Felicita -> RE: Katero mleko?? (30.10.2009 13:37:56)
|
IZVIRNO SPOROČILO: tojeto1 Pri nas popijemo ogromno mleka. Trije otroci, pa tud midva z možem imava rada mleko. Ker hodimo v šoping 1-2x na mesec kupujemo Alpsko mleko 1,6 pol posneto od Ljubljanskih mlekarn, ker dolg časa zdrži, pa še cena je OK. Pa me zanima, če katera ve, kakšno mleko je najbolj zdravo? tako izpod krave, ki jo poznaš in veš kaj je. če ga seveda lahko prenašaš, jest ga ne. IZVIRNO SPOROČILO: tojeto1 Pa kaj pomenijo oznake, pol posneto, pa npr. homogenizirano, pa neki o toplotni obdelavi UVT?? Homogenizirano mleko je tisto, pri katerem je bil izveden fizikalni postopek, pri katerem so se maščobne kapljice v mleku razpršile v manjše kapljice. Postopek povzroči, da se maščobne kapljice ne nabirajo na površini mleka, ampak so enakomerno razporejene po celotni vsebini. Različne vrste maščobe v homogeniziranem mleku se v človekovem organizmu bolje in hitreje prebavijo. V prebavnem traktu se maščoba prebavlja s pomočjo žolčnih kislin in encima lipaza, ki jih razgradi. V črevesju se maščoba razgradi v glicerol in maščobne kisline in te spojine nato telo absorbira. Prebavljanje poteka hitreje, če so maščobne kroglice manjše. To pa je tudi ves vpliv homogenizacije na hranilno vrednost mleka. Kratkotrajno sterilizirano mleko (UVT ali UHT) je toplotno obdelano, še preden ga embalirajo. Postopek poteka pri temperaturi od 135°C do 150°C, traja pa od 4 do 8 sekund. Kratkotrajno sterilizirano mleko je uporabno od 2 do 6 mesecev. Pasterizacija mleka je postopek toplotne obdelave mleka pri temperaturi od 65°C do 85°C, s katerim uničijo vsi patogene in večino tehnološko škodljivih mikroorganizmov; traja različno dolgo. Nizka pasterizacija poteka pri 63°C do 65°C najmanj 30 minut; kratkotrajna pasterizacija pri 72°C do 76°C 15 do 20 sekund; visoka pasterizacija pa 20 sekund pri najmanj 82°C ali pa 1 sekundo pri temperaturi, ki je višja od 120oC.(vir: stran ZPS) IZVIRNO SPOROČILO: tojeto1 Rada bi kupovala zdravo mleko, pa tko da mi ni treba vsak drug dan v trgovino, pa za razumno ceno? Kaj mi priporočate?? men je po okusu najboljše hoferjevo mleko (milfina, se mi zdi), drugače se pa nič kej ne žaniram. kupimo vedno 1,5 oz 1,6% m.m. in smo še vsi živi. aja, ZPS pa še pravi: Kakovost konzumnega mleka je tako zelo standardizirana, predpisana in nadzirana, da je kakovost mleka, ki ga kupimo v trgovini, zelo izenačena. Na našem testu se je to dejstvo potrdilo. Ugotovljeno odstopanje med analizirano in deklarirano vsebnostjo mlečne maščobe je majhno. Če boste kupovali dražje mleko, ne boste glede kakovosti pridobili praktično nič. Izbira je seveda vaša, pri mleku pa imamo potrošniki redko priložnost, da brez slabe vesti izbiramo zgolj po našem okusu in žepu.
|
|
|
|