|
RE: s.p. subvencija lepo in prav, ampak... 24.9.2009 13:11:57
|
|
|
|
Antilopa
|
IZVIRNO SPOROČILO: babysurprise uf tole zgleda komplicirano... kerensa a slučajno veš, kje so objavljeni ti razredi al cenzusi? Jst bi imela vmes porodniško, tak da eno leto ziher ne bi presegala ničesar. Razredi so objavljeni na spletnih straneh... vedno se vzame vsi tvoji prihodki, vezani na dohodnino (plača, regres, obresti, s.p. dobiček + plačani prispevki,...), deljeno s število članov. Za otroške doklade imaš npr. tukaj, za vrtec pa tukaj... s. dohodnina ja, ampak ali je 720€ samo od subvencije ali že z dobičkom zraven? Pa to si dobila za eno leto, za obe skupaj? Višino dohodnine ti ne bo nihče mogel točno reči, koliko jo boš morala plačati, ker so to individualni izračuni po dohodninski lestvici. To pa je sigurno odvisno od tvojega poslovanja, od olajšav, ki jih imaš. Če boš na porodniški, ne smela imeti prihodkov iz dejavnosti, ne boš plačevala prispevkov, to pomeni, da ti bo šel sorazmerni del subvencije v prihodke. ankica maš kar prav glede vsega. A ta nepovratna sredstva se ti pa ne obračunavajo kot dobiček? Pa ne dobi jih vsak, moraš imet dobro idejo oz. osnovo. Ne kot dobiček, ampak kot prihodek... v končni fazi, ko boš na porodniški in ne boš imela prihodkov niti stroškov, je to tvoj dobiček neca1313 o super tako sem iskala dej mi reč, kak je s plačevanjem prispevkov, ko si v porodniški? Torej se ti subvencija potala na mesece oz. verjetno če dobiš vse naenkrat, se pri dohodnini šteje v eno leto, za drugo pa nič? Koliko časa moraš biti sp, da jo lahko dobiš? Kaj pa če zaprosiš konec leta in traja preden odobrijo, dobiš po novem letu, se potem šteje v dohodnino za drugo leto? A kaj koristiš polovični delovni čas? Kaj pa če imaš tisti mesec ko dobiš subvencijo (da ni razdeljena samo za plačevanje prispevkov ampak z njo razpolagaš poljubno) imaš recimo večji strošek ali nabavo kakih osnovnih sredstev, ki so blizu višine subvencije? Potem se prihodki na mesec in stroški izenačijo... ? Subvencijo dobiš v enem znesku, ki jo potem v računovodstvu razmejijo na toliko mesecev, za kolikor ti piše v pogodbi - predvidevam, da je taka pogodba kot jo ima neca1313, torej se ti razbije na 24 mesecev in mislim, da moraš ravno toliko časa biti samozaposlen (tu naj me katera popravi, ker ta nove pogodbe nimam, da bi preverila). Datum prejema nima veze s tem, kdaj ti gre v dohodnino, mogoče edino pride do razlike 1-ega meseca, saj se razdeli na 24 delov. Subvencijo dobiš v enem kosu, torej jo lahko porabiš za nakup česarkoli... ne razumem pa čisto zadnjega vprašanja - osnovno sredstvo ne gre v strošek, edino če imaš tako usmeritev, da gre v strošek vse, kar je v vrednosti do 500 eur - obračunava se amortizacija, se pravi, da gre vsak mesec v strošek samo del vrednosti, odvisno od stopnje amortizacije. Pri tem vprašanju bi bilo mogoče lažje se pogovorit, ker se ti tudi lažje postavlja podvprašanja Če imaš še kakšno vprašanje, sem ti na voljo
< Sporočilo je popravil Antilopa -- 24.9.2009 13:12:37 >
|