ne bodo dovolili. Tudi meni je skoraj cel dopust propadel. Na bolniško sem šla marca, na porodniško pa konec aprila. Za tisto leto nisem dobila nič dopusta, še med zimskimi počitnicami sem bila 4 dni na nekem izobraževanju. Vrnila sem se maja naslednje leto in med poletnimi počitnicami koristila toliko starega (max 5 dni), kot je bilo še junija počitnic. (od 24.6. do 1.7.), s tem, da sem dejansko bila v šoli, ker je bilo delo in ker sem bila globoko hvaležna, da me je vzela takoj nazaj, oz. mi podaljšala pogodbo še ko sem bila na porodniški - zaposlena sem bila še na določen čas. Pri nas je bilo enako z vsemi, ki smo bile na porodniški, pa nas je bilo v zadnjih petih letih veliko.
In kolikor poznam razmere na drugih šolah je podobno. Če nisi zaposlena na določen čas, se postavi za sebe in jim malo pomahaj z zakoni, sier pa verjetno nič ne moreš.
Srečno!

bumerang -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 6:47:25)

Možno je vendar te v tem primeru šola mora plačati s svojega denarja. Plača za delovno mesto je samo ena in ministrstvo jo plačuje tisti, ki te nadomešča. Hkrati bi morala imeti še kritje svojega ginekologa oz. osebnega zdravnika.
Poleg tega pazi, da ne boš prekinjala neprekinjene 3-mesečne bolniške saj ne boš dobila solidarnostnega dodatka (ali kako se že imenuje).

Torej možno seveda je ampak bo šlo težko skozi.

Lara28 -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 6:47:56)

IZVIRNO SPOROČILO: barbara b

Če si na bolniški, si verjetno z razlogom, ali pač ne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Če dela v vrtcu ali šoli in je pol otrok bolnih ter kiha in kašlja, bi bila jaz tudi na bolniški,če bi bila noseča, preden staknem novo gripo! Pa drugače sploh nisem panik pred tem, ker se zavedam da jo lahko dobim kjerkoli, ampak v šoli ali vrtcu je možnost veliko veliko večja!

**Tinkara78** -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 7:24:44)

IZVIRNO SPOROČILO: Lara28

IZVIRNO SPOROČILO: barbara b

Če dela v vrtcu ali šoli in je pol otrok bolnih ter kiha in kašlja, bi bila jaz tudi na bolniški,če bi bila noseča, preden staknem novo gripo! Pa drugače sploh nisem panik pred tem, ker se zavedam da jo lahko dobim kjerkoli, ampak v šoli ali vrtcu je možnost veliko veliko večja!

Ti ne razumeš komentarja od barbare ne?

Če je na bolniški pol leta ne moreš samo tako prekiniti in izkoristiti dopust. Čeprav bi finačno bilo boljše. Ker pa zadnji mesec itak ne gre v porodniško osnovo bi jaz kar vzela stvari take kot so. Bodi srečna, da si lahko doma in uživaj. Dopusta pa ne glej kot izgubo, ker si itak doma.

To je moje mnenje.

vaney -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:31:26)

Lara, seveda sem na bolniški z razlogom, pa to niso otroci, ki kihajo in kašljajo, ampak drugače problematična nosečnost (v podrobnosti se ne bom spuščala). Na dopust sem hotela, da mi ne bi propadel in da bi imela malo večji dohodek, ker verjamete ali ne, bolniška se pozna. No, ampak ker sem zaposlena za določen čas, bom res rajši pustila stvari take kot so in pač ostala na bolniški.
Pa še nekaj, o kakšen solidarnostnem dodatku pa to govorite? A to se dobi po 3 mesecih neprekinjene bolniške ali kako? Predvidevam, da ti jo izplača delodajalec? Pa je zakonsko določeno ali je to samo njegova dobra volja? Hvala.

Onasiss -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:34:28)

Torej...
prvič, če si na bolniški in ti je komisija predpisala, da si do konca potem je ne prekinjaj.

