Čmrlika
|
IZVIRNO SPOROČILO: Mitch Moja partnerka je 22.9.2009 rodila v mariborski porodnišnici. Glede na negativne izkušnje, ki sva jih doživela tam, bi rada posvarila bodoče starše pred obiskom te porodnišnice. Praksa mariborske porodnišnice je, da čakajo s sprožitvijo poroda do 14 dni po porodu, v tem času pa lahko nastanejo komplikacije, ob katerih osebje po mojem mnenju v najinem primeru ni postopalo ustrezno. Tako sva na pregledu v porodnišnici 6 dni po roku oba spraševala za možnost sprožitve poroda, vendar so nama rekli, da tega ne počnejo, dokler ne mine 14 dni. Ko je partnerka prišla na kontrolo 10. dan po roku, so se začele stvari zapletati. Ugotovili so ji povišan krvni tlak (preeklampsijo), ki je tako za nosečnico kot za plod lahko smrtno nevarno stanje. Kljub temu ji poroda tisti dan niso sprožili, temveč so jo sprejeli le na opazovanje. Zdravnik na večerni viziti pa ji je nato celo rekel, da je on tam samo za nujne primere in da se bo z njo šele naslednji dan ukvarjal sobni zdravnik. Naslednji dan je bil tlak še vedno povišan in samo razsodnosti sobne zdravnice se lahko s partnerko zahvaliva, da je bila partnerka zaradi povišanega tlaka nemudoma poslana na sproženje poroda. Še preden je zdravnica partnerko poslala v porodno sobo, je naredila tudi ultrazvok, s katerim je ugotovila pomanjkanje plodovne vode. Ko je partnerka prišla na sprejem v porodne sobe, jo je dežurni zdravnik kljub komplikacijam hotel poslati nazaj na oddelek, češ da ni prostora v porodnih sobah, vendar je sobna zdravnica vztrajala, da se partnerki zaradi komplikacij porod sproži. Dežurni zdravnik je opravil pregled plodovne vode in ugotovil je, da je ta zaradi odlašanja sprožitve ne samo reducirana ampak zaradi mekonija tudi že onesnažena. Zaradi tega dejstva si je vendarle premislil in partnerko poslal v porodne sobe. Partnerki so porod sprožili z umetnimi popadki in porod je potekal brez težav. Babica je celo rekla, da tako lepega sproženega poroda še ni videla. Ker pa naprava za spremljanje plodovih srčnih utripov po mojem mnenju ni bila v redu fiksirana, je le-ta vsakič, ko se je partnerka premaknila, prikazovala napačne (prenizke) plodove utripe. Večkrat so bili ti celo 0, kar je dokaz, da je naprava utripe res prikazovala napačno. Zato se je dežurni zdravnik, misleč, da naprava kaže pravilne plodove srčne utripe, odločil za pH-metrijo plodove krvi, s katero bi ugotovil, ali ima plod dovolj kisika v krvi. S partnerko nama je nato rekel, da bo naredil urgentni carski rez, ker rezultati pH-metrije kažejo na potrebo, da se to naredi. V izvidu, ki ga je partnerka dobila ob odpustu iz porodnišnice, pa piše, da pH-metrije niso bili sposobni narediti! Zakaj nama je dežurni zdravnik dal napačne navedbe in brez indikacije delal carski rez ter s tem partnerko in plod izpostavljal tveganju (verjetnost smrti pri carskem rezu je 2-4-krat večja v primerjavi z normalnim porodom) in povzročil težko in dolgo okrevanje? Zakaj se ni prepričal, ali je naprava za spremljanje plodovih srčnih utripov fiksirana in kaže pravilno? Ob rojstvu je najina hčerka imela oceno vitalnosti po Apgarju 9 od desetih možnih točk, kar daje jasno vedeti, da plod v danem trenutku ni bil ogrožen in da bi se porod najverjetneje lahko zaključil normalno, brez carskega reza. O nestrokovnosti osebja porodnišnice pa priča tudi dejstvo, da še vedno opravljajo preiskavo plodovne vode z amnioskopijo, kljub temu da se ta invazivna preiskava v slovenskih porodnišnicah opušča in jo nadomeščata kombinacija spremljanja plodovih srčnih utripov (CTG) in ultrazvok. Ob vsem opisanem ne preseneča dejstvo, da se v mariborskem kliničnem centru dogaja toliko strokovnih in zdravniških napak in posledičnih smrti, ki so v zadnjem času zelo odmevale v javnosti. jaz sploh ne razumem tega, malo v eno smer govoriš, potem si si želel kontra po moje tole, če te res tako muči, ni za forum, ...ampak bi jih prijavil zahteval odgovore od njih, če se ti tole zdi nestrokovno ne vem,sama bom čez 4 mesece šla drugič rodit, in nimam nobenih pripomb čez mb porodnišnico, celo nasprotno in bodita vesela da imata zdravega otroka da se je vse končal dobro...kaj bi pa pisal, če ne bi delali carskega? spet bi te nekaj mogoče motilo...mogoče sta bla preveč občutljiva...pozabita raje in uživajta v naraščaju...če tega ne zmoreta, pol pa se obrni res kam drugam, če misliš da imaš prav. to je moj nasvet... maš pa ideje, pa po moje je tak..ja pol pa drugič probajta sama doma rodit
Sreča je iskanje, je ti in tvoja pot. Najina sreča je prišla 19. aprila 2008....naslednji paket sreče je z nami od 21.februarja 2010...Naša pot je zaključena in da...iskanje se je splačalo...srečna sem !
|