|
RE: babi, babica, nona... 27.11.2009 15:52:54
|
|
|
|
ronja
|
Edino kar ne more bit je babi oz babica Pa saj je lahko ena babi in druga babica - kje je problem? jaz bi tudi najrašj bila babi ali babica, ko bo prišlo tako daleč, ostalo mi je tuje. Sicer pa lahko rečeš babi+ime/vzdevek (če je Alenka predolgo, naj bo Lenka, to majo otroci radi), pa se ve, za katero gre, saj otroci hitro skapirajo! Pri dedkih je bilo pri nas izi: moj oče si je želel biti dedi, tastu je bilo vseeno in si je izbral deda. Ronja ni znala rečt dedi in je prišlo dida in še zdaj dostikrat tako rečemo, ker je vsem simpatično. Malo pa še meša, reče obema dida dostikrat . Tašča pa si je takoj rezervirala babi in rekla, da naj bo moja mami babica, da ji to tako paše. Moji mami je bilo vseeno in ok, sta bili babi in babica. Vse ok, dokler Ronja ni začela govorit - seveda jo je tašča strenirala rečt babi, hehe , ampak mala je potem obema govorila babi. nato sem jo sama učila rečt še babica, da bi ju ločila, ampak zdaj pa mala obema reče babica . POtem se je moja mami spomnila, da pa ona ne bi bila babica (to se je spomnila po dveh letih - baje zato, da ne bosta isto, ker je bilo babi in babica preveč podobno), ampak baba. Da je to po staroslovansko "modra ženska". Sem sicer pripomnila, da ima v sodobni slovenščini pa en drug pomen (kar sicer kot lingvistka gotovo ve ), ampak če želi, naj bo, se bomo že navadili. In tako midva govoriva moji mami babica baba in tašči babi. Ampak tamala se ne da in obema reče babica - ena je babica baba+ime, druga pa babica+ime. (pri tem, da je imen nisva učila, je kar sama pobrala)... Očitno je tamala po meni - čvekava - zakaj bi povedala samo 1 besedo, če lahko za isto osebo uporabi 3? Tak da lahko uporabljate tudi baba - ampak jaz si po pravici povedano tega ne bi upala predlagat tašči, ni zdravo za odnose . Ampak odkar govori, si jaz rečem, da naj se kar sami zmenijo. Midva govoriva, kot sta onidve želeli, ampak to je to. mama/mami/mamica pa ne bi dovolila, to sem pa jaz, tudi oči je samo lubi, tu pa nimajo kaj - prednost domačega igrišča . Babic in dedkov nimam več živih, lubi ima še eno babico in za malidve je to prababica, ampak glede na to, da jo je videla ravno ene 2x, mislim, da je čisto vseeno, kako ji rečemo.
|
|
|