ronja -> RE: Ločevanje otrok v vrtcu glede na nacionalnost (21.9.2009 10:01:50)
|
Kakršnokoli razlikovanje spolu , po narodnosti, po verski osnovi je prepovedano z ustavo. Vaše debate gor ali dol, to je dejstvo, in tega se ne sme. Se strinjam. Vse, kar trdim, je to, da mogoče gospa, ki otroke razvršča, tega ni naredila namerno. In če ni, se ji lepo pove, ona otroke razporedi drugače in stvar zaključena. Simona, se strinjam, da se v vrtcih mora govorit slovensko. Vendar pa nisem tako zelo striktna - če so tako vzgojiteljice kot učenci iz istega okolja in govorijo svoj dialekt, ki je lahko ravno tako daleč kot drug jezik, jim jaz ne bi prepovedovala, da govorijo po svoje - če se vsi strinjajo, seveda. Imam prijateljico, ki uči v Prekmurju in v šoli naj bi sicer govorili čisto slovenščino, pa seveda ni čisto tako... Po mesecu rojstva tud ni možno, potem bi pomenilo, da so se vsi Slovenci, rojevali januarja, neslovenci februarja itd. Če je v skupini 10 otrok, recimo, in sta 2 druge narodnosti kot ostalih 8, se mi zdi statistično možno, da bi bili pač slučajno ti rojeni na recimo sode mesece. Nihče se ne dogovarja, se pa lahko zgodi, da je 8 otrok z neko skupno značilnostjo poleg narodnosti. V prvem postu ni govora o nobenih številkah in se strinjam, da pri 14ih otrocih zadeva ni več statistično tako nedolžna. To pa je ta stavek, ki je kriv, da ste me obtožili za teorijo zarote. Sklepala sem da besedi "pri nas" pomenita, da ste uslužbenka vrtca in da ne veste po čem delite otroke....morda pa ste mislili pri nas v Sloveniji? Kdo ve?...pa rečmo da sem se zmotila. Pri nas po mojem večini rrja pomeni v našem vrtcu - torej v tistem, v katerega bosta šli moji punčki. Kdor prehitro sklepa, se večkrat zmoti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image]. Kdor se večkrat zmoti, ga manj ljudi jemlje resno (tudi kadar ima prav). Vi rečte, kar želite - jaz vem, kje delam in večina ljudi, ki me bere tudi - in tistim se tole zdi zelo trapasto[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Skoraj vsak vaš stavek poizkuša opravičiti segregacijo, mogoče pa se motim? Preberite si še enkrat vaše izjave. Opravičujete vse vpletene kot da bi vi bili ravnateljica tega vrtca, ob enem pa dajete nelogične in znanstveno nedokazljive izjave za njihovo obrambo, povejte samo en stavek ali odgovor, ki je izrečen z moje strani in ki je lažen. Ne, edino, kar pravim, je to, da ni nujno, da je bila delitev namenska. Vsekakor je treba otroke pomešat, ko je to opazila ena mamica in povedala odgovornim. Ni pa treba takoj videt vsega črno in kako so vsi hoteli samo slabo. Vaš stavek, da sem vpletena je zelo lažen, recimo. Morda je res mislila, da se bodo bolje počutili v skupini z neslovenskimi otroki... veliko pa je verjetneje, kar se da razbrati iz drugih tem tega foruma, da je mislila da se bodo slovenski otroci bolje počutili, če ne bo "neslovencev" v njihovi skupini, da jih ne bojo okužili npr. z "primitivnimi" Ex-Yu jeziki ali kaj podobnega. Ja tudi to sem zasledila na tem forumu, da so mamice iskale vrtce v Ljubljani, kjer ni "neslovencev".... Mogoče pa je ravnateljica takim mamicam samo ustregla in zaradi tega ustvarila takšen odelek v njihovem vrtcu. Tole ste napisali vi, ne jaz. in na to sem odgovorila, da : Ne vem, kako bi lahko nekdo mislil, da se bo otrok boljše počutil, če ne bo zraven 1 letnika druge narodnosti! Pa saj 1 letniki nimajo pojma, katere narodnosti so! Sicer sem pa že prvič citirala vaš del. Vi obsojate mamico, ki je to prijavila, da je "rasistka", ker je opazila, da so otroci razdeljeni po nacionalni osnovi (slovenci v eno skupino, neslovenci pa v drugo), a ne ga. ronja. Ne, ne obsojam ne mamice, ne odgovornih, dokler ne vem, da so to naredili namerno. če so naredili nenamerno, potem so zanje vsi otroci enaki, ne glede na priimek, barvo kože,... In zame bi bila to najčistejša oblika tolerance - vsi enakopravni. Pravim, da ko bomo tako zelo strpni, ljudi ne bomo ločevali po ničemer: ne po barvi kože, ne po spolu, ne po narodnosti. In za nas bosta dve skupini isti, pa če bojo not same punčke ali pa ne - to bi bila popolna nesegregacija. Da razlik niti ne bi opazili. Vendar pa je to precej utopično, saj logika opisov deluje tako,d a ljudem iščemo skupne lastnosti in razlike. Vendar še vedno mislim, da imata South Parkovca poanto! Najlepše bi bilo, če ljudje ne bi niti opazili vseh teh razlik. še vedno mislim, da če so jih ločili nenamerno, niso šovinisti (rasisti itak ne vemo, ali so, ker ni v igri rasa, ampak narodnost). te otroke v dve ločeni skupini, da bi jih različno obravnaval. To je za moje pojme še ena nepreverjena domneva: resnično mislite, da so nameravale vzgojiteljice ti dve skupini učiti, paziti in vzgajati drugače? Bi jih res drugače obravnavali? Jaz si tega čisto zares ne predstavljam: saj delajo z 1letnimi mulčki! No končno dobra novica, me veseli. Potem ni razloga za strah. Če so Strojanovi dobri (kljub temu, da so pozicionirani v naših glavah kot kriminalci in problematični) potem ni razloga za strah pred dojenčki druge narodnosti in ločevanje NI potrebno. Točno to trdim tudi sama: da so sicer očitno v eni skupini večinoma neslovenci, v drugi pa večinoma slovenci, vendar pa to otrokom ne bi igralo neke vloge in če jih vzgojiteljice obravnavajo enako in če delitev ni bila namerna, potem zame to ni segregacija. Je pa seveda prav, da jih pomešajo, ko nekdo opozori na to - že zaradi jezika, pa tudi zaradi sprejemanja drugih kultur. Sama imam pač drugačne izkušnje: imam nekaj prijateljev druga narodnosti in sem imela sošolca druge barve kože, pa je rekel, da ne on, ne njegov brat nista še nikoli doživela kakršnekoli segregacije. Profesorji in sošolci smo se do njega obnašali enako - ne vem, zakaj naj bi se sploh drugače oz. kako naj bi se sploh obnašali drugače, saj se je tudi on obnašal normalno... Res pa je, da sem šla na naravoslovni faks, kjer te razlike niso tako potencirane, ker je pač variabilnost v biologiji apriori nekaj dobrega.
|
|
|
|