ronja
|
hehe, kako mamo različne pristope . Jaz pa vedno ful vnaprej mozgam, kaj bi naredila v določenem primeru in se zato zdim ljudem tu gor dostikrat paranoična - ker non stop mozgam: kako bom reagirala, če bosta ljubosumni, kaj naj naredim,d a ne bosta, kako naj reagiram,da ne bo problema z vrtcem, pri kolikih letih jima bova dovolila, da se potetovirata (ja, dejansko sva mela zadnjič debato o tem - se sicer strinjava, tak da ni problem, samo je pa težko najt en pameten odg). Mateja, seveda je prav, da si vesela, da ti je uspelo; vsaka mama je vesela, ko najde trik, ki pali pri njenem otroku! Tiste, ki imamo več otrok, moramo seveda met tolikokrat več trikov, kolikor pač imamo otrok, ker redko pali isti trik pri vseh - to je po moje hotela mika povedat. Vsak otrok tudi pride v obdobje, ko poizkuša uveljavljat svojo voljo - nekateri so dalj časa v tem obdobju in se ne vdajo zlahka, drugi poizkusijo, ampak se da z njimi vse zmenit, pri tretjih mogoče poizkusov sploh ne porajtaš, ker so tako nežni (ne vem, nimam takih doma ). Pri nas je trenutno pri Ronji zatišje - kar da se vse zmenit z njo. Meni je prav čudno, ves čas čakam, kdaj bom dobila uno tahudo trmo, tako značilno za to obdobje. No, saj je čisto nič ne pogrešam, samo saj veš, kako je to: kot pri zobozdravniku, ko čakaš, da zadane živec - bi rad, da je že hitro mimo . mal se hecam, ne dobesedno vzet, valjda uživam, dokler je tako - samo se zavedam, da prej ali slej, bo zadela živec. In mogoče nič od tega, kar pali zdaj ne bo palilo in bom morala ves sistem na novo postavit. lejla pa ravno zdaj ugotavlja, da lahko uveljavlja svojo voljo in poizkuša malo, kaj lahko z njo doseže.To ne pomeni, da se moraš non stop kregat z otrokom, samo ni nujno, da bo vedno palilo, da enkrat odločno poveš, pa bo Vsak otrok ma tudi svoje področje, kjer to voljo najbolj uveljavlja - o tem sva meli enkrat z ullo debato, ko mi je pametovala, da moraš otroka samo preusmerit od kablov, pa bo vse ok. Ronje nisi mogel preusmerit od kablov, zanjo je bilo to magija! Je pa super ubogljiva na cesti, recimo. njena tamala pa ravno obratno: kablov ni šmirglala in jo je lahko čisto komot spravila stran brez kakršnekoli scene, je pa parkrat na cesti naredila štalo, da jo je morala za sabo vlečt, ker ni hotela dat roke... Tako bo tudi tvoja mala verjetno našla eno področje, kjer se bosta "kregali". Ker nekje pač otroci udarijo ob zid, pa nočejo na tej strani ostat in se pač zaletavajo vanj, da vidijo, kako trden je. ne grejo vedno okoli pri prvem odločnem ne. pri nekaterih stvareh grejo, pri drugih pa ne - kaj pri katerem, je pa odvisno od otroka. Recimo Ronja je tudi velik jedec, zelo rada in zelo veliko poje (je pa suhica), kar je seveda veselje videt. Lejla pa ni. Hvalabogu nisem nikoli nikomur modrovala o tem, kako nimajo pojma, ker njihovi otroci ne marajo jest, ker se mi je zdelo,da eni pač manj jejo. Očitno je res tako. jesta pa recimo obe vse - na to pa po moje lahko vsaj malo vplivaš - s tem, da ves čas vse ponujaš in da z ničemer ne siliš - po mojem skromnem mnenju. Prvi nečak ne je skoraj nič, drugi poje ogromno (sta skoraj enako težka, čeprav je skoraj dve leti razlike med njima), noben od njiju pa ne je zelenjave ali sadja - tega jima enostavno ne ponujajo kaj dosti, "ker itak ne marata". In tudi če mali stegne roko po korenčku, ki ga recimo babi ponudi, ga starša vzameta, ker ga itak ne bo pojedel. To se mi pa zdi, da bi bilo boljše delat drugače. Tak da: ene stvari se res da z vzgojo, drugih pa ne. Kako bo otrok reagral ni odvisno samo od tvoje reakcije, ampak tudi od karakterja in še od obdobja - vse skup se spreminja. Je pa res, da marsikaj lahko sami preprečimo, če pustimo empatiji malo prostora. Če vidiš,da je otrok zmatran/zaspan/lačen/bolan, potem se ne greš kregat z njim, da naj pospravi še tiste 3 kocke, ampak ga daš spat/jest... Pa si prihraniš en izbruh, pa one tri kocke potem takoj pospravi, ko je vse ok. Če je bila v tem fora, seveda. Če pa kontrira samo zato, da meje preizkuša, potem ti pa taisti trik pri istem otroku v istem obdobju ne bo nič koristil... "the only constant thing about babies is that they are constntly changing", skratka.
|