urška
|
IZVIRNO SPOROČILO: smejčica Pozdravljene, čaka me načrtovan CR. Nimam pojma, kako to poteka v Mariborski porodnišnici. Zato prosim, če mi lahko katera pove svojo izkušnjo. En dan pred CR moram iti že tja. Zakaj? če je načrtovan, torej imajo dovolj časa za predoperatvine preglede. pregleda te internist, naredijo ti EKG Kako poteka? britje, klistir, potem ti v mehur spustijo eno obarvna tekočino (bojda da zato, če ga po nesreči prerežejo, da se takoj opazi). potem greš v operativno, te dajo na mizo, narihtajo infuzijo in "te dajo spat." zbudiš se po kakšni uri (seveda če gre vse ok) in te peljejo na intenzivno. potem ti prinesejo pokazat dete. rana zna zelo bolet, zato ti dajejo injekcije proti bolečinam, lahko pa tudi injekcije za krčenje maternice. po treh urah moraš vstat in it lulat (če nimaš katetra). sestra ti mora pokazat kako vstajat iz postelje in iti s tabo. skoz si na infuziji in otroček ni pri tebi. mislim, da ti ga bojo prvič prinesli, ko je čas obiskov. ampak na intenzivni odd. lahko pride na obisk samo očka. takrat tudi prvič dojiš. potem ko je obiskov konec ti dete zopet odnesejo in čez noč ni pri tebi. Ali imajo možnost, da si buden? to se boš morala dogovorit, na sprejemu. je pa opcija, seveda. Je lahko partner zraven? partner čaka v "sosednji" sobi. in ko ti dete vzamejo ven in ga umijejo in stehtajo in zmerijo, mu ga prinesejo. (seveda če je vse ok) on je potem z njim kar nekaj časa. Kako dolgo si v intenzivni? na intenzivni si definitivno tisti dan, ko rodiš in potem še vsaj dva dni. u bistvu greš ven tretji dan po porodu, po zajtrku, ki je že ta prav - torej nimaš več infuzije ampak dobiš zelo zelo redek čokolino (ali nekaj takega). potem za kosilo je juha, torej samo tekoče stvari tisti dan. sem pa slišala, da so bile poslane na odd. že prej, če je bila gužva. Koliko časa lahko imaš zraven? dojenčka na int. odd. nimaš skoz pri sebi. prinesejo ti ga zjutraj, da dojiš, pa potem med obiski je skoz pri tebi in še zvečer pred spanjem. ko sem jaz rodila tudi pri dan na oddelku ni bil sin skoz z mano in tudi ponoči so ga odnesli. no drugi dan na odd. pa je bil že skoz pri meni. takrat tudi začneš previjat in umivat (ne kopat) dojenčka. ponavadi se ga tudi tehta, da se vidi koliko poje. Kdaj ga sploh prvič dobiš, ga podojiš? Kdaj ste lahko same začele skrbet za v smislu, da ste ga lahko same previle, ... lahko partner prihaja, ko si v intenzivni? Joj, tako me je strah in bi rada dobila čim več informacij, da se bolje pripravim. Malo gledam vse mogoče in opažam, da je kar razlika glede na to, v kateri porodnišnici si. Hvala vam. evo tole je nekaj info, upam, da ti bodo kaj pomagale. sem pa nažalost šele sedaj videla da sprašuješ za MB, jaz sem pa pred 5 leti rodila v LJ. so pa razlike med porodnišnicami, pa tudi razlike, kakšni so bili postopki lani ali pa predlani ali pa pred petimi leti. tako da se težko pripraviš. bom povedala samo še to, da se CR sliši fajn, ker ni popdakov in vsega tega kar spada zraven, ampak tudi potem ko se zbudiš ni pravljica. upam, da boš čim hitreje okrevala, pa zdravo dete ti želim.
< Sporočilo je popravil urška -- 10.10.2009 19:17:31 >
|