somic -> RE: mucek mladiček - kaj moram vedeti? (1.10.2009 11:11:57)
|
jaz sem svojo prvo muco dobila pri treh letih tudi za rojstni dan [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], pred tem pa smo vedno imeli muce pri hiši, tako, da me vežejo zelo lepi spomini na njih. in s tem še vedno nadaljujem. za začetek vsekakor rabiš mašje stranišče, mačja košara se mi ne zdi nujna, če mačke ne boš s seboj prenašala ali je prevažala, dobro pa je recimo da jo imaš, če greš z njo k zdravniku, se lahko pa tudi drugače znajdeš. kar se tiče košar za spanje muckov imam takšne izkušnje, da na začetku to košaro že uporabljajo, kasneje pa je vse durgo bolj zanimivo in primerno za spanje, kot tisto kar jim boš pripravila. pri nas rade spijo v kakšnih škatlah ali pa pri meni v postelji. stvar navade in vzgoje. za stranišče boš potrebovala pesek- jaz osebno sem kombinirala 2 peska, enega popolnoma navadnega, kupljenega v dm- ju in enega parfumiranega s sivko ki sem ga kupovala v italiji (zdaj se takšni dobijo tudi pri nas)- na ta način, pesek ostane dlje časa "svež" in ne smrdi toliko. lopatko pa boš tudi potrebovala za odstranjevanje iztrebkov. kakšne mačje igrače se mi zdi brez veze kupovat, ker bo vse drugo bolj zanimivo kot to kar jim boš namenila. za začetek boš tudi potrebovala prilagojeno prehrano za mladičke- ta je v junior obliki- in mokra hrana in briketki. ponudba je pa kar precejšnja. če boš mucku dajala precej briketov, pazi, da bo imel vedno dovolj vode! pri nas briketi niso ravno najbolj priljubljeni, je odvisno od vsakega posebej. kakšna sladka smetana je priljubljena, rumenjaki, in kakšni ostanki od naših kosil. kasneje boš morala zaščititi mucka pred bolhami. danes je najboljši način da jim za vrat zliješ amplule ki držijo tri mesece, tako, da jim za vrat lahko daš okrasno ovratnico. moje imajo zvonček, da jih lahko začutim že na daleč. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] rabiš pa pribljižno tri posodice za hrano. v vsaki posodici naj bo vedno eno in isto, tako, da je mogoče dobro kupit barvne posodice, da si zapomniš v kateri imaš vodo, v kateri brikete... sčasoma boš sama ugotavljala kaj potrebuješ, ker so potrebe različne če imaste doma vrt, sem sigurna, da boste muco navadli da se bo gibala tudi zunaj in kasneje tudi svoje potrebe opravljala tam. če ne živite neposredno ob prometni cesti pa je to toliko bolje. naše muce so zelo veliko zunaj, res pa je, da se dlje od našega vrta niti ne zadržujejo, tako, da nas to niti ne skrbi preveč. res pa je, da smo na začetku ko smo jih uvajali na življenje zunaj hiše, bili nekoliko bolj pazljivi. mislim pa da nima smisla, da mucka zapiraš notri, ker mu boš naredila samo slabo, razen če se odločiš za takšno vrsto mačke, ki bo samo notri. cepljenje je načeloma enkrat na leto. jaz jih vozim na dve leti, ker ne vidim potrebe. kar pa se tiče sterilizacije oz kastracije, so cene zelo različne, okloli 60 eur sigurno. iz lastnih izkušenj pa vem, da je bolje, še posebaj, če imaš mucko, da ji pustiš, da ima mladičke vsaj enkrat. laje ji je potem, ker mačke ki se jih sterilizira preden občutijo "materinstvo", so popolnoma drugačne od tistih, ki tega ne doživijo. pri nas puščamo, da imajo muce po 2x mladičke. pa še veselje je v hiši, sploh dokler so otroci majhni. odločitev je spet na vsakem posamezniku. potrebno pa je tudi vedeti, da ne glede na sterilizacijo oz kastracijo, da bo mucek še vedno imel svoj nagon ob tistih časih. to se dogaja. če se odločiš, da daš muco čim prej na sterilizacijo oz kastracijo, se tega ne dela pred 7 mesecem starosti. posebnosti? vsaka mačka je po svoje posebna, to ugotavljaš sproti ko jo spoznavaš. jaz sem imela do sedaj 9 muc- od tega samo 2 samca. ugotavljam, da so samičke veliko bolj navezane na mene in na ostale, veliko bolj so crkljive, čiste in več so doma kot samčki. mlade mucke se oddaja po dopolnjenem 3 mesecu starosti, ker se tako nauči vse kar se ima za naučiti od mamice. pripravi se, dokler bo mucek majhen, da se zna zgodit, da se bo pokakal in polulal tam kjer se ne bi smel. če ga uspeš prestrežt, ga hitro daj v njegovo stranišče in tako se bo hitro navadil kje je ta prostor, če ga ne ujameš pravočasno, mu pokažeš kakec ki ga je naredil in ga potem takoj daš v njegovo stranišče. sčasoma se bo navadil. je pa dobro, da mu od začetka nameniš en prostor kjer ga imaš čez noč, da vam ne bo "lomastil" po celi hiši. tam mu naštimaš wc, posteljico in nekaj hrane. čem manj naj bo takšnih stvari zraven ki so za prevrnit res je, da narediš veliko uslugo, če mladička vzameš v kakšnem zavetišču. želim vam veliiiiiiiko prijetnih dogodivščih z mlado mucico! upam, da sem bila kaj v pomoč!
|
|
|
|