Perunika
|
tole mi je zabavno, pa kar citiram user posted image : Gotovo vas zanima, katera so ta stara slovenska imena? »Za primer jih navedimo nekoliko: Bela, Blagica, Bogomir, Bojan, Branislav, Bratina, Budigoj, Cvetko, Dobren, Dobrogoj, Dobromisel, Dobrožit, Domomisel, Dragovan, Gojmir, Gostiša, Hotimir, Jaroslav, Kosar, Kralj, Krepek, Lepa, Mala, Ljut, Medved, Mirigoj, Mirislav, Premisel, Radigoj, Slavka, Stojan, Svetoslav, Vesela, Vladimir, Volkonja, Zemidraga, Zverič, Žilic, Žitomir …« Zanimivo: nekatera od teh imen so še vedno v rabi, kar ne morem pa si predstavljati, da bi dali danes nekomu ime Ljut, Volkonja ali Zverič, čeprav je oseb tega značaja med nami slej ko prej obilo … IZVIRNO SPOROČILO: mateyka glede na to da si rekla stara slovenska imena - mogoče izvorna slovenska imena? http://www.hervardi.com/imena.php drugače pa bolj "ohlapno" slovenska (beri poslovenjena): Neža, Cecilija, Liza, Lena, Zala, Otilija, Ema, Roza, Katka.. Vsa stara slovenska, lepo zveneča. pa Katarina, Barbara, Marija, Uršula, Rezka, Franja... so tudi lepa, stara slovenska. pa še za fante: Matic, Črt, Jernej, Gaber, Lovro, Ambrož, Vid, Ožbej, Aljaž.. tole mi je zabavno, pa kar citiram : Gotovo vas zanima, katera so ta stara slovenska imena? »Za primer jih navedimo nekoliko: Bela, Blagica, Bogomir, Bojan, Branislav, Bratina, Budigoj, Cvetko, Dobren, Dobrogoj, Dobromisel, Dobrožit, Domomisel, Dragovan, Gojmir, Gostiša, Hotimir, Jaroslav, Kosar, Kralj, Krepek, Lepa, Mala, Ljut, Medved, Mirigoj, Mirislav, Premisel, Radigoj, Slavka, Stojan, Svetoslav, Vesela, Vladimir, Volkonja, Zemidraga, Zverič, Žilic, Žitomir …« Zanimivo: nekatera od teh imen so še vedno v rabi, kar ne morem pa si predstavljati, da bi dali danes nekomu ime Ljut, Volkonja ali Zverič, čeprav je oseb tega značaja med nami slej ko prej obilo … Navedena slovanska imena so izpodrinila krščanska, ki so v rabi že tako dolgo, da veljajo za »pristno« slovenska. Na primer: Andrej, Apolonija (Polona), Barbara, Blaž, Damijan, Doroteja, Elizabeta, Filip, Franc, Gregor, Helena, Ignacij, Izidor, Jakob, Janez, Jedert, Jernej, Jošt, Jožef, Jurij, Kajetan, Katarina, Klemen, Krištof, Lavrencij, Lucija, Luka, Magdalena, Marija, Marjeta, Marko, Marta, Martin, Mihael, Neža, Nikolaj, Ožbolt, Pavel, Peter, Primož, Rok, Sebastijan (Boštjan), Sigismund (Žiga), Simon, Štefan, Terezija, Tilen, Tomaž, Urh, Uršula, Valentin, Veronika, Vid … (Vir: Niko Kuret, Praznično leto Slovencev, Jesen.) No vendar ena, ki malo več ve o onomastiki (ups, imenoslovju). Sem že hotela sama napisat nekaj podobnega pa mi zdaj ni treba. Je pa hec, ker sem zase (pa tudi vsi okoli mene) mislila, da bom zaradi svojega vedenja o imenih komplicirala pri imenu svojega otroka. Ravno nasprotno, z možem sva bila zmenjena v petih minutah. Če bova imela še kakšnega in če bo takrat za spremembo punca, si pa želim da bi bila Svetlana. Zanimivo je pa tudi to, da ima moj mož tudi lepo slovansko ime, medtem ko sem sama dobila zelo redko ime, ki izhaja iz starogrške tradicije in zelo dolgo nisem bila najbolj srečna zaradi tega, ker mi je povzročalo same težave. Všeč mi je bilo ime moje mame, ki je tudi imela slovansko ime: Miroslava. Žal mi kratka domišljijska imena, ki so zdaj zelo pogosta nekako niso najbolj všeč ampak tudi tu je pravilo okusa: naj se o tem ne bi razpravljalo, ker imajo vsake oči svojega malarja pa tudi moda naredi svoje.
|