Gina -> RE: Kako reagirat? (27.11.2009 18:51:12)
|
Moja mami je na vsak izpad kakšnega od domačih ljudi reagirala tako, da se mu je začela iz srca smejat. V bistvu je videla vse tisto, kar se skriva zadaj, kot nekdo, ki gleda iz vesolja, pa mu je situacija smešna. Potem te je res laepo pogledala (pa niti malo posmehljivo, ampak res iz srca), te objela in ti rekla, da te ima rada. Ta metoda izjemno dobro deluje. Moraš pa videt vse zelo na široko. Če bi ti videla za tvojo mamo en velik dolgčas, eno veliko potrebo po kontroli, eno preveliko odgovornost, eno ogromno potrebo po sprejetosti in priznanju, kako veliko dela, bi lahko reči dojemala brez nekega ekstra stresa. Seveda pod pogojem, da jo imaš kolikortoliko rada in da si v relativno dobrih odnosih od nekdaj. Ko bi šla sesat za vami bi ji rekla: O, mami, kolk si pa ti pridna, da vedno takoj vse popucaš, meni je tako fajn, ko imam tako skrbno mamo. Thx! In bi jo objela in ji dala cmočka na lička. Brez skrabi da bi jo isti hip razorožila, če bi ti to resno mislila in se sama popolnoma nehala živcirat, če ima ona sterilnostne popadke. To je njen problem, preloži vse skup nanjo na zgoraj opisan način. Če bi ji ti vsakič, ko ona zapisuje kdaj delaš rekla:"Mami, saj ti lahko sama povem za cel teden naprej kako delam, če si to želiš vedeti. Lepo da še vedno z veseljem skrbiš zame", pa bi jo vprašala, če bo lahko kosilo skuhala, ko domu prideš, zdaj ko ve urnik, al pa poskrbela za froce, bi jo po moje minilo, al pa bi se ji zdelo brez pomena pisat, ker na pisanje ne bi bilo reakcije iz tvoje strani. Če bi ji ti rekla, ko je mož zamudil:"Mami, a ne kolk fajn, da se moški lahko trikrat na leto sprostijo, pa se malo zabavajo, ko so potem zadovoljni in veseli, ter nas imajo potem še rajši. Meni je tako fajn, da je mojemu fajn. A veš, saj ima tebe tudi rad, čeprav si bila včeraj zelo nesramna, pa ga nisi pozdravila. Še dobro, da je tako ustrežljiv in potrpežljiv. Ampak samo zato, ker ve, da to ne delaš nalašč, da te samo skrbi zanj. Pa ni treba, veš, saj se lepo znajde na tem svetu. Drugič lahko mirno spiš, bo že prišel, ko bo prišel...in jaz bi se tukaj nehala sekirat zaradi nje. Ona vas sekira, ker vi to dopuščate, da vas vznemiri. Če ne bi bilo odziva na njeno vedenje, ali bi bil odziv drugačen kot je, ne bi nič viselo v zraku, pa bi ona dobila od vas potrditev, da je fajn človek, četudi mal žnara zraven, bi po moje lahko čist normalno živeli. Dokler se pa tolk vznemirjate, pa ona na tem visi. Veliko reči v lajfu je odvisno od dojemanja na različne načine.
|
|
|
|