miapia -> RE: spanje ob 18.30 uri (18.9.2009 12:01:48)
|
IZVIRNO SPOROČILO: sxy No sedaj pa moje vprašanje: ali sem čudna, ker ga dajem spati že okoli 18 ure? Kajti okolica : (prijatelce z otroci, tašča,...) me hočejo prepričat, da pretiravam z redom okoli spanja (držimo se ga redno, vedno hodimo spat ob takih urah, brez kompromisov raznih roj.dni, praznovanj, zabav), mi gremo pač vedno taprvi iz povsod, ker morata pač spat. Ampak vedno dobim čudne poglede zaradi spanja, ena mi je celo očitala, da imam špartansko vzgojo. ( Njen 2,5l in 2m dojenček hodita spat ob 22uri). 100 ljudi, 100 čudi. 100 otrok in vsak bo drugačen. In vsak naj dela tako kakor mu ustreza in misli, da je prav. Moje mišljenje pa je, da je prav, da se daje otroka spat ob ustrezni uri, tako kot ga daješ ti oz. tako kot smo hodili mi, ko smo bili majhni. To je bilo pa po Cik-Caku, tam nekje okrog pol osmih. Moja 8,5 mesečnica hodi od takrat, ko smo osvojili dan in noč, spat okoli 20h, na morju smo se malo pregrešili, a doma spet uvedli to rutino. Spi pribl. 11, 12 ur na noč, podnevi redko predrema več kot 1 uro. Če gledam po sebi, je za mene in moje telo idealni spanec 10 ur, čez dan sicer nikoli ne dremam. Ne vem zakaj se zdi nekaterim staršem čudno, da otrok spi 12 ur na noč? Sicer pa se, ko otrok spi, sprošča rasni hormon in je že iz tega vidika dobro, da otrok spi. Druga, najbolj bistvena stvar pa je, da je naspan in spočit dojenček/otrok zadovoljen, igriv in nasmejan otrok. In tudi jaz, ko bo mala začela hoditi v varstvo ali v vrtec, jaz pa v službo in bo morala zgodaj, bom vztrajala na tem, da bo hodila spat zgodaj, ker mi pač ne gre v glavo, da je otroku zadosti, če spi od 22,23h do 5,6h. Ko sem bila pa jaz dojenček, sem šla spat ob 17h, vstajala pa sem ob 5h zjutraj zaradi vrtca. Zato ker sem bila zaspana in nezato, da bi starša imela špartansko vzgojo.
|
|
|
|