usahnilo mleko (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


pupa_b -> usahnilo mleko (14.10.2009 10:08:14)

Pozdravljene, imam osem tednov staro deklico, ki je bila rojena devet tednov prhitro (31 tednov). Na začetku ni imela sesalnega refleksa, zato sem si mleko pumpala in ga je dobivala sprva po brizgalki, nato po steklenički. Na dojki nama ni uspelo, tako da se prav dojili nisva skoraj nič. Ni zagrabila in se ni lepo prisesala, če je, le po nastavku, pa še takrat je mislila, da je dojka duduca. Malo se je igrala, jo lizala in se mučkala v njo. Mleka nisem imela veliko sploh. Rekord je bil 40 ml iz ene, in še to samo enkrat. V porodnišnici sva bili štiri tedne. Mislila sem, da ko bova doma, bo morda tudi mleka več. Ko sva prišli domov, sem jo začela več pristavljati, včasih je spila 20 - to je bilo največ. S tem, ko sem jo vedno več pristavljala, sem si vedno manj pumpala, saj sem mislila, da je tako bolje, da ji tako več ostane. Ampak očitno sem zafrknila. Zdaj namreč nimam več skoraj nč mleka. Sicer si še nastavljal tako pumpico kot mojo dojenčico, ampak zgleda, da so dojke čisto prazne.

Žalostna sem, ker sem si vedno želela dojiti. Zdaj pa nič. Še po flaški ji ne morem več dati svojega mleka. Zato zelo trdo kaka, tako da kar jamra in stoka zraven.

Kaj menite, so še možnosti, da dobim mleko? Ali naj se sprijaznim in pustim tako, kot je? Sicer ji dajem BEBO 0 (adaptirano mleko za nedonošenčke).

Hvala za nasvete!

Lepo bodite[sm=smiley1.gif]




Anonimen -> RE: usahnilo mleko (14.10.2009 12:01:20)

kolk pogosto si jo pa pristavljala, oz. črpala? je kar problem tole, ker verjetno ni bilo zadostne stimulacije, oz. mleka je toliko kolikor je povpraševanja,pol pa še s črpanjem se tudi ne da stimulirat dojk tolk dobro, kot jih otrok. jaz recimo si nisem na začetku mogla načrpat čisto nič, ma za dno pokrit ni blo, pa sem polno dojila, tako da črpanje res ni merilo. ker otrok takoj oz. zelo hitro sproži izcejalni refleks, s črpalko pa to ne gre tako enostavno, moreš u bistvu sama pogruntat kaj in kako boš počela in si zraven predstavljala, da se ta refleks sproži. brez tega refleksa pa tud mleka ne bo kaj prida nateklo. drugo kar je, je to da okoli 6tedna ( tu nekje) se to povpraševanje in ponudba uskladita. se pravi kot bi rekli, da je do sedaj organizem zbiral in shranjeval vzorce hranjenja in potrebo po količini mleka in to uskladil s proizvodnjo. da se ne tvori višek, oz. premalo. te uskladitve se kasneje še dogajajo, ko seveda otrok potrebuje večjo količino, pol se recimo ponoči neha dojit, pa kak obrok se mu zamenja z ostalo hrano itd. tako da organizem mora skoz kalkulirat in prilagajat. ta prva uskladitev pa mamice največkrat prestraši in jih prepriča, da so zgubile mleko, ker prsi postanejo mehke, zgledajo prazne, proti prej, ko so bile trde in nabite. samo to je samo od začetka, ko organizem tvori višek, ker še ne ve kako bo povpraševanje, da bo pač sigurno zadosti. zgodijo se te trde prsi tud še kasnej, ko otrok ne rabi več toliko. se pa vse hitro uskladi.

tak da jaz bi ti svetovala, da zaenkrat ji dajaj po flaši, probaj pa pristavljat čimvečkrat. tud na 10, 15 minut. sicer bo naporno, ampak če si želiš dojit, se splača. seveda brez nekih psihičnih obremenitev in tega. zadaj si en rok, recimo 14 dni, da boš pač probala, če bo šlo bo, če ne pač ne. otrok lačen v nobenem primeru ne bo. pristavljaj, pristavljaj....če res ne bo hotla po dojki vlečt, pa če začutiš da izcejalni refleks ti je pa vseeno sprožla, jo odstavi in probaj črpat takrat. mogoč ti bo pomagalo, da boš potem znala sama pridit do tega refleksa. pač, če imaš željo, probajta, samo obremenjevat se pa ne. aja, pa nikoli je res ful lačne ne tišči na joško. naredi ji obrok, malo manj kot se ti zdi da poje, potem čez kakih 10min jo pa pristavi in tako poskušajta. tehtaj jo pa samo enkrat na teden, ne po vsakem obroku, to je živa psihoza in ničemer ne koristi. enkrat na teden je čist dost, da vidiš al napreduje, al ne.
srečno!




blaža -> RE: usahnilo mleko (14.10.2009 12:09:14)

Moja dva sta oba okoli 3 meseca začela odklanjat mleko. Pa nista dvojčka, ampak zgodba je bila pri obeh zelo podobna.

In pol sem si pumpala še ene 2 meseca mleko, pol ga je pa kar nekako počasi počasi zmanjkalo. Po moje, če se otrok normalno ne doji, ampak se mleko črpa, da ni lih enako učinkovito in stimulirano.

jaz sem bla tudi obakrat žalostna. Pri ta drugem je blo sploh skozi nekega nihanja, ko sem par krat skoraj zgubila oz. se mi je fl zmanjšala količina mleka v dojkah in je bla skozi neka panika, pa črpanje,...

