Odvajanje od plenic (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

gajči -> Odvajanje od plenic (9.10.2009 9:47:51)

Naš mali bo star 21 mesecev in plenica ga strašno moti, na vsak način si jo hoče dati dol. A je to že znak, da je pripravljen, da se odvadi. Saj je velikokrat tudi brez, poleti je bil praktično ves čas brez plenice, ampak potem pa lula v hlače ali pa kar po tleh. Na kahlico ali stranišče niti pod razno noče.
Kako se lotiti problema od tu naprej? Ne bi ga rada tlačila v plenico, če pa jo zavrača. Ampak ali je dobro, da mu pustim, da kar naokrog po stanovanju lula? Po moje ne. Ker kadar se polula na tla, se mu zdi to silno super in je tista lužica kot neka trofeja in potem me usmerja kako je treba to pobrisati.
Toda kaj ko se na kahlico niti slučajno noče usesti.
Saj vem, da je o tem že veliko napisanega, ampak vseeno še kakšne ideje prosim od bolj izkušenih na tem področju.
A če se polula v hlače, je bolje, da jih pač hitro zamenjam ali naj ga pustim malo mokrega, da bo videl kaj se zgodi če lula v hlače?

ledenaa -> RE: Odvajanje od plenic (9.10.2009 9:49:09)

Po moje pač ni pripravljen

saj mojega tudi plenica moti.
A se polula v hlače.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (9.10.2009 11:13:13)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

karin412 -> RE: Odvajanje od plenic (9.10.2009 20:03:24)

Moj je imel 23 mesecev in smo mu dali dol plenico, prvi teden je tudi 3x/dan lulal v hlače, potem 2. teden skoraj ne več. Saj se navadi. Tudi ponoči sem mu vzela plenico in se je takrat 2x polulal, potem pa ne več. Zdaj ima25 mesecev. Če po 2 tednih ni bolje, potem ni pripravljen, 2 tedna pa lahko vztrajaš in vidiš napredek.

Nončika -> RE: Odvajanje od plenic (10.10.2009 16:44:49)

IZVIRNO SPOROČILO: karin412

Moj je imel 23 mesecev in smo mu dali dol plenico, prvi teden je tudi 3x/dan lulal v hlače, potem 2. teden skoraj ne več. Saj se navadi. Tudi ponoči sem mu vzela plenico in se je takrat 2x polulal, potem pa ne več. Zdaj ima25 mesecev. Če po 2 tednih ni bolje, potem ni pripravljen, 2 tedna pa lahko vztrajaš in vidiš napredek.

se strinjam. 2t mora že biti rezultat viden. je pa res treba vstrajat in ne takoj pri prvi nesreči plenico počit gor in gremo naprej.

Najaa -> RE: Odvajanje od plenic (10.10.2009 17:25:20)

Jaz bi mu dala dol plenico. Normlno, da bo na začetku nekaj dni še nekaj nesreč. Moja tudi ni nikoli marala kahlice, ampak je šla direkt na wc, ko je bila pripravljena na to.
Sej boš vidla. Po nekaj dneh se vidi.

wing -> RE: Odvajanje od plenic (12.10.2009 10:53:34)

Po moje je tudi čas, da mu daš plenico dol, s tem, da ga potem vsake toliko vprašaš, če mu je lulat, ga posadiš na kahlico in počakaš. Sicer praviš, da kahlice ne mara[sm=zmeden.gif], poskusi mu jo približati na kak način. Pri nas sta se " s kahlico spoprijateljili" na način, da sem dajala nanjo najprej njene najljubše igrače-dojenčke in jih potem pohvalila, kako super, da so se polulali v kahlico in se ji je zdelo to tak fino.

Naša je brez plenice od 20m, je pa odvajanje sovpadalo z letnim časom, namreč, poleti je bila brez plenice, ker smo bili veliko zunaj, na kopanju in ni bil tak problem, če se je polulala in se je praktično odvadila tistega omotavanja, jo je samo po sebi začelo motit in ovirat, pa še vroče ji je bilo. Ampak kahlica še tudi ni prišla toliko v poštev. Potem pa ji je enkrat uspelo v kahlico in tista pohvala in čudež, ki ga je ugledala v njej, je enkrat za vselej bil dovolj, da se je navadila nanjo in res se od takrat ni nikoli več polulala v hlače. Večkrat sem jo dajala na kahlico, jo zadržala gor s kako knjigico, dokler se ni olajšala in tako počasi se je sama navadila in zdaj gre kar sama, si sleče hlače in spodnje hlačke, se polula ali pokaka in me pokliče. Malo se še moram čudit in poveselit( to ji neznansko paše[sm=jezicek.gif]) in to je to. Brez problema, enako v vrtcu.

Poskusi počasi, morda s kakšnim medvedkom, ali kakšno drugo igračo, ki jo ima tvoj otrok rad, ali pa kakšno knjigico o kahlici,...

Veliko sreče pri odvajanju od plenice!

liliana -> RE: Odvajanje od plenic (12.10.2009 14:27:31)

Po moje še ni pripraljen......

