crvicek -> RE: Maternični vrat (29.11.2009 16:55:24)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Ancy IZVIRNO SPOROČILO: crvicek Absolutno z vaginalnim UZ, z otipom se ugotovi samo če je zmehčan in popolnoma nič drugega! No to ni res, z vaginalnim pregledom se res ugotovi ali je porcija zmehcana ali ne, lahko se ugotovi tudi ce je stanjsana ali je ustje se vedno debelo in ugotovi se koliko cm je odprto (pregled se vecinoma izvaja med porodom za boljso predstavo o napredku podora). To, z vag. UZ o čemer govorite je pa pregled DOLŽINE (se pravi po drugi perspektivi, pravokotno na to kar smo prej gledali) vratu, ki lahko nakazuje na prezgodnji začetek poroda (no, lahko je pa tudi normalno pač krajši) in se izvaja v nosečnosti, kolikor vem pa ne delajo tega vsi ginekologi rutinsko. Ancy res je kar si napisala, ampak v nižji nosečnosti to skoraj ne delajo in to je tudi avtorica spraševala. Vsaj tako sem jaz razumela....[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Kot si napisala se običajno to pregleduje proti koncu in med samim porodom. Se pa z otipom ugotavlja le če je zmehčano in odprto zunanje ustje, kar je bolj pogosto v višji nosečnosti. V nižji pa je bolj nevarno za odpiranje notranjega ustja, kar se z otipom ne da nikakor ugotovit, ampak samo z vaginalnim UZ. Meni to pregledujejo redno, ker obstaja resna nevarnost predčasnega poroda.
|
|
|
|