Drugič.... propadejo ti 4 dnevi letošnjega dopusta in 10 dni novega... torej skupaj 14 dni in ne vem odkod tebi podatek 20 dni[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].  V leto 2011 se ti prenese cel dopust iz leta 2010 minus 2 tedna oz 10 dni (če imaš delovnik od pon-pet).

vaney -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:43:32)

Prvič, bolniške nimam podaljšane do konca, ampak mi skoz podaljšujejo po 3 tedne.
Drugič, v letu 2010 dobim okrog 30 dni novega dopusta, od katerega lahko v leto 2011 prenesem samo 10 dni, torej mi ga propade 20 dni. Je tako ali ni? Pa ni nobene potrebe po nesramnosti, ker sem prosila le za mnenje, ne napade. Hvala.

zvesta -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:46:25)

IZVIRNO SPOROČILO: vaney

Prvič, bolniške nimam podaljšane do konca, ampak mi skoz podaljšujejo po 3 tedne.
Drugič, v letu 2010 dobim okrog 30 dni novega dopusta, od katerega lahko v leto 2011 prenesem samo 10 dni, torej mi ga propade 20 dni. Je tako ali ni? Pa ni nobene potrebe po nesramnosti, ker sem prosila le za mnenje, ne napade. Hvala.

vaney.... od novega dopusta moraš porabiti 10 dni... ostalega lahko preneseš...

kakorkoli, ti imaš pravico porabiti dopust... starega, kolikor ti je ostalo in 10 dni novega....

razlog, da so oni vzeli nadomestilo zate, ne drži, ker tudi niso mogli vedeti, da boš ves čas na porodniški...

in seveda se ti bolj splača porabiti dopust, te bodo pa ovirali, ker boš v času dopusta spet na njihovih stroških, ampak s ene daj...

jaz sem previč prekinila bolniško, da sme pokoristila dopust, zdaj bom pa storila enako...

vaney -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:48:26)

zvesta, si prepričana? Ker meni so pa ravno obratno razložili[sm=zmeden.gif]Zdaj pa res več ne vem...no, saj v glavnem sem se itak odločila, da pustim stvari pri miru, bo še najmanj problemov. Pa hvala za nasvete[sm=smiley1.gif]

zvesta -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:49:36)

zvesta, si prepričana? Ker meni so pa ravno obratno razložili[sm=zmeden.gif]Zdaj pa res več ne vem...no, saj v glavnem sem se itak odločila, da pustim stvari pri miru, bo še najmanj problemov. Pa hvala za nasvete[sm=smiley1.gif]

zagotovo.... po Zakonu o delovnih razmerjih, je delavec dolžan izkoristiti dopust 14 dni v kosu, drugače mu propade... vse ostalo se lahko prenese...

zvesta -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:51:57)

Evo, kopiram člen, druga alineja:

163. člen
(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev. Če je delavec v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal manj kot šest mesecev, ima pravico izrabiti letni dopust v skladu s prejšnjim odstavkom.

(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

zvesta -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:54:36)

.
Pa še nekaj, o kakšen solidarnostnem dodatku pa to govorite? A to se dobi po 3 mesecih neprekinjene bolniške ali kako? Predvidevam, da ti jo izplača delodajalec? Pa je zakonsko določeno ali je to samo njegova dobra volja? Hvala.

To je solidarnostna pomoč, ki ti pripada po treh mesecih neprekinjenega staleža enkrat v koledarskem letu....izplača jo delodajalec, vendar radi pozabijo na to, zato jih kar spomni.

Onasiss -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 8:56:11)

Hvala zvesta... si me prehitela....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] s kopiranjem linka.... Očitno sem bila preveč nesramna, da bi me poslušala....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]

Tea 1 -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 9:24:30)

Jaz sem bila na bolniški od 5. meseca naprej. Sem pa pred nastopom porodniške izkoristila ves dopust(stari in toliko novega, kolikor ga nisem mogla prenest v naslednje leto). Čeprav sem bila na bolniški z razlogom in mi jo je odobrila komisija, sem jo prekinila in izkoristila dopust. Ker je pač boljše plačan in ker mi pripada.

boni25 -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 9:30:40)

