vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

t5t6 -> vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 7:57:48)

Kdaj ste oddale vlogo za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka. Jaz imam rok 26.11., porodniško nastopim nekje konec oktobra (čez en mesec) nimam pa še potrdila od gin. V službi so mi povedali, da mi morajo pri podatkih o zaposlitvi (ki se jih priloži tej vlogi) vnesti tudi zadnjo plačo torej oktobersko, ki pa jo dobimo šele 7. novembra, ampak jaz bom takrat že na porodniški. Kako je s tem?

veronikab -> RE: vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 8:06:40)

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp

orhideja75 -> RE: vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 8:09:46)

glede na tvoj rok moraš oddati do konca tega meseca. jaz ga imam 4.12. in moram ravno tako oddati v tem času kot ti. zadnja plača, ki gre noter je pa avgustovska, ki si jo prejela v septembru. tako je meni rekla na CSD
od gin. pa zdej ne rabiš nobenega potrdila več. velja PDP, ki je vpisan v materinski knjižici.

t5t6 -> RE: vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 8:34:00)

Punce, najlepša hvala, pa saj bi jaz skoraj zamudila z oddajo vloge.

tanci6 -> RE: vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 9:10:42)

Nisi še nič zamudila. Jaz sem nastopila porodniško 14.9., vlogo sem mislila oddati že v začetku avgusta, pa mi je na CSD rekla, da lahko vpišem še avgustovsko plačo, ki je bila izplačana v septembru (4.9.), ker mi je bilo to bolj ugodno za povprečje porodniške. Tako da sem vlogo oddala 10 dni pred nastopom porodniške, t.j.4.9.
Mislim, da moraš vlogo oddati vsaj 1 dan pred nastopom, gre samo zato, da potem porodniško nastopiš, ko še nimaš odločbe oz. odločbo kasneje dobiš.

petea -> RE: vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 9:22:53)

Vsaj pri nas G še vedno izdaja potrdilo o PDP, ki ga moraš priložiti k vlogi. To potrdilo CSD tudi navede v odločbi.
V praksi oddaš vlogo NAJVEČ 60 dni pred PDP, ga prej na CSD nočejo vzeti. Točno 60 dni pred PDP-jem je včasih nemogoče uveljavljati vlogo (npr., če pride datum na nedeljo ali praznik, včasih pa te lahko porod toliko prehiti). Tudi v Pravilniku o postopkih za uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo (UL RS, št 31/08) sta v 8. členu navedena dva termina: '(1) Pravico do porodniškega dopusta uveljavlja mati pri centru, ki je krajevno pristojen glede na njeno stalno prebivališče, na obrazcu S-1/1 – vloga matere za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka. Pravico uveljavlja 30 dni pred predvidenim nastopom porodniškega dopusta ali 60 dni pred predvidenim datumom poroda. Informacijo o predvidenem datumu poroda dobi pri osebnem ginekologu.
(2) Vlagateljica mora vlogi priložiti potrdilo delodajalca na obrazcu Priloga št. S-1 – podatki o zaposlitvi in plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo.'

V plačilni seznam pa delodajalec vpiše izplačilo plač, ki si jih do dneva, ko ti izpolnjuje obrazcec, prejela v zadnjih 12 mesecih, tako da se ti zadnja prejeta plača pred dopustom ne šteje vedno v obračun. Včasih pa je treba tudi malo preračunati, ali se ti splača bolj pohiteti z oddajo vloge ali ne; npr. če si v nosečnosti na bolniški, imaš nižjo plačo, zato je bolje, da se ti v obračun šteje en mesec od prej; če imaš zdaj višje dohodke, je bolje oddati vlogo toliko kasneje, da uloviš še to višjo plačo.

t5t6 -> RE: vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 9:52:59)

Pa še to me zanima: V rubriki na 1. strani "I. Uveljavljam davčno olajšavo za naslednje družinske člane", kaj tam vpišem otroke v vsakem primeru oz. jih ne vpišem, ker za njih uveljavlja davčno olajšavo mož?

petea -> RE: vloga za uveljavitev pravic ob rojstvu otroka (22.9.2009 15:01:31)

Vpišeš samo, če uveljavljaš davčno olajšavo.

Stran: [1]