Primoza -> Konjsko meso, raca,zajček (20.6.2005 13:45:25)
|
Pravilo kupuj pri kmetu, boš dobil »bio uh oh« že dolgo ne velja več, vsaj od takrat, ko mora ta kmet preživeti na trgu. Spomnimo se samo na to, kako težko jih je bilo odvajati od krmljenja s kostno moko, verjetno jo marsikdo še vedno uporablja. Šele ko bo posamezen inšpektor gledal čez ramo kmetu kaj daje v krmo bo to mogoče, se pravi nikoli. http://www.mladina.si/tednik/200050/clanek/nore-krave/ http://www.dnevnik.si/bse/ Kot povsod je tudi tu velik obrat pod natančnejšo kontrolo. Seveda pa so tu dejansko nagnjeni k trpanju živali, posebno perutnine v zelo majhen prostor, če odpove ventilacija zanesljivo poginejo. Industrijska reja in zakol nekje bogu za hrbtom ne gresta skupaj, tako koljejo majhni pridelovalci. Nekaterih živali posebno konj pa se industrijsko sploh ne more rediti. Tako je ednina razlika če kupiš konja v Tušu ali pri Krušiču ta, da gre v slednjem primeru verjetno za neperspektivnega kasača. Z zdravstvenega stališča je zelo težko poenotiti prehrano ljudi, ki je odvisna od marsikaterega dejavnika, npr. od tedenske porabe kalorij, dednih zasnov ipd. Tako lahko nekomu škodi že enkrat tedenski zalogaj mesa, drugemu pa ne vsakodnevno uživanje. Tako kot pri vseh živilih je tudi to vezano na kontekst celotnega življenskega sloga. Koliko je pa bio pridelava v resnici cenjena, pa se vidi po tem, koliko je zaraščenih pašnikov v gorah. Seveda pa še tega ne bi bilo, če ni bi bila s strani države taka proizvodnja subvencionirana. Pa še idilika take pridelave se neha, ko začno krave in ostale živeli onesnaževati vire pitne vode, ki so običajno prav na obrobju gora. Se pravi stvar še zdaleč ni črno bela, o tem bi lahko debatirali ure in ure.
|
|
|
|