|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: [1]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   Na katero preiskavo?
4.11.2009 14:23:29   
mišamaša77
Pozdravljene, kaj mi lahko katera svetuje prosim, katera preiskava je najbolj zanesljiva:
torej poznam samo merjenje nuhalne svetline, potem vem da se dela trojni hormoski test?, amniocenteza in biopsija hormoskih resic? no o zadnjih treh res nič kaj ne vem, kdo jih dela, ali isti strokovnjaki kot nuhalno svetlino, kdaj in kolikšno je tveganje za splav? prosim za pomoč, nimam energije za branje, iskanje ker mi je res dan in noč slabo, bruham...
Neposredna povezava do sporočila: 1
   RE: Na katero preiskavo?
4.11.2009 14:36:37   
ribica.
oprosti, amapk zakaj sploh razmišljaš o vsem tem?A si že sploh bila na nuhalni da bi imela razlog za zaskrbljenost? Ti testi se pa drugče delajo v bolnici. Možnost za splav pa mislim da je minimalna. Horionska je do 13 tedna, se mi zdi, amniocenteza pa po 16 tednu.

(odgovor članu mišamaša77)
Neposredna povezava do sporočila: 2
4.11.2009 14:41:10   
simonakr
IZVIRNO SPOROČILO: mišamaša77

Pozdravljene, kaj mi lahko katera svetuje prosim, katera preiskava je najbolj zanesljiva:
torej poznam samo merjenje nuhalne svetline, potem vem da se dela trojni hormoski test?, amniocenteza in biopsija hormoskih resic? no o zadnjih treh res nič kaj ne vem, kdo jih dela, ali isti strokovnjaki kot nuhalno svetlino, kdaj in kolikšno je tveganje za splav? prosim za pomoč, nimam energije za branje, iskanje ker mi je res dan in noč slabo, bruham...

Ja ti bom poskušala razložit kolikor vem
Trojni hormonski test - odvzamejo kri in pregledajo hormone, to ponavadi delajo ddelajo v kombinaciji z NS, ni pa nujno. Lahko se opravi tudi po NS če je izvid slab.

Amniocinteza - naredi se okrog 16 tedna; odvzame se del plodovnice in naredi kariotip otroka iz celic povrhnice ki so v plodovnici - beri pregleda se gene. Izvid je v cca 2-3 tednih in do 35 leta je plačljiv, kasneje pa plača zavarovalnica. To delajo v Lj porodnišnjici, nimam pa pojma kje se naročiš.

Biopsija horionskih resic - odvzame se delček posteljice v cca 13 tednu, pregledajo se geni, izvid je isto v cca 2 tednih. Za tole pa ne vem kdo jo plača, pozanimaj se pri svojem G.

Mislim pa da za zadnji dve preiskavi potrebuješ napotnico ne glede al sam plačaš al ne; TKO DA SE V VSAKEM PRIMERU OBRNI NA SVOJO G IN SE POSVETUJ Z NJO!!!

< Sporočilo je popravil simonakr -- 4.11.2009 14:42:26 >

"Nihče ni nikoli tako visok kot tedaj, ko poklekne k pomoči potrebnemu otroku."

RDEČI NOSKI

19.2.2009 se je rodil naš škorček Larisa

Neposredna povezava do sporočila: 3
4.11.2009 16:15:36   
zaspancek1
Jaz sem bila na NS, pa naslednjic definitivno ne grem vec, ker je to res samo statistika. Rezlutati po NS niso bili ne vem kako dobri (tam nekje 1:1000 za DS), zato sem naredila se dvojni hormonski test, ki pa je vse skupaj samo se poslabsal (1:500). Odlocila sem se za amniocentezo (AC) skupaj s hitrim (FISH, zdaj se imenuje drugace) testom (mislim, da so jo lani delali po 14. tednu, sedaj pa vidim, da po 15.), seveda samoplacnisko in naslednjic grem definitivno samo AC.
Jaz sem vse te preiskave naredila v Dravljah, v LJ porodnisnici pa delajo samo tiste z napotnico. Samoplacnisko je kar precej drago ( http://www.noseca.com/cenik.html ) , vendar bom ze napraskala, ker ni vredno, da se celo nosecnost zivciram kaj in kako bo. Rezultati hitrega testa, kjer testirajo samo tri najpogostejse kromosomske napake, so bili v treh dneh, AC pa ene 20 dni.
Aja, rezultati po obeh testih so bili ok, rodila pa sem zdravega mulcka. user posted image

