Mlekomat (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Prehrana otrok

Sporočilo

škratek1 -> Mlekomat (13.11.2009 21:49:51)

Ali za vaše malčke (po dopolnjenem 1. letu) uporabljate mleko iz mlekomata? Ker pediatri za otroke priporočajo sveže mleko s čim več maščob, je po tej logiki to najbolj primerno (s 4% maščobe) ali imate drugačno mnenje? Hvala.

bskrle -> RE: Mlekomat (13.11.2009 21:54:43)

Naši pijejo sveže mleko, smetano seveda poberem, ko se mleko ohladi.

Šaki -> RE: Mlekomat (14.11.2009 9:47:46)

tud sveže dam ja včasih.

SaaS -> RE: Mlekomat (14.11.2009 10:17:48)

Mi pijemo mleko iz mlekomata, kakšne pol leta, saj prej ga itak ni bilo. Prej smo hodili po mleko k sosedom, na sosedno kmetijo.
Zdaj sta stara 3 in 5 let. Pred enim letom nista pila kravljega mleka, potem pa smo počasi začeli tega, ki smo ga dobili od sosedovih krav.

lenca1 -> RE: Mlekomat (17.11.2009 7:34:53)

Uporabljamo sveže nehomogenizirano mleko v flaši (Planika, Bohinjka), ki ga ni potrebno prekuhavati. Kako pa je s tem mlekom iz mlekomata (način toplotne obdelave[sm=zmeden.gif])? Ali ga lahko daš otroku po dopolnjenem 1.letu brez da ga predhodno prekuhaš in ohladiš?

SaaS -> RE: Mlekomat (18.11.2009 17:17:21)

IZVIRNO SPOROČILO: lenca1

Kako pa je s tem mlekom iz mlekomata (način toplotne obdelave[sm=zmeden.gif] )? Ali ga lahko daš otroku po dopolnjenem 1.letu brez da ga predhodno prekuhaš in ohladiš?

"Avtomat pove", da lahko piješ neprekuhanega, občutljivejše osebe pa naj ga prekuhajo. Jaz bi ga enoletniku prekuhala.
Moja dva 3 in 5 let stara ga pijeta neprekuhanega.

Felicita -> RE: Mlekomat (18.11.2009 17:55:00)

v mlekomatu je mleko standardno pasterizirano - torej segreto samo do 60 stopinj celzija. zdravi odrasli ljudje ga pijejo brez nadaljnega, za otroke bi ga jest prekuhala, kar je pa potem praktično isto kot alpsko mleko (pa ne me zdej spet s homogenizacijo napast, homogenizirano mleko tihi ubijalec sestavek je bil že večkrat ovržen).
aja, mogoče še zakaj? ker se v mleku nahajajo preživetvene oblike bakterij (lahko patogenih, lahko opurnističnih patogenov), ki jih odrasli ljudje lahko 'prebavimo' oz. jih imunski sistem odstrani, otroški jih pa navadno ne zna oz se bakterije lahko razvijejo v žive organizme in povzročijo težave.

škratek1 -> RE: Mlekomat (18.11.2009 22:10:30)

Hvala Felicita in vsi ostali za odgovore.

Menda bo res držalo, da ga je za enoletnike bolje ali kar nujno prekuhati, če se že odločimo za uporabo. Tako nekako mi je pojasnil tudi "svetovalec" ob mlekomatu. Ker me ni ravno prepričal, da je to mleko najboljša izbira za tako majhne otroke, bom zaenkrat ostala pri svežem, nehomogeniziranem mleku iz bližnje trgovine, ki ga ni potrebno prekuhati. Mlekomat pa bo še tam tudi kasneje [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Stran: [1]