nana 27 -> srbi koža (14.6.2005 12:07:54)
|
sem jst malo zamešala tale sladkor :ups: Tole sem zbrskala pri dr. pušenjaku, če ti bo kaj pomagalo: srbenje kože Avtor: nat Datum: 22-03-05 21:28 Sem v 28. tednu nosečnosti in me že cca 1 mesec močno srbi koža, včasih se spraskam tudi do krvi, sploh ponoči, ko se ne morem kontrolirati. Začelo se je po nogah. Na začetku sem mislila, da je to morda od damskih nogavic (sem jih nosila pod hlačami za ven, ko je bilo mrzlo). Kljub temu, da sem jih prenehala nositi, ni bilo nič bolje. Nato sem pomislila na tekoče milo in gobico, ki jo uporabljam pri tuširanju. Začela sem se umivati brez gobice in z drugim milom, pa še tega redno le na delih kjer se največ potim, drugje pa občasno (to je cca na 3 dni, če se ne prepotim). Ni bilo nič bolje. 3. ideja je bila morda preveč suha koža - začela sem se zvečer po tuširanju redno mazati z mlekom za telo. Spet nič bolje. No, kmalu me je začelo srbeti še po drugih delih telesa: roke, trebuh (za trebuh nič ne rečem, saj se koža tu pospešeno razteguje). Mislim tudi, da ni razlog povišanje teže, saj sem se do sedaj zredila slabih 8kg, kar ni nič posebnega. Nimam več ideje kako še ukrepati. Ali je to srbenje sploh lahko povezano z nosečnostjo? Naj povem še to, da me je pri prvi nosečnosti močno srbel le trebuh, ampak to se mi je zdelo normalna posledica raztegovanja kože. Prosim za pomoč!! Re: srbenje kože Avtor: Stanko Pušenjak Datum: 23-03-05 07:17 Spoštovani, srbež kože v drugi polovici nosečnosti, zlasti v tretji tretjini je lahko znak nosečnostne okvare jeter. Priporočam, da se z ginekologom čimprej dogovorite za preverjanje jetrnih encimov in žolčnih kislin v serumu (predvsem ŽOLČNE KISLINE so lahko zvišane in jih je potrebno naročiti posebej, ker niso vsebovane v testih jetrne funkcije!!!) Če bodo žolčne kisline zvišane morate v porodnišnico, da se preveri še ostalo oziroma oceni, če bo potrebno nosečnost prekiniti prej.
|
|
|
|