Pasji mladič (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Hišni ljubljenčki

Sporočilo

darja72 -> Pasji mladič (28.9.2009 14:15:45)

Prosim za nekaj napotkov, kako in kaj z pasjim mladičkom pasme zlati prinašalec. Malo sem že pozabila... Smo v hiši, uto z ogrado imamo, prostor v kleti tudi.
Hvala.

Arwenko -> RE: Pasji mladič (28.9.2009 14:43:15)

Predlagam, da si kupite knjigo Psi za telebane, knjiga je zelo kvalitetna in dobro napisana in ti bo odgovorila na vsa vprašanja. Če bi kupili psa od vestnega vzreditelja, pa bi vam tudi on moral dati vse napotke in to do te mere, da ti nebi tukaj nič ostalo za vprašat.

Če pa ti bo po prebrani knjigi še ostalo kakšno vprašanje pa javi, bomo poskusili odgovorit.

Majčka* -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 0:13:38)

Punce mene pa zanima, kje se da kupiti oziroma dobiti ( če jih kje sploh oddajajo) zlatega prinašalca?Ali katera pozna kakšnega dobrega vzreditelja? (Gorenjska in Ljubljana )Pa kakšne so kej cene in kaj je dolžan vzreditelj narediti (prvo cepljenje, čip...)sem bolj nova na tem področju ampak sem trdno odločena da bi imeli doma zlatega prinašalca, pa bi bil dobrodošel kakršen koli nasvet v zvezi z nakupom. na kaj naj bom pozorna, da me ne bodo okrog prinesli:)

Hvala za vaše odgovore!

Lp

Arwenko -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 0:35:53)

Oddajajo se načeloma zgolj in samo mešanci. Mešanec je po definiciji vsak, ki nima rodovnika. rodovnik je edini dokaz o čistokrvnosti. Čistokrvni pes brez rodovnika ne obstaja, je samo marketinška fora, na kateri ljudje služijo, prodajajo pa pse, ki bi se naj predvsem oddajali. Čisto brezplačno se psa praktično ne dobi, oddajanje je mišljeno kot manjša posvojnina, ki pokrije nek osnovni strošek, recimo do 100 eur, podobno kot je posvojnina v zavetiščih.

Če niste pripravljeni odštet denarja za rodovniškega, svetujem da raje posvojite kakšnega v zavetišču. Vsa rodovniška legla v Sloveniji so objavljena v reviji Kinolog oziroma se dobi informacije na Kinološki zvezi Slovenije. Tudi med rodovniškimi vzreditelji so boljši in slabši. O tem se je potrebno prepričat osebno, zato je primerno obiskat več vzreditelj, v kolikor je to možno in si izbrat tistega, ki se nam zdi najbolj kompetenten.

Vzreditelj ne sme oddat mladiča pred starostjo 8 tednov. Mladič mora biti prvič cepljen proti kužnim boleznim, čip dobi ponavadi šele pri cepljenju za steklino, to pa je že pri novem lastniku, vsaj v večini primerov. Mladiček mora biti tudi ustrezno razglisten in to večkrat, sistem razgliščanja mladičev je predolg, da bi ga tukaj tipkala, ga pa razložim vsem bodočim lastnikom, ker je pomembno da se ga držijo tudi za naprej.

Dober vzreditelj vam bo dal vsa navodila o vzgoji psa, navodila o negi psa in vas vse naučil. Dober vzreditelj vam bo na voljo 24 ur na dan, če boste imeli kakšno vprašanje. Kaj pa vem kaj bi še napisala...to so neke osnove recimo...

Arwenko -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 0:40:04)

Aja, še to...dober vzreditelj ne idealizira svojih psov, ne kuje jih v nebo in govori kak so najlepši in najboljši. dober vzreditelj vedno dela na tem, da bi izboljšal pasmo in jo čim bolj približal standardu, če pa hoče to, se mora zavedat tudi napak, ki jih imajo psi. Zato vam bo dober vzreditelj vedno znal razložit zakaj je recimo paril določeno psico z določenim psom in kaj od tega legla pričakuje.

Pa dober vzreditelj da vedno predvsem na zdravje psov, pa tudi na karakter, ne samo na vizualne lastnoti. Opazovat je treba kako dela s psi, kako psi reagirajo nanj, kasneje kako mladiči reagirajo na vzreditelja.

Pa nakupa se je treba lotit preudarno, počakat, obiskat, si vzet par mesecev, verjemite, veselje je po tem še toliko večje. Največja napaka je it pogledat leglo, seveda se vsak zaljubi v tiste male kepice, ne glede na to katera pasma, in jo kr vzet...raje počasi, it pogledat starše še preden se mladiči skotijo, pa pol večkrat obiskat npr. :)

Anonimen -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 8:47:59)

arwenko, še enkrat se lahko samo podišem pod tvoja posta. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Luni -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 10:41:03)

Ta mail sem dobila, pa so bili na slikicah mali zlati prinašalci:

A bi kdo enga al pa koga pozna k bi resno skrbel za enega izmed teh psičkov?

