oka -> RE: Gripa - iti v vrtec, ali ne? ... (16.11.2009 10:44:43)
|
V petek sem šla v vrtec po malo madam. Na oglasni deski pred igralnico je visel nov list. Jasno v vrtcu so zabeležili prvi potrjeni primer nove gripe. Kaj pa zdaj? Dokler je bila ta gripa samo tam nekje v Kašlju sem bila še pogumna in pametna bla, bla, bla, v petek pa me je rahlo zvilo, sploh, ker mala, ko zboli za navadno gripo vedno zraven uspe pridelati še kakšno komplikacijo. Sledil je jasno domači bojni posvet in iskanje možnih kombinacij ob dejstvu, da imamo še šoloobveznega mulca, ki ga ne morem kar tako obdržati doma. No pa se je kombiniranje izkazalo za čisto nepotrebno, ker je madam že v petek zvečer zakuhala, bolele so jo noge, glava, manjkal je le kašelj in utrujenost. V soboto kličem v dežurno, ker se mi je vse skupaj zdelo sumljivo podobno angini oz. kakemu vnetju. Najprej mi je dr. po telefonu kar tako postavila diagnozo nove gripe. Glede na to, da se pri naši hitro zalomi do te mere, da rabi AB pa mi je naročila, da naj prideva. Prideva v čakalnico, kjer sem ugotovila, da ni nekega posebnega režima oz. vsaj ne tistega, ki je napisan na velikem listu, ki visi na vseh vidnih mestih našega ZD. Bolniki z vročino na enem koncu čakalnice, bolniki s poškodbami na klopci 3 metre stran, brez kakršnekoli pregrade ali ločenosti, brez mask, čeprav je na vseh obvestilih napisano, da jih dobimo, če pridemo z vročino v ZD. In smo čakali vročični na kupu, nevročični na drugem kupu, vsi smo se obračali v svojo smer in sumljivo pogledovali sosedovega otroka, ki je zasmrkal in zakašljal. In ves čas sem se spraševala kako to, da jaz kot zdrava oseba nimam neke zaščite pred tem nemarnim virusom. Mislim kje je preventiva? Kje je tisto, kar je zapisano na vseh obvestilih, ki visijo na vidnih mestih (verjetno ne zato, da zapolnijo prazni prostor). U glavnem, diagnoza male madam je hudo vneto uho in grlo, posledično seveda visoka vročina. In samo zaradi visoke vročine so jo določili za tisti gripozni kup. Očitno je po ta novem vročina znak le za novo gripo in ne več za nešteto drugih viroz ali vnetij. Zakaj sem to napisala? Zato, ker sem ugotovila, da ne rabiš dat otroka v vrtec, da ti zboli za novo gripo. Ker v tem času ni samo nova gripa edina bolezen z visoko vročino, ki tava naokoli ampak je še kar nekaj drugih kandidatk. In ko otrok rabi AB, ki pa ga dobiš samo pri zdravniku in si ga prisiljen peljati v ZD, ti ga avtomatično vržejo v gripozno skupino, brez zaščite ali karkoli, kar bi bilo zaščiti podobno. Se mi zdi, da je vrtec še najmanjši problem in da se bolj držijo previdnostnih ukrepov, kot pa v ustanovi, ki naj bi skrbela za naše zdravje.
|
|
|
|