RE: nočno hranjenje (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Petka09 -> RE: nočno hranjenje (6.11.2009 21:07:12)

Jaz bom rekla tkole. Bom verjetno edina, ki se strinja z MATEJKO, ker tut sama menim, da večji dojenčki ne potrebujejo hranjenja ponoči, vendar!!! :
Otroci so različni, so pač majhni in imajo različne potrebe. Sploh dojeni otroci se zbujajo ponoči, ker so od rojstva navajeni materine topline in bližine zaradi dojenja. Zbujajo se, ker jim toplina matere prija in se radi dojijo tudi ponoči zaradi crkljanja - no, nekateri se še fajn najejo vmes[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Dojeni otroci so pač navajeni cartanja z mamico in zato težje samostojno spijo celo noč (no, ne vsi, to nekako govorim za večino, kolikor berem na forumu).
Moja ni bila dojena oz. samo na začetku, zato ne morem nekaj pametovat, izražam samo svoje mnenje.

Zbujajo pa se lahko tudi vsi ostali, tudi tisti, ki so izključno na AM - so lahko veliki jedci ali pa so navajeni na določene ure ponoči, ko vedo, da dobijo AM in ravno ob tisti uri čutijo lakoto (verjetno iz navade) in ne bodo zaspali drugače kot da spijejo flaško.

Zbujajo se tudi v različnih fazah: izraščanje zobkov, viroze, vročine, zamašen nosek, sanje, plitev spanec oz. zbujanje v prehodu v različne faze spanja itd..... Pa se tudi takrat hočejo dojiti ali pa hočejo AM.

Torej, pri dojenčkih je zilijon malih razlogov za zbujanje in zato, da še vedno pijejo mleko ponoči. Saj to slej ko prej mine, zato je brezveze, da se tu kregate, če sme jest al ne sme jest!

Če mamici paše oz. ji ne predstavlja težavo, da ga ponoči hrani, potem naj tako nadaljujeta. Če pa jo moti, ji predstavlja problem, psihično in fizično obremenitev, potem pa obstajajo variante, da otročka od tega odvadi. Lahko voda, čaj, jok, whatever... Torej, naj vsaka naredi tako, da bo srečna in zadovoljna mamica (in posledično tudi dojenček).

Torej, iz mojega dolgovezenja sledi epilog avtorici: ne poslušaj drugih! Če se počutiš v redu, če te nočno hranjenje ne moti, potem ga hrani naprej. Očitno že rabi zaradi nečea, morda je res lačen, je pač tak otrok. Mogoče res izprazni flaško tudi zaradi navade, vendar dvomim, ker praviš, da če ni lačen, je ne. Hrani ga vse dotlej, dokler boš ti čutila, da je "v mejah normale" zate. Ko bo enkrat povsem na GH in če bo še takrat dvakrat ponoči jedel bi pa veljalo razmislit, da ga odvadiš nočnih obrokov.




uršula83 -> RE: nočno hranjenje (6.11.2009 21:31:03)

IZVIRNO SPOROČILO: manete

Tudi mi imamo podoben primer. Naš mali bo jutri dopolnil 6 mesecev in zadnji mesec so noči postale neznosne. Do 4 meseca in pol je prespal že 6 ur v kosu, sedaj pa se zbuja na 3 ure, oziroma proti jutru že kar na dve uri. Tako da se na noč (spat gre ob 19h) zbudi 4 do 5-krat. Poskušala sem tudi že da ga ne bi dojila vsakokrat ko se zbudi, vendar ne znese...saj se začne dret kot bi ga iz kože dajali ... in pote ko mu ponudim dojko, začne sesat kot ne bi jedel cel dan, tako da mi je res grozno, da mu ne bi dala ... sem namreč totalno zmedena, saj mi na eni strani prigovarjajo (tudi mamice iz lastnih izkušenj), da to ni normalno, da naj bi dojenček pri tej starosti ponoči več ne potreboval hrane ?!?!?!in naj ga poskušam odvaditi ?!?!?!? (ali naj ga pustim lačnega?!?! spet druge pravijo  da je normalno ... vem da moram poslušati sebe in delati kar sama mislim da je najbolj prav za mojega otročička ...samo kaj ko so noči postale tako utrujajoče ...upam lahko samo, da je to faza in da bo minilo ...



