na kaj moram bit pozorna pri prenehanju del razmerja (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

jasnika -> na kaj moram bit pozorna pri prenehanju del razmerja (11.9.2009 14:41:04)

ZANIMA ME NA KAJ MORAM PAZIT, DRUG TEDEN MI POTEČE POGODBA IN MI JE NE BOJO PODALJŠALI, SEDAJ PA ME ZANIMA, DEL. KNJIŽICO MI MORA ŠEF TAKOJ DATI, NOTER PA VSE ZAPISANO, KOLIKO LET DEL DOBE[sm=zmeden.gif], ops velike črke[sm=smiley13.gif], zanima me tudi ostalo mi je še 14 dni dopusta in ali mi jih morajo izplačat, grem namreč na borzo druge zaposlitve nimam?

hvala in lp

elevitka -> RE: na kaj moram bit pozorna pri prenehanju del razmerja (11.9.2009 14:54:59)

NEIZRABLJEN DOPUST VAM MORAJO IZPLAČATI

162. člen ZDR 2002
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Možno je tudi izplačilo odškodnine za neizkoriščen dopust, saj gre za prekinitev delovnega razmerja:
166. člen ZDR 2002
(neveljavnost odpovedi pravici do letnega dopusta)
Izjava, s katero bi se delavec odpovedal pravici do letnega dopusta, je neveljavna. Neveljaven je tudi sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o odškodnini za neizrabljeni letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja.

DELOVNA KNJIŽICA PA SE OD 1.1.2009 VEČ NE UPORABLJA
vendar vam jo delodajalec mora vrniti

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/delovna_razmerja_in_pravice_iz_dela/delovne_knjizice/

jasnika -> RE: na kaj moram bit pozorna pri prenehanju del razmerja (11.9.2009 15:44:19)

malo se ne spoznam na te zadeve, torej mi mora izplačati dopust, to pa je koliko oz kako se računa?

Kako pa je mišljena odškodnina ker nisem mogla koristit dopusta, saj mi je prej potekolo del razmerje, se opravičujem če sem tečna, ampak res jim ne bi rada ničesar pustila

jasnika -> RE: na kaj moram bit pozorna pri prenehanju del razmerja (11.9.2009 15:56:04)

sem nekaj že našla, odškodnina mi ne pripada oz bi mi pripadala le v primeru, če mi delodajalec ne bi dovolil koristit dopusta, to pa se ni zgodilo, saj sem v staležu, me pa še vedno zanima koliko mi morajo plačati za 14 ali ¸12 dni, saj nevem
točno

Stran: [1]