liliana
|
IZVIRNO SPOROČILO: Lilita Oprosti Kalbo. Jaz nisem mislila nikomur najedat. Ok? Predlagala sem samo nedolžen preizkus in ne mislim debatirat z raznimi neutemeljenimi predsodki in streotipi o mleku. Forum berem že zelo dolgo, pišem pa takrat, ko imam kaj pametnega in tethnega za povedat. Na žalost je zgodba o mleku pač zgodba mojega življenja. Pri mleku si pač preveč zatiskamo oči in ga precenjujejo. Naravno je kravje mleko namenjeno teletom in ne človeku, zlasti ne v dobi intenzivne rasti. Človek namreč nima vseh encimov, ki bi mleko razgradilo brez škode za lastno zdravje. Eni so tu bolj na udaru, drugi manj. Osebno sem do vstopa v šolo v takratnih časih naštepala dve zdravstveni knjižici, trpela sem za raznimi bolezni dihal, odstranili so mi mandlje in slepič. Tudi po vstopu v šolo sem trdovratno kašljala več let. Nesel me je vsak piš. Dobivala sem zdravila od ne vem kod vse. Nazadnje sem staknila hudo vnetje srednjega ušesa. Nisem mogla niti hoditi niti govoriti. Takrat sem bila že v srednji zdravstveni šoli. Resnično so se trudili priti stvari do dna. Pa niso našli ničesar. Tako sem enkrat omenila učiteljici joge svoje težave. Po enem fajn pogovoru mi je dala za prebrat članek o mleku. Kot bi kdo pisal o meni. Od takrat ga ne uživam več. Pa tudi težav nimam več nobenih. Od takrat je že minilo skoraj 15 let in v vsem tem času sem bila pri zdravniku le na rednih pregledih v nosečnosti. Prej pa temu ni bilo videti konca. Ker nikoli nihče ni vprašal, kaj pa dajete temu otroku. Ali vprašal mame, ali je dojila ali je dajala dojenčku kravje mleko. Dejstvo je pač, da človek nima dovolj encima za presnovo mlečne laktoze (ima ga sicer surovo mleko, s kuhanjem pa ga že uničimo, kaj šele s homogenizacijo). Če ne bi na naših univerzah študirali po principu baba rekla, baba kazala, in bi se potrudili vsaj s kakim izvirnim delom, bi videli, da je tudi sam Pasteur priznal zmoto o pasterizaciji (pa tudi da se človek ni razvil po evolucijskem principi, ampak to je že druga zgodba). Moja punčka je bila recimo zdrava ko dren vse dokler nismo poskusili uvajati mleka. Vse do takrat se ni nalezla ničesar (moževe angine, prehladov, gripe). Ko pa smo poskusili mleko, pa je obramba padla (prehladi, sluzenje, smrkanje). Šele 6 mesecev potem, ko ne uživamo več mleka, lahko rečem, da smo vzpostavili prvotno stanje. Alpsko mleko sploh je poglavje zase. Homogenizacija je proces ko mleku morda ostane samo še črka m od mleka. Mleko se pod šobo (ki bi, če bi z njo prali vaš avto, nesla še barvo z njega) razprši po podlagi in razbije prvotne molekule mleka na delce, maščobne kapljice. Tak kalcij recimo ne služi več človeku, saj pride in gre iz telesa, ker ga telo ne more razgraditi. Vsi dodatki, ki jih industrija dodaja mleku (vitamini, kalcij, kakšne omega maščobe) pa so še dodatno nategovanje potrošnika, saj po večini, ker niso organskega, ampak sintetičnega izvora in telo porabi še kopico dodatnih vitaminov, da to sploh izloči iz telesa, ker razgraditi tega itak ne more. Se še čudite, da se po vsem popitem mleku, pogovarjamo v slo o osteoporozi? V vsaki skrbno pridelani zelenjavi je več kalcija, kot v mleku. Tako. Jaz sem povedala svojo zgodbo. Vi pa po želji. Priporočam, naredite preizkus sami: poskusite alpsko mleko na tešče (vsaj ene 3dcl) in nekaj dni kasneje SUROVO DOMAČE MLEKO. Pa lep pozdrav Lilita, dovoli, da tudi jaz povem svojo zgodbo.......žal mi je za tvoje težave in za težave tvojega otroka zaradi pitja mleka...... Jaz pijem mleko že od nekdaj....včasih Alpsko, včasih Pomursku, Sparovo......itak je vseeno katero, govorimo o homogeniziranem mleku......in celo otroštvo nisem imela nobenih težav.....nobene angine, enkrat v življenju gripa, tu in tam kak prehlad....... Moja hči pije homogenizirano mleko od 1 leta naprej.....torej leto in pol že (dva krat na dan 2,5 dcl).....prej je bila od tretjega tedna na adaptiranem mleku....do sedaj ji je ene dva krat teklo z nosa, enkrat je imela vneto uho, vodene koze in dva krat tisto šesto bolezen in ali virozo ali kar pač je......sedaj že 8 mesecev sploh ni bila bolna, mleko pa uživa tako kot ga je prej......tako da tvoji teoriji o težavah, ki jih povzroča alpsko mleko nekako ne morem verjeti......
|