Gina -> RE: Včerajšnja oddaja preverjeno-vzgoja otrok brez nasilja (11.10.2009 19:40:26)
|
IZVIRNO SPOROČILO: ulla80 naloga starša je, da ostranni nevarne predmete, oz. otroka zasčiti pred njimi. daš varovalo v štekarje, pa je. odstraniš kar je nevarno. najboljš je puščat nož na pultu, da otrok doseže, pol ga pa po prstih, da ne sme[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley29.gif[/image] isto je z vtičnicami....daš varovala notri, pa lohk otrok štora kolk če, k mu nima kaj bit. mi mamo to vse pošlihtano, kar se ne sme je umaknjeno, zaščiteno itd. in mi nikol ni treba niti pomislit, da bi otroka mogla udart zarad take stvari. če se gre pa za mojo malomarnost, da jst ne poskrbit za to, a pol nej otroka tepem za to[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Joj, ulla, tukaj pa nimaš prav, oz. tukaj se vidi, da imaš zelo prilagodljivega in ne preveč pogumnega otroka. Iz tega razloga tudi lahko zagovarjaš ekstrem. Moja ta mala je čisto vse omare in predale odpirala in čisto vse ven zvlekla - od nožev do mašin, kljub temu, da je bilo vse zaščiteno in zvezano skup zaradi nje in kljub temu, da smo bili tako zelo pozorni nanjo, kot na nobenega od naših otrok, vsak hip smo jo gledali - pa vendarle tega 24/24 tega ni nihče zmožen počet z enako pozornostjo. Uspela je celo varovalo od vtičnice ven spravit, pa sebe stlačit v vse stroje pri hiši, isti hip, ko si šel na wc. Skakala je iz vsah najvišjih točk doma, splezala čez trip trap na najvišjo omaro, se dol nagibala, cukr dol vlekla iz najvišjih polic in dol skakala, da bo dokazala, da ni nič z njo narobe, ko se udari, ko dol pade, ampak z omaro, ker ji ne pusti, da mehko pristane. Sprožila je gasilni aparat, naredila poplavo enkrat kasneje, odpirala vrata neznancem še kasneje večkrat, kljub temu, da je vedela, da tega ne sme. Polagala je roke na štedilnik, kljub zašiti za štedilnik in se parkrat opekla, tekla je pod avto, iz polic v trgovini je metala vse v voziček (tudi steklene reči), celo voziček v trgovini je bila sposobna z vso robo vred prekucnit, ko se je v hipu od strani nanj obesila. Še kot mali otroček, na pol dojenček je iz ihte prekucnila svoj voziček s sabo vred, v usta je dajala vse, kar je bilo na dosegu rok, ali pa sploh ni bilo na dosegu rok, enkrat je po nesreči pojedla tudi eno okrasno strupeno rožo na enem obisku. Z golo roko je zagrabila morskega raka, tistega ta velikega, da ji je naredil luknjo do kosti. Lahko nadaljujem, ker je seznam zelo dolg in se nadaljuje menda do takrat, ko bo še živa. Hočem reči, da ne moreš preprečit nevarnih situacij. Ne moreš. Eni otroci probajo vse. Vse. To ni malomarnost, če vsega ne moreš preprečit. IN ja, včasih bi v kakšnem od primerov mogoče pomagalo, če bi ji eno primazala čez rit. Kaj pa vem. Ker ji nisem, zagotovo ni pomagalo takrat, še danes ne pomaga nič, dokler parkrat iste reči ne izkusi in dokler ne dobi naravne posledice večkrat - mene pa je vedno strah, kdaj bo šla čez mejo, ko se lajf lahko tudi konča, če greš predaleč (razen ko je letela pred avto iz objestnosti in preizkušanja, kako daleč lahko gre s svojo "igro", takrat sem v afektu odreagirala, vendar pred avto ni nikdar kasneje več skakala). Se mi pa zdi šolnina v njenem primeru dražja kot v primeru, če bi ji dala eno čez rit. Pa da ne bo pomote. Vedno smo na nek način odreagirali na njene štose in danes je to eno zelo prijazno bitje, ki se zna na splošno vesti v družbi in je veselo in spoštljivo do ljudi - vzgoja je delala v pravi smeri. Vendar ne glede na to proba vse. Vse. Kar se tiče zakaj ne tepemo partnerjev- ker nam ni treba biti z njimi, če se vedejo do nas ali do sebe nevarno, ali celo samo nevljudno in zanič, ker so odgovorni sami zase in ker si izberemo takega človeka, ki ga jemljemo za zrelega in takega, da bomo z njim lahko živeli. Čim bi prišli na idejo, da ne zmoremo več, ker ga bomo prebutali, se menda raje prej ločimo - no ja, razen nekaterih, ki se prej še malo pretepajo. Z otroki moramo živet, pa še odgovorni smo za to, kaj iz njih zraste na nek način. Pred tisoč leti sem zagovarjala enako skrajnost kot ulla, danes pa sem sicer še vedno proti nasilju in za mnogo drugih metod, vendar se zavedam več reči: - včasih je ena čez rit mnogo manjše nasilje kot karkoli drugega legalno dovoljenega (to mi svoje dni ni bilo niti najmanj jasno) - brez nasilja žal ni lajfa (čeprav je ljubezen in dajanje čustvene topline zihr boljša varianta, ampak včasih ne gre, ne moreš prenašat več nasilja, ki se dogaja nad tabo, pa odreagiraš z nasiljem (ignoranco, tuljenjem, prepiranjem...) - včasih v resnici zaleže - če daš otroku eno čez rit v skrajnih primerih, zaradi tega ne bo utrpel nobenih psihičnih posledic, niti te ne bo zato manj spoštoval POnavljam - apriori nisem za nobeno obliko nasilja, ne le da sem proti pretepanju in sem za to, da otrok dobi velikanske doze ljubezni in podpore, ter čim manj nasilja v katerikoli obliki. Zaradi mene je lahko zakon o tem, če bo kaj pomagalo k manjši stopnji pretepanja (sicer ga po mojih izkušnjah vendarle ni toliko, kot se tuli po medijih, res ne). Ga je pa preveč že če en sam starš svojega otroka pretepa.
|
|
|
|