Ženkica -> RE: Motivacija za hujšanje (10.12.2009 15:19:47)
|
Ker imam s hujšanjem veliko (pozitivnih) izkušenj, bi rada z vami delila svoje mnenje. Punce, v prvi fazi je potrebno spremenit način življenja. 1. redna vadba 2. zmerna/pravilna prehrana Kar se tiče vadbe je tako kos s sexom ; začet je težko, potem pa luštno rata. Šalo na stran; včasih je potrebno it preko sebe, stisnit zobe in se prisilit. In ni dovolj sprehod z otrokom, v mislih imam ta pravo rekreacijo, kjer nam švic kaplja po celem telesu, pulz pa se dvigne tudi do 180 udarcev na minuto. In ja, 1x na teden je premalo, recimo vsaj 3x na teden oz. vsak drug dan intenzivna vadba min. 1 urco, kasneje, ko pridobimo kondicijo še kaj več. Jaz osebno telovadim 5x na teden (tek, fitnes, kolo), poleti hodimo tudi v hribe oz. na hribčke. Sprehodi in na easy gibanje na svežem zraku so sicer ok, vendar ne prinašajo željenih rezultatov. Najbolje pri vsem tem je, da ti preide gibanje v kri in začneš pri vsem res zelo uživat. Ne dovolite si iskati izgovorov, npr. utrujena sem od službe, otrok, moža....... jaz npr. peljem hči na plesne vaje, časa imam slabo urico, ki ga porabim za tek, lahko bi šla tudi v šoping, vendar bi me potem te plesne vaje predrago stale. Zvečer npr. ležanje pred tv-jem zamenjam za vadbo na fitnesu, kjer sicer večino časa delam aerobne vaje (tek, kolo, veslanje), ko pridem domov, se tako utrujena spretno izgobnem hladilniku, ker samo še padem v posteljo. Kar pa se hrane tiče - največji "keč" je v tem, da če veliko porabimo, lahko tudi malce več pojemo. Moj jedilnik npr. izgleda takole (med tednom): 8.00 zajtrk: jabolko, ovseni kosmiči, jogurt 12.00 kosilo: solata, meso, zelenjava ali enolončnica brez mesa + kos polnozrnatega kruha, ali riba + solata + zelenjava 17.00večerja (najkasneje ob 18.00 uri): juha iz vrečke + solata ali vegeterjanski krožnik ali testenine s tuno (Manjša porcija) Velikokrat jedilnik prilagajam tudi dnevni telesni vadbi; npr. če vem, da je danes dan brez telovadbe, bo moj jedilnik bolj lahek, medtem takrat, ko vem, da bom 3 ure na biciklu oz. da grem tečt, bom npr. jedla testenine bolonjeze. Seveda si skoraj vsak dan privoščim tudi kakšen manjši posladek (čokolada). Brez tega zadnje čase ensotavno ne gre. Pijem pa samo zeleni čaj, kavo z mlekom, vodo, po intenzivnem kolesarjenju si privoščim tudi pivo. Kadar imam krizo (sploh ob večerih) jo probam blažit s sadjem in oreški. Vendar tudi s tem ne gre pretiravat. VSaj 1x na mesec me mož zvabi v mehiško restavracijo oz. nekaj v tem stilu, ampak ker itak vem, da sem veliko aktivna se ne sekiram preveč. Če se le da, se probam držat sistema ločevalnega prehranjevanja, kar pri meni kar drži, sicer pa naravnost obožujem raznorazne narezke, salamce, kruh........... skratka, temu se probam v večji meri izogibat, recimo, da mi razen občasnih kiksov kar ratuje. Želela sem povedati, da z redno telesno vadbo lahko zase (dušo) in za svoje telo naredimo ogromno, problem je 70% že rešen, potem je 30% še v prehrani. Če imamo le malo samokontrole je uspeh zagotovljen. Naj še povem, da sem prvič shujšala za 30 kg-jev, po porodu pa še cca 12 kg-jev; vendar zame kilogrami niso več pomembni, končno sem zadovoljna s sabo in svojim telesom. Volje vam ne morem dati, lahko pa vam dam kakšen nasvet, če katera od vas želi. Pa srečno. Ženkica
|
|
|
|