Glede biopsije horionskih resic pa je prednost sigurno ta, da se lahko opravi prej, vendar jo nekateri genetiki ne priporocajo (ne vem zakaj).

(odgovor članu simonakr)
Neposredna povezava do sporočila: 4
4.11.2009 19:43:00   
endrina
No jaz bi na tvojem mestu definitivno naredila nuhalno svetlino in dvojni kromosomski test, ki se dela v 12. tednu nosečnosti in se plača pri G. Mislim da sem za NS dala 60€. Gre za nebolečo UZ preiskavo. Če bodo rezultati slučajno slabi, se še vedno lahko določiš za amniocintezo, ki je po moje še najbolj zanesljiva, dela pa se okrog 16. tedna nosečnosti.
Tista preiskava glede horionskih resic, pa je baje zelo zelo boleča, jaz se za njo ne bi odločila.
Med 35. in 37. tednom se še lahko odločiš za vaginalni bris glede prisotnosti bakterije streptokoka tipa B. Ta se lahko med porodom prenese na otroka, ki zaradi tega lahko resneje zboli. Če ugotovijo prisotnost te bakterije v tvoji nožnici, ti med porodom dajo antibiotik, da preprečijo prenos okužbe na otroka. Ta test stane 20€.

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 5
5.11.2009 8:47:07   
Anonimen
IZVIRNO SPOROČILO: endrina

No jaz bi na tvojem mestu definitivno naredila nuhalno svetlino in dvojni kromosomski test, ki se dela v 12. tednu nosečnosti in se plača pri G. Mislim da sem za NS dala 60€. Gre za nebolečo UZ preiskavo. Če bodo rezultati slučajno slabi, se še vedno lahko določiš za amniocintezo, ki je po moje še najbolj zanesljiva, dela pa se okrog 16. tedna nosečnosti.
Tista preiskava glede horionskih resic, pa je baje zelo zelo boleča, jaz se za njo ne bi odločila.

AC je podobna preiskava kot odvzem horionskih resic, le da se zadnja opravlja prej, kar pomeni da so rezultati znani prej (vsaj 3 tedne) in to kar nekaj pomeni.... Jaz sem čakala na izvide horionske biopsije kar 28 dni user posted image (in je običajno da se na rezultate čaka od 21 - 28 dni). Jaz sem šla v LJ porodnišnico z napotnico od svojega ginekologa (rezultat NS 1:8). Pri obeh preikavah pa obstaja verjetnost splava (AC 1% in HB 2%)

(odgovor članu endrina)
  Neposredna povezava do sporočila: 6
5.11.2009 8:57:13   
zmajaz
IZVIRNO SPOROČILO: endrina

Se strinjam - najprej pojdi na nuhalno, potem boš pa videla, kako dalje. Če bo rezultat nuhalne v redu, potem se ni treba dalje obremenjevati, če bo pa nekoliko slabši, pa greš dalje - v večini primerov se tudi ti, ki so bili na NS slabi, potem izkažejo, da je vse v redu. So pa seveda tudi primeri, ko ni, ampak to je majhen odstotek.

(odgovor članu endrina)
Neposredna povezava do sporočila: 7
5.11.2009 12:11:11   
mišamaša77
o, hvala vsem za pojasnila, ja sem se prijavila za nuhalno v 12 tednu bo, upam da bo ok! Ja malo sem bila zbegana glede teh preiskav, najbolj sem se zagrela za smniocentezo, vendar imam že tako rizično nosečnost in morda raje ne bi tvegala z invazivno preiskavo kar takoj..
lp vsem!

