študijski dopust (Polna verzija)

Forum >> [Skupnost RR] >> Čvekanje ... v tri dni ...

Sporočilo

nanč -> študijski dopust (27.10.2009 20:48:39)

Dajte mi povedat prosim kako je s tem?Pri nas komplicirajo,oz.ne dovolijo koristiti ta dopust(ki je neplačan)ker ni v interesu firme,da se pač solaš.Se pravi šolam se po lastni želji.Bo pa problem,ko bom morala na izpit zaradi dvoizmenskega dela in tega ne bo malo.Nevem obstaja kak zakon o tem,kje bi se lahko pozanimala?
Pa še to;pri nas se ne sme več koristiti spremstva za otroke(če je pač bolan,ga pelješ na preiskave,v bolnico)ker so ženske začele množično to izkoriščevat)Oz.dovoljeno samo za tiste otroke z posebnimi potrebami.Še takrat moraš pri nadrejenem izpolnit in podpista nek obrazec[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley5.gif[/image]..
Tudi,če greš na bolniško moraš po novem povedati vzrok,natančno kaj ti je,ali otroku zaradi katerega imaš bolniško.Posledično lahko vsak,ki ima vpogled v računalnik na firmi,ve vse o vsakem.Od kod take pravice??????

bskrle -> RE: študijski dopust (27.10.2009 22:03:47)

Ne razumem, kako češ izkoriščati spremstvo. Bolniško ti odobri zdravnik, ne delodajalec.So zreli za prijavo!

takotako -> RE: študijski dopust (27.10.2009 22:32:45)

Res je bolniško ti odobri zdravnik oz.pediater.
Za študijski dopust pa tudi mene zanima. Sploh če ti kaj za diplomo pripada neplačenega dopusta.

2ursae -> RE: študijski dopust (27.10.2009 23:49:51)

po Zakonu o delovnih razmerjih je tako:
172. člen
(izobraževanje delavcev)

(1) Delavec ima pravico in dolžnost do stalnega izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja v skladu s potrebami delovnega procesa, z namenom ohranitve oziroma širitve sposobnosti za opravljanje dela po pogodbi o zaposlitvi, ohranitve zaposlitve ter povečanja zaposljivosti.

(2) Delodajalec je dolžan zagotoviti izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje delavcev, če tako zahtevajo potrebe delovnega procesa ali če se je z izobraževanjem, izpopolnjevanjem ali usposabljanjem možno izogniti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz razloga nesposobnosti ali poslovnega razloga. V skladu s potrebami izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja delavcev ima delodajalec pravico delavca napotiti na izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, delavec pa ima pravico, da sam kandidira.

(3) Trajanje in potek izobraževanja ter pravice pogodbenih strank med izobraževanjem in po njem se določijo s pogodbo o izobraževanju oziroma s kolektivno pogodbo.

173. člen
(pravica do odsotnosti z dela zaradi izobraževanja)

(1) Delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v skladu s prejšnjim členom, kot tudi delavec, ki se izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v lastnem interesu, ima pravico do odsotnosti z dela zaradi priprave oziroma opravljanja izpitov.

(2) Če s kolektivno pogodbo, pogodbo o zaposlitvi ali posebno pogodbo o izobraževanju pravica iz prejšnjega odstavka ni podrobneje določena, ima delavec pravico do odsotnosti z dela ob dnevih, ko prvič opravlja izpite.

(3) Če se delavec izobražuje, izpopolnjuje ali usposablja v skladu s prejšnjim členom, ima pravico do plačane odsotnosti z dela po prejšnjem odstavku.

Sama se trenutno izobražujem po napotilu delodajalca (HB, ker če me ne bi napotil on, bi šla sama, na lastno pest), ki mi je tudi omogočil študijski dopust in neplačan izredni dopust. Sva se pa z delodajalcem to dogovorila na podlagi kolektivne pogodbe na ravni podjetja (delam v veliki firmi in imamo svojo pogodbo), kjer so te stvari natančneje določene. Pogled, kaj določa vaša, najverjetneje branžna, kolektivna pogodba.
Če se pa izobražuješ na svojo pobudo in žejo, brez soglasja delodajalca, ti pa ni dolžan zagotoviti prostih dni za izobraževanje. Vse je odvisno od njegove dobre volje.

nanka -> RE: študijski dopust (28.10.2009 8:47:16)

jaz sem leta 2003 končala šolo, v službi jim ni bilo v interesu da se šolam, tako da sem si vso šolo plačala sama, za izpite pa sem dajala svoj dopust. Za diplomo mi ni pripadalo nič dopusta, za zagovor pa sem porabila zadnja dva dni dopusta. Tako da sem za šolo izkoristila ves dopust, ki sem ga imela. Šefica mi je prijazno povedalal da ni v njihivem interesu da hodim v šolo, tako da je to ne zanima. Pa sem pregurala do konca, uspešno in pridno iskala službo drugje. Pa še uspelo mi je.

sazi -> RE: študijski dopust (28.10.2009 11:23:50)

Pravice za tako zasliševanje nimajo.
Spremstvo pripada vsakemu staršu, čigar otrok potrebuje spremstvo - spet ne štekam, kako lahko kaj takega omejujejo.