Evo naš je ob rojstvu pa tja do enega meseca prejokal cele noči. Samo dojen, redil se je ful (1kg na mesec do 4. meseca)...potem pa se je začelo, od 1 meseca pa do četrtega meseca je spal cele noči brez da bi se zbudu (od 19.00-8.00). Po četrtem mesecu pa se je začel. Juhuhu. Skos se je zbuju, na pou ure, eno uro. Ma skos. Nč nismo spal. In postopoma se je zbuju na 2 ure, na 3 ure...je podaljševal. Tko da sedaj pri 10,5 mesecih se zbudi okol 1 ponoč, mu dam mal čaja pa ponavad kar zaspi nazaj, če pa ne pa mu dam mleko, da se čist ne zbudi. Pol ta drugič se zbudi pa različno (med 5 in 7), takrat je mleko. Pol pa ponavad še mal zaspi, ke do 9. Takrat pa zajtrkujeva.
Mislem da ima večina otrok obdobje, v katerem ne spijo in se pogosto zbujajo. Ampak js mu raj dam mleko, če vidim da bi ga rad (če čaj ne zaleže), ker pol lepo nazaj zaspi. Slej ko prej se vsak odvadi ponoči jest.
Drugač pa vsaka dela po svojem občutku, ker sama najbolj pozna svojega otroka in vsi niso narejeni po knjigi.




Urska09 -> RE: nočno hranjenje (7.11.2009 10:29:59)

Petka09, saj se ne kregamo. Bolj izmenjujemo izkušnje in se s tem tolažimo. Jaz recimo se veliko bolje počutim, ko vidim, da je takih primerov ogromno.

Nekaj drugega sem hotla napisat. Tole glede dojenja ni čisto res. No, vsaj pri nas ne. Moj prvi otrok je bil praktično nič dojen (nekje do 3. meseca z ogromno dodajanja AM), pa se je začel okoli 5.-6. meseca ponoči zbujati. Ponoči mu nismo nikoli dajali mleka, ker smo ugotovili, da ni lakota. Dajali smo dudo, vodo, nosili itd. Včasih sem vstala tud 10-krat na noč. Pa je minilo. Po 4 mesecih. Moja druga pa je bila polno dojena in se je v istem obdobju pričela zbujati. Edina razlika je ta, da voda in duda največkrat ne pomagata.

Kaj sem hotela povedat? Da so razlogi zbujanja dojenčkov v tem obdobju verjetno enaki ali vsaj podobni, načini tolažbe in uspavanja pa različni. Kajti večina dojenčkov se v tej starosti še ne zna sama nazaj uspavati, zato rabi pomoč. V obliki dude, flaške, dojenja, nošenja,....karkoli pač zaleže.

Se pa popolnoma strinjam, da lakota ni vzrok. Vsaj v večini primerov ne.

Pa lep pozdrav!




marjetica8 -> RE: nočno hranjenje (7.11.2009 12:05:54)


IZVIRNO SPOROČILO: Petka09


Torej, iz mojega dolgovezenja sledi epilog avtorici: ne poslušaj drugih! Če se počutiš v redu, če te nočno hranjenje ne moti, potem ga hrani naprej. Očitno že rabi zaradi nečea, morda je res lačen, je pač tak otrok. Mogoče res izprazni flaško tudi zaradi navade, vendar dvomim, ker praviš, da če ni lačen, je ne. Hrani ga vse dotlej, dokler boš ti čutila, da je "v mejah normale" zate. Ko bo enkrat povsem na GH in če bo še takrat dvakrat ponoči jedel bi pa veljalo razmislit, da ga odvadiš nočnih obrokov.



Ni tolk problem ga nahranit tistih 2krat na noč...če bi blo samo to, bi bla amerika! hujše je vsake pol ure ustat in it k njemu zato da mu popravim dudo in ga obrnem...Drugace pa razumem kaj hoces povedat. Se bo ze unesel[sm=smiley1.gif]!

IZVIRNO SPOROČILO: Urska09



Sem pa tud jaz že razmišljala, da bi jo preselila v njeno sobo. Mogoče bo pa boljš spala, k ne bo slišala očija smrčat[sm=jezicek.gif].


[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]!!!! Verjetno tudi naš zato na morju ni spal nič bolje, kljub temu da je bil v istem prostoru z nama[sm=smiley36.gif]!





Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]