ovita popkovina (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

TVN -> ovita popkovina (20.6.2005 8:40:17)

Živjo, punce!

Prejšnji teden na pregledu je moja G rekla, da ima moja pikica rahlo ovito popkovino okoli vratu. To je pripisala dejstvu, da se je iz medenične lege prestavila na glavo in takrat je najbrž s sabo potegnila popkovino. Je le rahla zanka in ni zadrgnjena okoli vratu. G je rekla, da naj ne delam nobene panike, ker se to pogosti zgodi in da naj bi se "odfaclala" že do naslednjega pregleda (čez 4 dolge tedne!). Moram pa biti pozorna, da jo ves čas čutim.
No, brcike so prisotne in tudi kulirat se poskušam, ampak priznam, da me je strah.

A ima katera podobno izkušnje s tole popkovino? A moram biti na kaj posebej pazljiva?

Vsak nasvet dobrodošel.

Hvala, hvala. Lep dan!

Naty*Taja -> ovita popkovina (20.6.2005 8:46:46)

Mene je tudi panika grabla, ko sem slišla za tole s popkovino. Pa sem mojo G vprašala, ko sem imela ultrazvok in mi je rekla, da se to na ultrazvoku sploh ne vidi. Drugače pa me je potolažla,da se to zgodi pri vsaki nosečnici je pa popkovina tako dolga, da ponavadi ni panike in se vse samo od sebe reši. Je rekla da se je v vsej njeni dolgi karieti samo enkrat zgodilo, da je bilo to kritično za bebo!Pol pa tak vidijo slabši utrip in ukrepajo.Zato pa redno spremljaj brce tvojega malčka - vsaj deset na dan jih mora bit , pa je vse vredu!

TVN -> ovita popkovina (20.6.2005 9:40:32)

Ojla!

Hvala za tolažbo. Bom pozorna na brcike, kaj drugega očitno res ne morem storiti.

Je pa čudno, ker je moja G to opazko izrazila ravno med opravljanjem UZ-ja?! Bojda se je to videlo, hm?

Kakor koli že, upam, da bo vse uredu in da bo teh nekaj tednov do novega pregleda hitro minilo.

Lepo se imej!

moni30 -> ovita popkovina (20.6.2005 9:58:31)

Čeprav sama še nisem rodila, te lahko potolažim. Moja mama je mene in sestro rodila z ovito popkovnico, pa sva sedaj obe OK. Sestra je sicer morala takoj po porodu v inkubator, vendar se mi zdi, da mi je mama razložila da ne zaradi ovite popkovine. Jaz sem pa bila čist OK, samo bolj globoko sem vdihnila:)

Grascakinja -> ovita popkovina (20.6.2005 10:34:35)

Tvoj sonček se bo še veselo obračal okoli svoje osi, v kako drugo lego ne bo več šlo, ker ni prostora, in se bo tako najverejtneje sam odfeclal, nič skrbet! Pa lepo spremljat, kako je živahen in če ni, takoj v porodnišnico.

Gina -> ovita popkovina (20.6.2005 10:44:27)

Seveda se vidi na UZ. Meni sicer moja G ni hotela nič povedat, amapk jaz vem, da je videla, ker sem jo direkt vprašala, pa ni nič odgovorila na vprašanje, samo rekla mi je, da je to pogost pojav, nič posebnega, pa da ni treba skrbet.
Moj mali je imel 2x ovito popkovino okrog vratu. Včasih je potem malo težje stisnit otroka ven, ker ga lahko popkovina nazaj vleče(ni pa nujno), pa namesto v treh potiskih, pride ven v sedmih. kaj pa potem, če je 10 minut kasneje. Naš ni imel zato nobenih težav, ocena ob rojstvu 10. Nič bat, babice znajo to čisto lepo poštimat. Jim pa le povej, kaj ti je G rekla, ker jim je potem lažje, pa še bolj so pozorni na vse.

TVN -> ovita popkovina (20.6.2005 11:40:02)

O, hvala vsem, prav zares. Mojo punčico čutim ravno sedaj, kako veselo brca, tako da upam, da bo vse o.k.

A tudi vi torej pravite, da se ne bo več obrnila? Meni se zdi zelo zgodaj (začetek 28. tedna!) za položaj na glavi....

Lepo se imejte!

Gina -> ovita popkovina (20.6.2005 11:48:22)

Prvi otrok ponavadi nima dovolj prostora, da bi se obrnil, čeprav nikoli ne veš čist zihr, ampak ponavadi se res ne obrne več nazaj. Misli pozitivno.. pa pobožaj bušija.

KIRA -> ovita popkovina (20.6.2005 11:51:26)

moja tamala jo je mela zelo dolgo, pa mi noben ni nič povedu. pri Cr so ji 2x odvili, se ji je še dolgo poznalo na vratu. tako sem tud pogruntala, ker men noben ni nič hotu povedat - dohtarjev, k so me operiral (CR)sploh bliz ni blo. pol sem pa šrufala in sem po ovinkih od sester zvedla.
najbrž se tud zato mesece in mesee ni hotla obrnit - vedno je bla tako v sedečem položaju - medenična vstava.
otrok bolj brihten kot vsi dohtarji skup - že pred porodom. najbrž je točno čutla, da se ne sme / more obrnit, pa se tud ni.
amapk da mi ni noben nič povedu, jim pa zamerim.

Anonimen -> ovita popkovina (20.6.2005 11:59:56)

Meni je povedala na UZ v 33. tednu, da jo ima ovito in da to ponavadi ni nič hudega. Seveda pa se lahko zgodi tudi tisto najhujše - ampak to se lahko tudi zaradi česa še bolj banalnega.
Res, misli pozitivno! To je zelo pogost pojav.

pravljica -> ovita popkovina (20.6.2005 12:09:16)

tako kot pri kiri, tudi meni ni noben nič povedal o tem...sem pozneje prebrala v materinski!
G me je po zadnjem CTG poslala v porodnišnico, tam se pa samo spomnim da je nastala ful panika, da je treba takoj rodit...potem je blo pa vse ok...noben nič omenjal zakaj in kako...jim tudi zamerim

Anonimen -> ovita popkovina (20.6.2005 13:39:34)

MEni se to zdi grozno, da zdravniki že prej vejo za ovito popkovino in nič ne rečejo. Še bolj pa se sprašujem, kako bo možno zdaj to ugotoviti, ko pa ne delajo več UZ v 30t.

Gina -> ovita popkovina (20.6.2005 13:50:10)

Zato je pa fino, če imaš takega G, ki dela UZ tudi kasneje. Jaz ne bi zaupala takemu, ki se u nulo drži bedastih pravil, ki so nevarna za otroka in nosečko.

Aja, drugače pa itak na porodu skoraj ne morejo zgrešit, da je opkovina ovita. Saj pravim, da jih dostikrat nazaj vleče. Ampak jaz mislim, da znajo to poštimat, da vendarle ni take grozne panike, ker je to res pogost pojav.

Stran: [1]