Obvestite me  v teku enega tedna (do zač.oktobra) (051 251 239) ali pa na mail, ker jih bo
lastnik dal drugače uspavat.
Hvala,

E-mail: grega.antolic@gmail.com

Arwenko -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 11:00:16)

Ta mail je fake...navaden spam, ki kroži po internetu, je že bila podana kazenska prijava. 

darja72 -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 11:05:11)

Ta številka ne obstaja.[sm=zmeden.gif]

Arwenko -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 11:23:29)

Beri zgornji post...mail je fake, navadna potegavščina, ljudje pa nasedajo in pošiljajo naprej.

kajalin* -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 21:16:23)

Mene pa zanima glede rodovnika nekaj,če ima mama rodovnik pa vzrejnega ne,oče rodovnik,potem so mladiči mešanci.Pač niso recimo bordojske doge(mama in oče sta!)?So potemtakem mešanci?

Arwenko -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 21:20:43)

Ja, ker nimaš nobenega dokaza, da je oče res oče, razen besede popolnih neznancev. Primerno vprašanje tukaj pa je, zakaj pa mam nima vzrejnega - zato ker je bilo lastniku škoda 20 eur ali zato ker ni opravila katerega izmed testov? V veliki večini je namreč razlog drugo, da pregleda niso opravili, ne da se jim ga ni dalo opravit. Ravno letos smo imeli na našem eno tako pacientko, psička brez zob, ampak oni bodo vseeno parili, ker njim je vseeno če psička zdravstveno ni primerna in ja, najbrž jih bodo prodajali kot čistokrvne ja.

Drugače pa, če je oče z vzrejnim paril mamo brez vzrejnega, mu lahko njegovega vzamejo, dokaže se brez problema z DNA testom, ki so v sosednji italiji obvezni ob vsaki paritvi in temu ustrezno poceni. Zato velika večina lastnikov samcev nikoli nebi parila psice brez vzrejnega, lastniki psice pa novim lastnikom samo natvezijo da so parili s tem in tem samcem.

kajalin* -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 22:29:28)

Ne vem,moj oče je kupil psico brez rodovnika,tisto leglo k je bila ta povržena mama ni imela vzrejnega,naslednje leglo pa,oče je bil vedno isti.Zato me zanima,ker ta očetova psica ni mešanka...po tvoji teoriji je,pa kao oče neznan ali nekaj hudo narobe?Tako sm js razumela[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Arwenko -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 22:50:00)

Po čem pa sklepate, da je prviče ta dejansko bil oče? Ni nobenega papirja, nobenega dokaza, nobene prijave legla, s katere bi lahko kaj sklepal? In če ni dokaza kdo je oče, se oče smatra kot neznan in potem to ne more bit čistokrven pes.

To bi me pa čisto iz firbca zanimalo zakaj mama za prvo leglo ni imela vzrejnega? Če slučajno veš morda?

Pa če prebereš zgoraj kaj pač jaz smatram za dobrega vzreditelja, je pač to kontra temu. Ti ljudje so definitivno neodgovorni in take vzreje jaz pač ne podpiram, pa četudi je rodovniška. Namreč na vprašanje zakaj mama nima rodovnika mi pade na pamet samo dve stvari, bodisi je bila premlada za prvo leglo (kar je celo prepovedano z zakonom) ali pa je šlo za resnično malomarnost lastnikov, sploh če je bilo tudi prvo leglo načrtovano in namerno parjeno. Če pa se je v prvem leglu zgodila nesreča, ki se lahko zgodi tudi najboljšim, je pa spet vprašanje po kakšnem hudičevem naključju se je zgodila s tem psom in ali ni bil to samo izgovor, da so jih lahko prodali kot čistokrvne. Če pa so recimo tega samca imeli sami doma in ju niso ločili, pa smo spet pri malomarnosti in nevestnih vzrediteljih, tega pa ne podpiram.

kajalin* -> RE: Pasji mladič (29.9.2009 23:44:58)

Nimam pojma zakaj ni imela vzrejnega[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Vem samo,da je psica(očetova)prav lep predstavnik svoje pasme.Ma ja saj nekaj so pravila in teorije,drugo pa praksa,veš ka vse ljudje prodajajo in počnejo.Pri nas npr.je trgovina z živalmi,dobiš psa kakršnega želiš,med drugimi tudi kupiš bolanega mladiča...Ravno ta moj kuža je bil kupljan tam,ima odrezan rep in to tako v živo,da ga popolnoma nič nima,ima samo rito.Izživljajo se nad živalmi,kupujejo v tujini in tu drago prodajo.Celo na 29 obrokov ti ga prodajo...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Eni si gredo pač biznis s tem-umazan.

Stran: [1]