RE: spanje ob 18.30 uri (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Otroci

Sporočilo

miapia -> RE: spanje ob 18.30 uri (18.9.2009 12:01:48)

IZVIRNO SPOROČILO: sxy

No sedaj pa moje vprašanje: ali sem čudna, ker ga dajem spati že okoli 18 ure? Kajti okolica : (prijatelce z otroci, tašča,...) me hočejo prepričat, da pretiravam z redom okoli spanja (držimo se ga redno, vedno hodimo spat ob takih urah, brez kompromisov raznih roj.dni, praznovanj, zabav), mi gremo pač vedno taprvi iz povsod, ker morata pač spat. Ampak vedno dobim čudne poglede zaradi spanja, ena mi je celo očitala, da imam špartansko vzgojo. ( Njen 2,5l in 2m dojenček hodita spat ob 22uri).

100 ljudi, 100 čudi. 100 otrok in vsak bo drugačen. In vsak naj dela tako kakor mu ustreza in misli, da je prav. Moje mišljenje pa je, da je prav, da se daje otroka spat ob ustrezni uri, tako kot ga daješ ti oz. tako kot smo hodili mi, ko smo bili majhni. To je bilo pa po Cik-Caku, tam nekje okrog pol osmih. Moja 8,5 mesečnica hodi od takrat, ko smo osvojili dan in noč, spat okoli 20h, na morju smo se malo pregrešili, a doma spet uvedli to rutino. Spi pribl. 11, 12 ur na noč, podnevi redko predrema več kot 1 uro. Če gledam po sebi, je za mene in moje telo idealni spanec 10 ur, čez dan sicer nikoli ne dremam. Ne vem zakaj se zdi nekaterim staršem čudno, da otrok spi 12 ur na noč? Sicer pa se, ko otrok spi, sprošča rasni hormon in je že iz tega vidika dobro, da otrok spi. Druga, najbolj bistvena stvar pa je, da je naspan in spočit dojenček/otrok zadovoljen, igriv in nasmejan otrok.
In tudi jaz, ko bo mala začela hoditi v varstvo ali v vrtec, jaz pa v službo in bo morala zgodaj, bom vztrajala na tem, da bo hodila spat zgodaj, ker mi pač ne gre v glavo, da je otroku zadosti, če spi od 22,23h do 5,6h.
Ko sem bila pa jaz dojenček, sem šla spat ob 17h, vstajala pa sem ob 5h zjutraj zaradi vrtca. Zato ker sem bila zaspana in nezato, da bi starša imela špartansko vzgojo.

sxy -> RE: spanje ob 18.30 uri (18.9.2009 12:08:46)

Hvala, hvala z tolažilne besede. sj kot sem rekla, mi se držimo tega reda in ne odstopamo, pa ne da odstopamo zaradi strogosti, tudi meni bi kdaj pasalo, da bi šla spat kakšne pol ure kasnej ali uro, ker včasih komaj,komaj uspemo priti po varstvu v trgovino, nabaviti in odhiteti domov, pa da nardim večerjo, da se tamali malo naplava, da se stušira, naje in gre spat. Večkrat mi zmanjkuje časa, ker je že on tako zaspan. Za večerjo mu moram, dati večkrat kr čokolino ali kaj podobnega kar je na hiter, ker nebi dočakal,da bi jaz kaj skuhala,bi po moje pokonc zaspal. In tako se držimo njegovega bioritma.
Tudi tamala se ga je prijela.
Je pa tudi res, da je pa tudi lepo, ko imama z možem večer za sebe.

Sj mi smo veseli da je tako. Pa tudi jaz imam druge za čudne, ko še ob 22 uri kričijo po stanovanju in otroci ne spijo, ampak kaj ko sem v manjšini in vse sosede gledajo mene postrani, ker ko se mi vračamo domov okoli 17.30, da se gremo pripravljat za spanje, se večina od njih šele pride z otroci  igrat na dvorišče.

No, kakor komu paše...

Hvala vam!

Nina00 -> RE: spanje ob 18.30 uri (18.9.2009 13:04:56)

Kakor si napisala, kakor komu paše.

Mi se tudi trudimo držat urnika za spanje. Smo na lastni koži preiskusili kako je, če je otrok zmatran in neprespan. Zato veliko rajši popokamo kufre in gremo domov se spravit spat, ker to pri nas kar traja, da damo čez celotno večerno rutino. Pred dopustom pri dveh letih in pol smo kdaj za pol ure podaljšali in na ta račun skrajšali priprave za spanje pa je bilo vse ok. Med dopustom na morju smo hodili kasneje spat pa se nam še vedno maščuje, ker sedaj moramo res izvest celotno večerno rutino in še traja, da zaspi, včasih celo do uro in pol (prej je zaspal v cca četrt ure). Vmes so bile seveda tudi spremembe: sedaj je brez plenice in spi v večji postelji, tako da lahko sam pride iz sobe. In tako imamo vsak večer: je žejen pa ga lulat pa kakat,... pač tisto kar pali. No, počasi se z veliko truda in vstrajnosti stanje izboljšuje in upam, da bo sedaj pri skoraj treh letih spet zaspal okoli 20h.

ThinkPink -> RE: spanje ob 18.30 uri (18.9.2009 13:24:44)

No, pa le nismo edini s "čudnimi" otroci, ki hodijo zgodaj spat. Mene to tako moti, ko mi razne ome, tetke po eni strani pridigajo, da moraš otroku nuditi neko rutino, po drugi strani pa me čukjeno gledajo, ko nisem najbolj vesela, če se mi na obisk narišejo ob 19h, ko ravno dajem otroka spat. Ja pa mislim no...Kdo je zdaj tu čuden?

Naša hodi spat ob 19h, najkasneje 19.30, zbuja se ob 6h. Popoldne med 12-15 pa spi za 2 do 2,5 urce. In ni šans, da bi j na silo gor držala zaradi tega, ker je pač enim čudno, da odkar imamo otroka nas zvečer ni k njim in obratno. Enkrat smo se malo zadržali nekje in je bila cela frka, ker je v avtu zaspala in je tistih 15 minut spanja bilo dovolj in potem smo imeli do 12h ponoči živžav. Tako, da on njene rutine ne odstopam niti milimetra več.

Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]