Klemy82
|
IZVIRNO SPOROČILO: jer.za. Včeraj sem bila na govorilnih urah za svojo hčerko(stara je pet let) in sem doživela "šok". Vzgojiteljica je rekla, da je hčerka kar preveč resna, nima v sebi igrivosti. Samo čaka, kaj bo lahko delala(risanje, striženje,...vključujejo v delo, ne v igrivost), da bi se pa spontano in sporoščeno igrala, tega pa skorajda ni. Je rekla naj jo čimbolj spodbujamo, da se bo igrala, ampak kako Doma ima na voljo tudi ogromno igrač, ampak ona res najraje poseže po barvicah, škarjah, plastelinu,...pa saj tega ji pa vzeti ne morem So pa baje vsi njeni izdelki nadpovprečni, močno izstopa od ostalih, baje v šoli ne bo problemov, bo raje naredila več kot premalo. Tudi doma zelo rada pomaga, najraje vidi če lahko meni pomaga kuhati kosilo, pa kaj posesati,...kar žari ko jo pohalim, kako je pridna. Ko ji rečem, naj se igra, sama pravi da bo raje meni pomagala. Pa še en problem je izpostavila...nima pravih prijateljev v pravem pomenu besede-čeprav ima tudi doma veliko družbe, doma smo na vasi kjer je veliko otrok in vsakdanji stiki z ostalimi otroci, hodi na plesne vaje-je pa res da pravega prijateljstva ni. Na nikogar se ne naveže(lani se je tekom leta precej navezala na dve punčki, ki sta šli letos v šolo), je pa res da je v njeni skupini le še ena punčka stara toliko kot ona, ostale so vse mlajše. To opažam tudi sama, da rabi precej časa da se na koga naveže. Pa tudi zase se ne da postavit-bo raje tiho kot bi se prerekala(to lastnost ima najbrž po meni, tudi jaz se malokrat prerekam, čeprav vem da imam prav) Če mi lahko da katera kakšen nasvet, bom zelo vesela. Ko sem tole prebrala, sem bila kar malo šokirana. Namreč, opisala si mene v teh letih. Jaz sem bila ista. Pa sem zrastla in po mojem mnenju mi ne manjka kaj dosti. Če je nadarjena, ustvarjalna, pridna in ima že tako mala delovne navade, ja, super, boš imela v šoli manj dela z njo. Z mano in mojo šolo se starši niso nikoli ukvarjali kaj dosti, ker ni bilo treba. Eni otroci pač malo prehitevajo, eni so pa malo zadaj. Ja kam le bi prišli, če bi bili vsi v sivem povprečju, ane? In kdo pravi, da zanjo škarje in plastelin niso igra? Meni je bilo najbolj kul, če sem lahko strigla in lepila. Kasneje sem ogromno vezla in šivala. Moja prijateljica je pa cele dneve sestavljala hiše iz lego kock. To je bila najina igra. Gumitvist in Barbike niso bile za naju. Očitno ima tvoja pupa veliko potrebo po ustvarjanju in se tega loti zavzeto in resno. Veliko nadarjenih otrok je takih. Si kdaj gledala kak dokumentarec o otrocih, ki od malih nog igrajo inštrument? Spomnim se fantka, ki je genij na klavirju. Obsedeno vadi več ur na dan, brez da bi ga kdo v to silil. In sam pove z neverjetnim žarom v očeh, da on v tem uživa. A tvoja ne uživa v tem, ko striže in lepi? Ji je to obveza, muka?? Kar se pa navezovanja stikov tiče... jaz sem že celo življenje taka. Zadržana pri navezovanju novih stikov, ko pa človeka spoznam in se z njim sprostim pa ni problema. Počakaj, tudi tvoja pupa bo imela priajteljice, samo rabi malo več časa, da se naveže. Ko bo v šoli in bo več časa preživela z istimim otroki, se bo tudi lažje navezala nanje. Jaz osebno v tem ne vidim nobenega problema, pač nismo vsi narejeni tako, da smo najboljši prijatelji kar s celim svetom. Osebno imam malo res pravih prijateljev, ampak so ti toliko več vredni. Z leti in izkušnjami bo pridobila tudi na samozavesti, čeprav bo verjetno vedno bolj zadržana. Je pač tak karakter. Ali pa se bo spremenila, kdo ve. Jaz se na tvojem mestu ne bi obremenjevala s tem. Če pa boš videla, da ima v šoli s socializiranjem res probleme, se pa takrat obrni na psihologa. Vendar dvomim, da boš rabila. Tvoja pupa je pač malo drugačna od ostalih otrok. Prehiteva. Nič bat, zrastla bo v prav fino dečvo. LP obema.