Tanja55 -> RE: Viktorija von Habsburg (10.11.2009 21:15:02)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lisička Dada IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55 Z imenom svojo junakinjo že omejiš, in kaj drugega kot avstrijskega plemstva si jaz pod tem imenom ne morem predstavljat. Se pravi, da si pod tem lahko mislim, da družba sodi človeka po imenu (vsaj prvotno)? Kako pa bi npr. reagirala, če bi bilo tako ime neki... kaj pa jaz vem... brezposelni delavki iz Mure? Kakšne asociacije bi dobila - spet na plemstvo? Ali drugače vprašano - kako misliš, da bi reagirala družba, če bi danes obstajal nekdo s takšnim imenom? Se pa strinjam s tem, da se karakter glavne junakinje oblikuje sproti in da ni vnaprej določen. Če je, se ponavadi ne izide. Kako družba sodi ljudi ne morem vedet, ali jih po imenu ali ne, vsak človek pa dobi asociacije ob tem...in če se piše nekdo Hitler boš gotovo (hote ali nehote) pomislila na Dolfija, domnevam. Nekako tko razmišljam v navezavi von Habsburg - pomisliš na avstrijsko družino in njeno zgodovino. Kako bi reagirala če bi se mi kot Viktorija von Habsburg predstavila delavka v Muri? Nič posebnega, bi pa verjetno vprašala, če ima kakšne stike z avstrijsko dinastijo. Oz. če so si kaj v sorodu...treba je vedet, da besedica "von" pomeni plemiški naziv in pač ne more se pisat tko kar vsakdo - mišljeno, da v neki genetski povezavi morajo verjetno bit (drugo pa če si sam tako spremeniš ime, če si ga lahko, ne vem). zaradi mene je pa lahko čistilka, blagajničarka, šivilja ali učiteljica...meni ne predstavlja nobene razlike. Razilika zame je v literarnem kontekstu, ker si predstavljam nekaj kar mi ime sugerira. Ljudje s priimkom von Habsburg še vedno obstajajo, ne vem pa če je med njimi kakšna Viktorija [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
|
|
|
|