Kar se pa študijskega dopusta tiče - ena je lepo prilepila člene iz zakona. Res velja, tako, da ti pripada prosto takrat, ko 1. opravljaš izpit - vendar je to neplačana odsotnost. Jaz sem se tudi šolala na lastno pest - v sližbi niti povedala nisem. Za izpite in nekatera predavanja sem koristila ure in dopust - drugače ni šlo. Se niti nisem trudila dobiti teh pripadajočih neplačanih dni, ker vem, da bi se mi potem razmere verjetno še poslabšale.

nanč -> RE: študijski dopust (28.10.2009 15:00:35)

Če se pa izobražuješ na svojo pobudo in žejo, brez soglasja delodajalca, ti pa ni dolžan zagotoviti prostih dni za izobraževanje. Vse je odvisno od njegove dobre volje.
No super[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

nanč -> RE: študijski dopust (28.10.2009 15:03:00)

Pravice za tako zasliševanje nimajo.
Spremstvo pripada vsakemu staršu, čigar otrok potrebuje spremstvo - spet ne štekam, kako lahko kaj takega omejujejo.

Kar se pa študijskega dopusta tiče - ena je lepo prilepila člene iz zakona. Res velja, tako, da ti pripada prosto takrat, ko 1. opravljaš izpit - vendar je to neplačana odsotnost. Jaz sem se tudi šolala na lastno pest - v sližbi niti povedala nisem. Za izpite in nekatera predavanja sem koristila ure in dopust - drugače ni šlo. Se niti nisem trudila dobiti teh pripadajočih neplačanih dni, ker vem, da bi se mi potem razmere verjetno še poslabšale.
Jaz dopusta ne morem koristit,ker ga imam premalo,oz.ga moram šparat za december in januar,ko bi naj spet bili dosti doma.Tudi ur nimam,ker ne delam nadur,pravzaprav jih bom tako ali tako mogla noter spravlat drugo leto,ker bomo pač doma.

Spiria -> RE: študijski dopust (28.10.2009 18:09:43)

Kaj pa, če se poskušaš za dan, ko imaš izpit, dogovoriti  s kom, da ti menja popoldansko delo z dopoldanskim? Pri nas se je to vedno dalo... Ali pa mogoče koristiš samo 4 ure dopusta?

sazi -> RE: študijski dopust (29.10.2009 10:00:20)

IZVIRNO SPOROČILO: nanč
]Jaz dopusta ne morem koristit,ker ga imam premalo,oz.ga moram šparat za december in januar,ko bi naj spet bili dosti doma.Tudi ur nimam,ker ne delam nadur,pravzaprav jih bom tako ali tako mogla noter spravlat drugo leto,ker bomo pač doma.

Doma zaradi bolezni ali česa drugega? Pa saj če boš doma zaradi bolnega otroka boš pa ja bolniško zanj vzela? Kako vam pa tu lahko delajo probleme mi pa ni jasno. ALi kaj narobe razumem.

Spiria -> RE: študijski dopust (29.10.2009 17:59:53)

Najbrž gre za podjetje, ki je utrpelo precej zmanjšanja naročil zaradi recesije in lansko leto je bilo ogromno ljudi, zaposlenih v takih podjetjih, decembra doma, ker pač ni bilo dela. Tudi pri nas, koristili smo dopust, za katerega so nam rekli, naj ga hranimo za ta namen, pa nadure, mislim, d aje bilo nekaj ljudi celo na neplačanem dopustu ali pa so šli z urami v minus in so jih morali kasneje oddelat.

nanč -> RE: študijski dopust (29.10.2009 20:50:53)

No evo,sem bila danes na kadrovski in niso komplicirali HB!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Sem vesela[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

sazi -> RE: študijski dopust (29.10.2009 21:12:54)

IZVIRNO SPOROČILO: Spiria

Najbrž gre za podjetje, ki je utrpelo precej zmanjšanja naročil zaradi recesije in lansko leto je bilo ogromno ljudi, zaposlenih v takih podjetjih, decembra doma, ker pač ni bilo dela. Tudi pri nas, koristili smo dopust, za katerega so nam rekli, naj ga hranimo za ta namen, pa nadure, mislim, d aje bilo nekaj ljudi celo na neplačanem dopustu ali pa so šli z urami v minus in so jih morali kasneje oddelat.

če je bil tale odgovor namenjen mojemu, se ne strinjam s tem - za bolniško za otroka podjetje dobi povrnjen denar od ZZZS in nima s tem nobenih stroškov - problem je res samo v tem, da delavca ni in če zanj ni zamenjave, potem delo stoji

Spiria -> RE: študijski dopust (29.10.2009 21:17:43)

Moj odgovor se je nanašal na tvoje vprašanje, zakaj naj bi bili ljudje "doma", ampak očitno se sploh ne razumeva. Nam so tudi lani rekli, da moramo dopust šparat za konec leta, ker  naj bi bili takrat pač doma zaradi manjšega obsega dela...
Ne razumem tvojega pisanja o bolniški...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

sazi -> RE: študijski dopust (29.10.2009 21:25:38)

joj, se opravičujem. Sem malo narobe dojela o tem, da bodo spet več doma...

Stran: [1]