Kerensa*
|
IZVIRNO SPOROČILO: jasnika samo moti me da si napisala da se da preživeti z 400e, ja da se če nimaš kredita, najemnine, položnic, če dobiš kje morda kaj hrane in tako "Ton" napisanega morda res ni bil primeren, so bile pa besede pravilne. Nimam pojma, kaj so razmišljali naši vrli poslanci, ko so sprejeli zakon, da 4-članska družina lahko preživi s 500 euri, ampak takšen je pač zakonski cenzus in vsi mi se lahko na CSD-ju postavimo na trepalnice in na njih stojimo ves čas uradnih ur, pa nam ne bo to nič pomagalo. Po drugi strani pa je tudi dejstvo, da se da preživeti s tem denarjem. Ne tako, da bi rekel, da je to človeka vredno življenje, ampak za osnovno preživetje (jaz temu raje rečem vegetiranje) pa je. Malce usrano je, če imaš kredita, najemnine in položnic še za več, kolikor sploh prejemaš dohodka (pa naj bo to plača, DSP ali kaj tretjega), ampak še vedno obstaja malo morje varovalk, inštitucij in vsega ostalega, ki ti tako ali drugače pomagajo zgurati mesec. Pri kreditu zaprosiš za moratorij (dandanes ga odobrijo že skoraj vse banke), pri najemnini zaprosiš za regres (katerega dobiš tudi za tržno najemnino), pri plačilu položnic ti pomaga Karitas (v skrajni sili ti tudi vaški župnik stisne v roke bankovec za 20€, pa si plačal elektriko, recimo). Hrano, čistila in obleke dobiš že skoraj za vsakim vogalom (vključno s pohištvom in belo tehniko) in to zastonj - brezposelni pa sploh. OK, mogoče malce pretiravam s tem "za vsakim vogalom", ampak ob primerni angažiranosti, ura ali dve dnevno, kaplja bencina v sosedovem avtu in treh potrdilih gre vse skozi. In preživiš mesec. J*ebeno, ampak ga. Kar je bistvo. Odvisno od višine dohodka, ampak otroški dodatek ti morajo zvišati tudi tekom leta oz. tekom trajanja odločbe - enako velja za znižanje plačila vrtca (če se zaradi manjšega dohodka seveda uvrstite v drug plačilni razred). V šoli lahko zaprosiš za regres kosila in jutranje malice tudi sredi leta. Zakaj vam Občina ne bi odobrila regresa najemnine, mi ni jasno - imate kakšen zelo upravičen razlog proti temu? Dohodki leta 2008 niso pomembni - zakon je tak, da morajo upoštevati trenutno stanje, ne lansko davčno napoved. Verjemu - preverjeno iz mojih osebnih izkušenj, v Ljubljani. Sem šla do konca.
|