Pri meni je bilo da sem tudi bila skoraj celo nosečnost doma potem sm pa tudi zelela pokoristit dopust da mi ne bi propadu in mi delodajalec tega ni dovolil.Sem klicala na inspektorat in so mi rekli da kakor se pač dogovorim z delodajalcem da tist kar ti po zakonu pripada ti mora dat ostalo ne.No mene je itak pol komisija poslala v 7 mescu delat tko da sm pol tudi dopust lahko koristla.

somic -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 11:58:22)

je možno da narediš tako, ampak je vse pogojeno z delodajalcem. jaz sem v podobni situaciji, na bolniški sem že od samega začetka nosečnosti in mi je v letošnjem letu ostalo še 22 dni dopusta, ki pa mi bo propadel, glede na to, da bom celo leto 2010 na porodniški.

imam pa bolniško do porodniške, zdravnik pa mi je rekel, da mi jo on lahko prekine kadar koli- v tem primeru na mojo željo (sem mu pač razložila da bi rada koristila še dopust). v firmi sem se pozanimala, je bilo vse lepo in prav, smo bili zmenjeni, da predčasno zaključim bolniško- to bi bilo čez nekaj dni in potem do porodniške koristim dopust, pa so se premislili, tako da ostajam na bolniški do porodniške, s tem da mi potem propade letošnji dopust in delno dopust za drugo leto.

ni kaj. lahko pa se zmeniš, da ti ga izplačajo. v mojem primeru niso hoteli slišati za to.

Lara28 -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 12:06:15)

IZVIRNO SPOROČILO: Tea 1

Jaz sem bila na bolniški od 5. meseca naprej. Sem pa pred nastopom porodniške izkoristila ves dopust(stari in toliko novega, kolikor ga nisem mogla prenest v naslednje leto). Čeprav sem bila na bolniški z razlogom in mi jo je odobrila komisija, sem jo prekinila in izkoristila dopust. Ker je pač boljše plačan in ker mi pripada.

V šoli tega žal ne moremo koristiti, ker  lahko koristimo dopust samo med počitnicami. In zato nam propade. Me pa jezi , da ponekod tudi v šolah gre, na večini šol pa ne! Je odvisno od ravnatelja. In od tega ali za DČ ali NČ.  Kot da nimamo istega ministra.  Hudo mi je, ko vidim sodelavke, ki so noseče do zadnjega dne v šoli, potem pa direkt na porodniško. In tudi ko porodniška mine, si drugi dan v službi. V vseh ostalih podjetjih ponavadi koristijo pred uradno porodniško še ves dopust, ki jim je ostal in preden se vrnejo v službo ponavadi tudi še kaj ostane. In samo to sem hotela povedat, ne druga.
Me ja pa zmotil komentar od barbare, najbrž sem ga res narobe razumela.
Danes sem zelo zelo  slabe volje, se opravičujem!

vaney -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 12:10:18)

Lara, sem popolnoma enakega mnenja kot ti (glede vsega!). Pri meni tudi niso navdušeni nad tem, da bi izkoristila dopust, izplačali ga pa tudi ne bodo. Pa mi je osebna zdr. prav tako rekla, da mi lahko kadarkoli prekine bolniške in grem na dopust. Pa sem se odločila, da bom kar ostala na bolniški in ne bom drezala v osje gnezdo, sploh s pogodbo za določen čas. Vem pa, da ko januarja 2011 pridem nazaj v službo, ne bom mogla kar koristit dopusta sredi leta kot v nekaterih drugih firmah...ampak bomo že, ne? Glavno, da je služba.

Lep dan še naprej vsem.

Pooh -> RE: bolniška,dopust,porodniška-je monžno? (30.11.2009 14:00:58)

vaney, sva v popolnoma enaki situaciji. Jaz sem vprašala nadrejene, če lahko prekinem bolniško in koristim dopust, ki bi mi drugače propadel, pa sem naletela na gluha ušesa - še ošteli so me, da bom potem na njihovih plečih tisti mesec, ...
In sem se prav tako, kot ti, odločila, da ne bom več drezala. Bom pač na bolniški do porodniške.
Te popolnoma razumem, kako je to - biti zaprt med štirimi stenami. Poskusi se s čim zamotit, sicer pa to stanje ne bo doživljensko in boš lahko že kmalu spet hodila okrog [sm=smiley1.gif]

Stran: [1]