Jaz sem takrat, ko sem videla, da ne lula več nonstop in da ni več vsaka plenica polulana poskušala tako, da sem ji za kak dan vzela plenico......vendar se je vedno polulala in sem ji dala plenico nazaj gor.....je bila pa tudi taka, da na kahlici ni želela sedeti.....smo ji dajali za risat, nalepke, vse smo probali, pa ji pač ni bilo za sedeti na kahlici, občutka za lulanje pa še ni imela.....in sem vsak mesec enkrat probala brez plenice za dan ali dva, da sem videla, kako je.....silila na kahlico je nisem, ker se mi je zdelo brez pomena, da sedi uro na kahlici, preden se polula.....in kar nekajkrat sem ji dala plenico nazaj gor.....od prejšnjega ponedeljka, torej en teden je zdaj, je pa brez pleničke.....moram reči, da sem bila sama zelo presenečena, da gre tako na lahko, ko je pač otrok "pripravljen" in ima občutek za lulanje in se ni niti enkrat od takrat polulala v hlače, ampak vedno prosi za kahlico ali pa na stranišče, najhujši žur je pa itak lulanje zunaj v travo.....stara je pa dve leti in pol.....

piko12 -> RE: Odvajanje od plenic (12.10.2009 14:59:41)

kako pa veste, če še ni pripravljen ali pa samo "trmari"? Moj je imel fazo, ko je rekel kahlo rabim in se pokakal, tudi lulal zvečer in zjutraj, zdaj pa noče niti slišati zanjo. Ga sicer dam na kahlo, pa sedi gor 10 min pa nič. Potem pa vstane, ga oblečem (brez plenice) in potem reče: lulam in lula. In potem cvili, da je moker.;) aja, pa vsakič, ko se vsede gor, bi imel štampiljko na roko, ker sem ga najprej tako motivirala.  A mislite, da naj še počakam ali vztrajam? Aja, star je 26 mesecev.

liliana -> RE: Odvajanje od plenic (12.10.2009 15:08:06)

Jaz sem vedela, da ni bila "pripravljena" tako, da se je vedno polulala v hlače.....zdaj pa že teden dni ne lula v hlače....in ji verjetno plenice ne bom dajala več gor, razen ponoči.....pa mogoče ji bo tudi kdaj še v "hlače ušlo"......[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

naja78 -> RE: Odvajanje od plenic (12.10.2009 21:41:16)

ojla.
jaqz mislim da je počasi čas,ja.
najprej ga dajaj na 15 min lulat(wc,kahlica).potem če to pali,podaljšuj na pol ure,po kakem tednu že kapne otroku.ni to čez noč.in je za male celi projekt.mora dobit občutek da lahko zadrži vodo in se spomni da ga lulat.
mi smo za čez dan porabili kakih 14 dni da je čist pokapiral in lepo povedal in da smo se upali brez pleničke ven.itak pa ga moraš vsaj na 15 min spraševat in spomnit.
probaj,če ne bo šlo,bi ga jaz pustila malo mokrega in mu vsakič razložila da če bo lulal na kahlico,ne bo moker.......če ne bo šlo,poskusi čez kake 3 tedne.
pri nam je šlo ko je bil star malo čez 2 leti čez dan,ponoči pa smo kar čakali do zdaj,pa je sam povedal da bo brez,pri 3 letih.
hja,...mamo pa problem kakanje-samo kaka v pleničko.pa bo že,se ne obremenjujem in ga ne silim.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

karin412 -> RE: Odvajanje od plenic (14.10.2009 20:11:33)

Za kakanje mu za nagrado daj nalepko-naredi tabelo in vsakič, ko se pokaka v kahlo, mu daj nalepko... ki potem prinesejo nagrado, ki jo otrok sam izbere. Pri nas pali vedno, tudi glede spanja...

Lulanje ponoči-jaz našega kar vprašam, če bi šel in ga nimam v plenici. Zdaj tudi že sam reče, če se ponoči zbudi in ga dam na kahlo ob postelji.

neisha80 -> RE: Odvajanje od plenic (16.10.2009 19:44:33)

Našo 2,5 letnico smo hoteli poleti odvaditi plenic,ker je takrat pač vse skupaj lažje itd.Ampak ni bila niti malo zainteresirana,siliti je pa nismo hoteli.In smo čakali,da bo sama pokazala interes[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]V ponedeljek v dm-u je očitno doživela razsvetljenje,ker je na polici zagledala kahlice(tisto,ki jo je imela doma,je dobila za darilo in ji nikoli ni bila všeč),si jo sama izbrala(barvo) in doma šla brez težav lulat.Od takrat je,razen ponoči,brez plenice,tudi v vrtcu.Mislim pa,da bo kmalu tudi ponoči brez.
Tako,da po mojih izkušnjah,je očitno čas za odvajanje,ko je otrok pripravljen[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Ker naša še prejšnji teden slišat ni hotela,da bi šla na kahlo ali wc,potem pa se je obrnilo v enem dnevu.

viv_ -> RE: Odvajanje od plenic (17.10.2009 16:48:01)

Otroku je po mojem mnenju potrebno pustiti čas.

Niti ene nisem odvajala. Pri obeh je bilo enako - čez noč. Rekli sta, da gresta lulat na stranišče, da ne bosta imeli več plenice in to je bilo to. Niti ene nesreče čez dan, nobena. Fazo "kahlica" smo povsem preskočili.

Je bilo pa pri drugi nekoliko problematično kakanje. Cca. pol leta po tem, ko je bila brez pleničke je vedno za kakat prosila pleničko. Pa smo ji tudi obljubljali razno razne zadeve... Ni pomagalo nič. Potem je kar naenkrat začela sama od sebe kakat v pleničke in je bil problem rešen.

Stran: [1]