Ma pol sem se sprijaznila. Potrudla sem se, nardila vse kar sem lahko, pa je pol šlo kot je šlo.




pupa_b -> RE: usahnilo mleko (14.10.2009 16:38:24)

Hvala za odgovora, punci. :-)

Bom vztrajala in še poskušala nekaj časa ...




ZmajTolovaj -> RE: usahnilo mleko (14.10.2009 22:07:01)

Joj ulla, kje si bila ti pri moji prvi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ...
Ja, sej vem, v porodnišnici!
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Najaa -> RE: usahnilo mleko (14.10.2009 22:11:48)

pupa_b, pa ti v porodnišnici niso dali tametila, če si toliko prej rodila? V Lj P dajo vsaki mamici nedonošenčka ker se ve, da pri nedonošenčkih dojenje ponavadi težje steče. Ali pa prosi pediatrinjo za te tablete. Meni jih je pol še par mesecev dajala. 




Anonimen -> RE: usahnilo mleko (14.10.2009 22:13:36)

IZVIRNO SPOROČILO: ZmajTolovaj

Joj ulla, kje si bila ti pri moji prvi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] ...
Ja, sej vem, v porodnišnici!
[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



pa še res menda[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Katy78 -> RE: usahnilo mleko (15.10.2009 13:33:11)

IZVIRNO SPOROČILO: Najaa

pupa_b, pa ti v porodnišnici niso dali tametila, če si toliko prej rodila? V Lj P dajo vsaki mamici nedonošenčka ker se ve, da pri nedonošenčkih dojenje ponavadi težje steče. Ali pa prosi pediatrinjo za te tablete. Meni jih je pol še par mesecev dajala. 


A res? Meni ga niso dali. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Sicer je res, da sem dokler sva bila v P, načrpala ravno toliko mleka, kot ga je popil (razen prva dva dneva po CR). Ker se dojiti ni hotel (je pač teklo počasneje kot po tistih cucljih v P), sem si tudi doma naprej črpala, ampak po kakšnih 4 tednih sem morala začeti dodajati en obrok, potem dva in kmalu že tri, pa še mlečni vodi so se mi mašili in je bolelo kot hudič, sledili so vroči obkladki in podobne zadeve ob najbolj nemogočih nočnih urah, tako da sem potem nehala s črpanjem. Mi je bilo ful hudo, najprej zato, ker sem si ful želela dojiti, potem pa še zato, ker mu niti po flaški nisem mogla več dajati svojega mleka. No, pa sem se potolažila, saj sem videla, da je malemu vseeno, glavno da je mleko, pa tudi če je AM in da raste in je zdrav.

pupa_b - poskušaj, kot je napisala ulla, če pa ne bo šlo, pa pač ne bo šlo in se ne sekiraj preveč. Srečno!




Encijan -> RE: usahnilo mleko (15.10.2009 13:58:25)

Moja dojenčica sicer ni bila nedonošena, zato ti mogoče ne bom veliko pomagala, ampak vseeno. Na začetku sva imeli veliko težav že pri samem pristavljanju (vdrte bradavice, nastavki niso pomagali), pa tudi samo dojenje ni steklo tako kot bi rada. Po nasvetu patronažne sem ji začela en obrok na dan dodajati, ker je sicer  jokala. Ponavadi je bilo to okoli 12, ali pa zvečer. Zvečer je bila mala še posebno nemirna, sploh se ni mogla umiriti in se podojiti. Sumila sem krče, a še danes ne vem, če so to bili. Kmalu sem ugotovila, da si zvečer lahko načrpam mleko za en obrok (opoldne mi je mleka pač zmanjkalo), njej pa sem naredila AM, kmalu sva prišli do tega, da sem ji namesto AM lahko dala svoje načrpano mleko za naslednji problematični obrok, občasno pa je še vedno dobila AM.

Po dveh mesecih truda in neprestanega pristavljanja (za vsak jok sem najprej preverila, če je lačna; dojila sem jo tudi po 20x na dan) sva prišli do polnega dojenja, s še vedno zelo pogostnim pristavljanjem. Meni se je zdelo, da ves čas dojim. Kako mi je to uspelo? V mojem primeru je bila ključna želja po polnem dojenju in to, da sem se uspela sprostiti in se ravnati po hčeri, ne glede na uro. Pa nehala sem si zapisovat ure dojenja, to me je ubijalo, pa se sama tega nisem zavedala. Ko sem to navado opustila, se mi ni več zdelo, da tako zelo pogosto dojim. Sem pa potem še parkrat čez kak mesec za foro spet risala črtice za število podojev in se število ni kaj dosti zmanjšalo, komaj kaj pod 20. Polno sem potem dojila skoraj do dopolnjenega 6. meseca, ko se je spet začel jok in sem parkrat dodala AM, potem pa mi je kapnilo, da je pač napočil čas za uvajanje goste hrane.

Najbrž ti res nisem kaj pomagala, saj je situacija precej drugačna, pa vendrale. Srečno in veliko uspeha pri dojenju. A o relaktaciji si si kaj prebrala (LLL)? Pa sprejmi, kakorkoli se že bo tvoje prizadevanje končalo, brez očitkov, saj si marskikaj poskusila.




Stran: [1]