rožca26
|
IZVIRNO SPOROČILO: lucika daj, rožca26, mal mi spomin osveži. jaz se več ne spomnim...vem da se je ritko dvigovalo z eno roko prijem za kontra bedrco in ne za medenične kosti al kaj že tale govori... to se spomnim... pa tega, da bi v večini moral na boku ležat se tudi ne spomnim... je pa res da nam ni bilo ravno "treba". čeprav vem, da bi bilo za vse treba, le malo bolj bi nas lahko naučili tega... Kako se dviguje - če otrok leži: 1. otroka obrneš na željeno stran (jest sm ga vedno na D, ker mi je tako pasalo). 2. D roko daš med nogice in nato za ramo in primeš glavico in vrat 3. da je oprijem boljši, si pomagaš še z L roko, čeprav če držiš pravilno otroka, ga lahko nosiš le z 1 roko 4. nato dvigneš najprej glavico in nato ritko Polaganje otroka: 1. drža otroka mora biti taka kot je zgoraj napisano - roka med nogami, za rameni in prijem vratu in glavice 2. na bok položiš otroka najprej ritka, nato glavica 3. ker ti roka, s katero držiš otroka, ostane pod glavico, si pomagaš še z drugo roko Obrat otroka na bok: 1. otrok leži na hrbtu 2. če ga želimo obrniti na D stran, primeš z D roko L stegence 3. nogico tako dvigneš in zasučeš, da se medenica obrne sama 4. pomagaš si z L roko, da zasuče še ramo (prijem pod pazduho) Preprijem otroka iz ene roke na drugo: 1. otrok leži na L roki 2. z D roko greš med nogicami, pod ramo in primeš vrat in ramico 3. otrok je sedaj na drugi roki Tako, to je neka osnova - če samo bereš, je težko razumljivo, zato pa nisem želela tega pisat. Dosti lažje je to izvesti Kar se tiče ležanja na boku - ja, teta je imela prav glede tega, saj je le v tem položaju otrok v obliki, ki jo je imel v trebuščku, ravno tako pa ta položaj preprečuje smrt v zibki Veliko otrok je "zaspalo", ker so ležali na trebuhu ali na hrbtu - zelo majhni še ne znajo obrniti glavice, če bruhajo ... Da pa se ne prevrnejo na hrbet, je pa potrebno podlaganje - jest sm to počela z 1 tetra pleničko.