kitka1 -> RE: Folna kislina - koliko časa pred zanositvijo? (20.9.2009 21:12:39)
|
Tiana85, z jemanjem folne kar nadaljuj. Škoduje ne, kar je telo ne potrebuje, se itak izloči. Ima pa definitivno pozitiven učinek na razvijajoči se zarodek, saj zmanjšuje možnost napake pri zapiranju nevralne cevi (iz nje se v prvih tednih po oploditvi razvije otrokovo živčevje). Nevralna cev se zapira med 24. in 27. dnem nosečnosti, zato je smiselno preventivno jemanje folne kisline pred zanositvijo, najkasneje pa od zanositve do konca 3. meseca nosečnosti. Poleg tega je folna nujno potrebna za izdelavo in presnovo neobhodnih snovi v telesu, kot so npr. nukleinske kisline in aminokisline. Pomembna je tudi za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter njihovo pravilno delovanje; pomanjkanje lahko povzroči vrsto slabokrvnosti (megaloblastno anemijo). Če si prej jemala kontracepcijske tabletke, je potrebno jemati večjo dozo, kot jo ima tifol (npr. folacin), vendar to potem predpiše ginekolog. Jaz sem jemala folacin 2 leti nepretrgoma (po navodilu ginekologinje) - dokler mi ni uspelo zanositi. Po zanositvi pa sem nadaljevala z elevitom, ki ima tudi folno, poleg tega pa še vse druge potrebne vitamine in minerale.
|
|
|
|