ronja -> RE: ali kompliciram (22.9.2009 12:56:35)
|
želva, glede zaporedja hodov pri kosilu jaz ne bi komplicirala: to, kar se tebi zdi nekulturno, ej v veliko kulturah edino prav (angleži in francozi jedo najprej hladne predjedi, ki so v gl. solate, indijci postavijo vso hrano hkrati na mizo in vsak je po svoje,...), kar se zdravja tiče, pa je baje celo bolj zdravo najprej pojest solato. Če jedo vse, potem po moje ni problema. kar se malice tiče, ne vem, kako je pri nas, ker še nista v vrtcu. Baje jim ponudijo neko sadje - ampak mislim, da popoldne (to sem videla na igrišču), mogoče pa tudi dopoldne, ne vem... Če jejo zajtrk ob 8:30 do 9:00, pa kosilo ob 11:30, potem to res ni tako dolgo, čeprav je res, da Ronja doma non stop nekaj "manđa" - ampak to sem sama kriva, zdrži tudi brez, sploh če se kaj dogaja... Vprašaj, če ji lahko kakšno jabolko daš sabo. Kar se igrač tiče, bi ji jaz na tvojem mestu dala njene sabo - v našem vrtcu so rekli, da je to dovoljeno, edino, če se za določeno igračo otroci non stop tepejo, potem prosijo starše, da je nekaj časa ne nosijo zraven. Včasih pa tudi igrače za mlajše postanejo zelo zanimive za starejše otroke, ko jih mlajši otrok vzame v roke;) Mogoče lahko v knjigici pogleda detajle, si izmisli zgodbico... Pomagaj ji, da se bo znala zabavati s tem, kar ima na voljo in vprašaj, če lahko prineseš svoje igrače sabo. Sama se v podobni situaciji, samo da Ronje še nisem dala v vrtec, (samo plačujemo ga), jo bom pa morala v kratkem, da se navadi, predno bom uvajala Lejlo, ker me bo verjetno tista, ki se bo uvajala, tisti čas popoldne bolj rabila in ne bi rada, da sta to obe naenkrat. (moja porodniška se izteče dec.) Zato nimam izbire in bosta morali v vrtec. Če bi imela kakršnokoli izbiro, je ne bi dala v vrtec, tudi prejšnje leto sem jo imela doma. Sama nisem bila v vrtcu in kot ste verjetno lahko ugotovili, sem se kar dobro socializirala[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Kar se socializacije tiče, se otroci igrajo tudi z mlajšimi, se mi zdi, vsaj Ronja se z veseljem igra z lejlo in sosedico, čeprav sta leto in pol mlajši od nje. Drugače, vendar je to vseeno socializacija. In tudi z ronjo se igrajo fantki in punčke stari 5 let na igrišču, recimo, dva sta celo rekla, da je njun dojenček - sem bila čisto paf, da sta si tako igro izmislila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Kar se tega tiče, kaj počnejo v vrtcu, pa so tudi mene pomirili, da na uvajanju vzgojiteljice pač samo gledajo in opazujejo otroke, da šele kasneje kaj počnejo z njimi (sem se isto spraševala, ko sem lani 2 dni uvajala Ronjo v vrtec, ker sem mislila, da bom šla nazaj delat, potem sem pa morala ostat doma na bolniški). Programa pa tudi nam niso tako detajlno predstavili, v bistvu o tem, kaj počnejo z malimi oz. kako se igrajo, ni bilo dosti govora. poročam, ko bo šla v vrtec.
|
|
|
|