zmajaz -> RE: absolventka, brezposelnost (8.9.2009 22:24:35)
|
IZVIRNO SPOROČILO: cestnidrikač Hej! Imam dilemo in nikjer ne najdem odgovorov... Sem absolventka, ki ima 1. podaljšan status in mi traja do aprila naslednje leto, rok imam 26. 2. 2010, moj mož pa je od začetka junija brezposeln. Sicer sama nekaj malega delam preko študenta-dobim cca. 300 evrov, on pa dobiva nadomestilo v vrednosti 550 evrov. Zanima me, če kdo ve, kakšne pravice nama pripadajo... Ker je resnično težko shajat s tako malo denarja, in da sva zakreditirana do grla in še čez, da komaj zmoreva mesečno odplačevat položnice in kredit. Imava pa lasrno gospodinjstvo... Hvala za odgovore... Glede na to, da imaš status študenta, ti morda pripada štipendija - razen če bosta zaradi tvojega dela prek ŠS presegla cenzus (o štipendiji si lahko prebereš TUKAJ). Drugače pa ti od dne poroda dalje 1 leto pripada starševski dodatek v višini cca. 190 eur mesečno + otroški dodatek, pred porodom dobiš še paket za novorojenčka (ali denar - 270 eur), tudi nekatere občine dajo pomoč ob rojstvu otroka (ne pa vse), tu se pa zadeva zaključi. Če pa imaš slučajno kako možnost, da bi te pred nastopom porodniškega dopusta (če si zaposlena, se nastopi 28 dni pred porodom) vsaj za nekaj dni kdo zaposlil, bi se ti pa potem šteli dohodki zadnjih 12 mesecev pred nastopom porodniške - za mesece brez dohodka (kar bi bilo pri tebi v tem primeru itak vseh 12) pa bi se vzelo 55% minimalne plače, torej bi vseeno namesto 190 eur mesečno dobila cca. 280 eur mesečno porodniške, ker za uveljavljanje te pravice je važno samo, da si na dan nastopa porodniškega dopusta zaposlena, pa četudi si se zaposlila samo nekaj dni pred tem.
|
|
|
|