Bostjan-1
|
Nana123! Nisi napisala, ali že samostojno kolesari, brez koleščkov. Če ne, potem ti po svojih izkušnjah priporočam poganjalca. Kaj enostavnega, lahkega, itak bo za pol do max eno leto - mi ga imamo od Kettlerja. Po ca pol leta dirkanja z njim bo otrok imel že dovolj ravnotežja, da boste presedlali na pravo kolo le z nekaj minutami učenja, kako vrteti pedala. Če že kolesari in je nekje povprečno velik, potem boš pa imela težave z velikostjo kolesa, da bo lahko sedel in hkrati imel noge na tleh (pomembno zaradi ustavljanja, da ne pade). Zato obvezno vzemi otroka s seboj in kolo v tej smeri pomeri. Naša praksa: pri najstarejši smo se mučili z učenjem še in še, zvozila je šele pri 5,5 letih. Naslednjemu smo pri dveh letih kupili poganjalca, na pravem kolesu pa je potem zvozil isti dan, ko smo mu ga dali - star 3 leta 1 mesec, samo 5 min učenja, kako vrteti (no, po pravici povedano, sem še malo tekal za njim, ker sem se bal, da bi padel, a se je izkazalo za nepotrebno). Dva meseca kasneje smo že kolesarili v Kamniško Bistrico. Tretji otrok je zvozil z 2 leti 8 mes, smo imeli pa to težavo, da kljub majhnemu kolesu ni mogel sestopiti, zato je bil za zagon obvezen očka, ustavil se je pa tako, da je kolo spustil na tla, sam pa se ujel:) Sedaj pa poganjalca rine (ne vozi) in posnema sterejše že najmlajši pri 1 letu in 6 mes. S koleščki sem se mučil le pri najstarejši, pri ostalih sploh niso/ne bodo prišli v poštev - otroka navadiš nanje, namesto da bi otroku omogočil, da se že preje samostojno nauči ravnotežja. Če koga zanima kak kratek filmček, kako se 2,5 letnik spušča s poganjalcev, pa naj mi sporoči mail. LP, Boštjan
|