(odgovor članu zmajaz)
Neposredna povezava do sporočila: 8
5.11.2009 12:12:08   
mišamaša77
amniocentezo,(ne smniocentezo)  se mi je zatipkalo

Neposredna povezava do sporočila: 9
5.11.2009 12:20:09   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: zaspancek1

in naslednjic grem definitivno samo AC.

Ja, NS je samo statistika, AC pa je 100% preiskava, vendar se je treba zavedat, da je pri AC tudi tveganje za SS, ki ni tako zanemarljivo. Zato se ni kar povprek za odločat za AC. Jaz sem šla samo na NS, ker je bil rezultat ugoden, pa čeprav mi je G jasno povedal, da je to presejalni in ne diagnostični test, kot je to AC ali BHR. Sicer pa se vsak odloči po svoje.

(odgovor članu zaspancek1)
Neposredna povezava do sporočila: 10
5.11.2009 12:23:56   
Katy78
IZVIRNO SPOROČILO: mišamaša77

o, hvala vsem za pojasnila, ja sem se prijavila za nuhalno v 12 tednu bo, upam da bo ok! Ja malo sem bila zbegana glede teh preiskav, najbolj sem se zagrela za smniocentezo, vendar imam že tako rizično nosečnost in morda raje ne bi tvegala z invazivno preiskavo kar takoj..
lp vsem!

Najprej pojdi na NS in boš potem videla kako naprej. Lahko daš po NS še kri in potem ti G izračuna tveganje na podlagi NS in krvnih izvidov. Potem boš pa videla za naprej. AC je "invazivna" preiskava in zato jo noben G ne bo priporočal nosečnici, brez kakršnega koli dejavnika tveganja kot npr. slab rezultat NS, starost nosečnice, dedne genske napake ipd. Kar pogumno in ne se že zdaj toliko sekirat. Srečno.

Neposredna povezava do sporočila: 11
5.11.2009 18:01:02   
zaspancek1
IZVIRNO SPOROČILO: Katy78

Ja, NS je samo statistika, AC pa je 100% preiskava, vendar se je treba zavedat, da je pri AC tudi tveganje za SS, ki ni tako zanemarljivo. Zato se ni kar povprek za odločat za AC. Jaz sem šla samo na NS, ker je bil rezultat ugoden, pa čeprav mi je G jasno povedal, da je to presejalni in ne diagnostični test, kot je to AC ali BHR. Sicer pa se vsak odloči po svoje.

Ravno zato, ker je NS res samo statistika, dejansko ne pove cisto nic. V nekaterih drzavah je sploh ne opravljajo, ker je tako nezanesljiva. Lahko so se tako dobri rezultati npr. 1:9000, pa lahko rodis otroka s kromosomskimi napakami. Jaz sem se pac odlocila, da ne tega bom tvegala. Je pa to res invazivna metoda in je tveganje za SS 1-2 %. - ja, spet statistika...user posted image   No, ce bi ze sicer imela tvegano nosecnost...kaj pa vem, mogoce pa se ne bi odlocila.
Je pa vsaj meni bilo najhuje tisto cakanje od NS naprej. ZATO si bom naslednjic prihranila zivce (kolikor se le da), spraznila racunuser posted image in opravila AC.

(odgovor članu Katy78)
Neposredna povezava do sporočila: 12
Stran:   [1]
Stran: [1]
Pojdi na:

Zgodbe malih junakov: Potrjen je bil sum p...
photo
Spomnim se, da osebju v porodni sobi nisem želela povedati, kako bo fantku ime, saj sem želela, da je najprej postopek m...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.

Za doječe matere.
пеперутка16

Malo čudno vprašanje, ampak me zanima, ali so doječe mamice poskusile svoje mleko?