Anonimen
|
Našo je grizel en fantek. Tepla pa jo je ena punčka. Sama sem zagovornik nenasilne komunikacije, torej sem hčerki dolgo ponavljala, da naj se postavi pokonci in strogo ter resno pove grizajočemu otroku, naj jo neha gristi, ker to boli. Pa ni nič pomagalo. Fantek jo je še naprej grizel, kadar je bil v stiski, mu je vzela igračko, je bil utrujen. Naša je zelo mirna, neagresivna in jo je fantek grizel naprej. Nato ji je vzgojiteljica rekla, naj ga ugizne nazaj in to je tudi naredila. Nevzgojno? Mogoče. Ampak je pomagalo, fantek jo ni več grizel. Enako je bilo s tisto punčko, ki jo je tepla. Dolgo smo punčki govorili, jaz, moj mož, njeni skrbniki, naša hčerka, da ne sme tepst, ker boli. Prijazno, strogo, resno, vse možno. Potem sva naši po ene pol leta, ko jih je na vsakem obisku dobila po buči, rekla, naj udari nazaj. Od takrat dalje je mir. Je super, če se lahko umakneš tistemu, ki te ogroža, tako ali drugače. Vendar vedno to ne gre in včasih se moraš tudi postaviti zase, pa čeprav to pomeni, da koga udariš. Nobeden nima pravice, da te tepe, grize, grozi, manipulira, nadira, opravlja,... in tudi sam nimaš pravice tega delati drugemu. Imaš pa pravico se branit. Aja, pa še to: vedno ji razlagam, da mora, če jo kdo udari, ugrize,.. takoj povedat vzgojiteljici. Je pa tako (pa če se ti še tako zdi, da to obravnavam(o) kot družbeno sprejemljivo), da otroci v starosti med letom in pol in drugim letom, ko se še ne znajo izražat, svoje frustracije pokažejo skozi grizenje. To ni prav in je naloga vseh, ki za otroke skrbimo, da jih učimo prijazne komunikacije. Ne pride pa to čez noč, traja, ker mora otrok dozoreti, toliko, da zna povedat, kdaj mu je hudo, je jezen, žalosten, užaljen. In če je veliko odraslih, ki svojih čustev ne zna izražat verbalno, kako bo to zmogel 18-mesečnik, ki ima poleg omejenih izkušenj tudi omejen besedni zaklad. Ni prav, da grize, je pa potrebno to razumeti in otroka usmerjati k nenasilni komunikaciji, ga dosledno učiti, da svojo jezo pokaže drugače.
< Sporočilo je popravil Ankica -- 3.10.2009 22:17:08 >
|