orka -> RE: Preživnina, zakaj bi plačeval?! (10.12.2009 21:09:48)
|
IZVIRNO SPOROČILO: kajsica Mogoče se oglašam malce pozno ampak vseeno..... V kolikor mi je znano zapade dolg fizični osebi na 5 let in takrat je potrebno podati izvršbo in sicer na COVL. Ko je izvršba storjena in je pravnomočna velja naslednjih 10 let in če v tem času ni izplačana, jo ponovno vložiš. To lahko narediš sam preko neta, samo registrirati se moreš na njihovi strani, ali pa še bolje, dati nekomu ki se s temi zadevami ukvarja. V SLO je kar nekaj podjetij ki se izrecno ukvarjajo z izvršbami in prav tako odvetnikov, samo če bi sama izbirala, bi raje dala takšnim podjetjem, ker jim je to glavna dejavnost. Kot prvo se da izvršba na plačilni promet, se pravi na banke (dobro je če imaš davčno števiko od dolžnika). Ko je izvršba pravnomočna se mu blokira račun (terja se glavnica+zakonske zamudne obresti+stroški izterjave). Če ta postopek ni uspešen, se da poizvedba na premoženje in če je toliko premoženja da se rubi....se pač rubi...v vsakem primeru lahko prideš do poplačila. Ni se mogoče temu izogniti če malo poznaš pravni sistem. V glavnem...vloga na COVL stane 36€, poizvedba na premoženje okoli 20€, edino kar je drago je potem obisk sodnega izterjevalca za katerega je potrebno plačati akontacijo in sicer okoli 500€, kar pa seveda s poplačilom dobiš povrnjeno. Kot prvo pa moraš imeti pravnomočno sodbo, da je oseba vam dolžna oziroma je dolžna za preživnino, to pa v kolikor mi je znano se vlaga na sodišče za vsaki 2 leti in ko imaš to v rokah je vse izvedljivo. Bolj bodo čakali večje so obresti. Upam da sem vsaj malo pomagala s tem odgovorom in da se bo katera med vami, ki ima težave obrnila na prave osebe in uredila to v korist svojega otroka. lp s tem se pa jaz strinjam,preden poteče sodba o izvršbi podat novo in ne bo zastaralo,če ne prej ko bo v penziji mu bodo pa takrat vzeli Kar se pa rubeža tiče,pa ni nujno da ti rubijo lastnino,po nekem novem zakonu rubijo vse kar se nahaja v hiši/stanov. kjer imaš prijavljeno stalno bivališče,ne glede na to a si podnajemnik al pa lastnik.
|
|
|
|