Volga -> RE: beli madeži na nohtih (25.9.2009 8:06:58)
|
Pomanjkanje cinka ali kalija. Viri cinka v prehrani Najboljši vir cinka so lupinarji (školjke, polži, raki) in rdeče meso. Precej cinka vsebujeta tunina in sir ter tudi rastlinska hrana (soja, otrobi in neoluščen riž), vendar je biorazpoložljivost iz slednje precej manjša. V mesu so namreč nekatere aminokisline, ki pospešijo absorpcijo cinka, poleg tega pa tam ni snovi, ki preprečujejo absorpcijo. Primer je fitinska kislina v rastlinski hrani. Polnozrnate žitarice so sicer dober izvor cinka, a se ga kar 80-odstotkov izgubi med mletjem. Relativno dober izvor cinka je kvašen polnozrnat kruh, saj vsebuje le manjšo količino fitinske kisline. Kalij Dobri viri kalija so surova zelenjava (zlasti krompir in paradižniki), sadje (zlasti banane, citrusi, avokado in melone), sokovi iz citrusov, pusto meso, ribe, fižol in oreški.
|
|
|
|