Gina -> RE: Sivka (1.9.2009 22:53:14)
|
Vsaka rastlina boljše prezimi v zemlji, kot v loncu. To pa zato, ker so v loncu pozimi nižje temperature, pa tudi vodne in rastne razmere niso tako ugodne - razen če pozimi zalivaš. V loncu je temperatura enaka zunanji, pod zemljo pa je višja, nikdar ni minus dvajset, kadar je zunaj tako. Če pade sneg, je pa sploh ok za rastline, sploh korenine, pa še žejne niso. Živim na skoraj 700m nadmorske, kjer imamo vse en mesec kasneje, pa mi sivka prezimi. Najbrž bi res ob kakšni hudi zimi bilo prezimljenje vprašljivo, ampak ob takih, kot so zadnja leta, je prezimljenje brez težav - imam vse sivke brez zaščite, pa so grmi res veliki, kot na morju, že po enem letu, dveh. Pri sivki obstaja samo en problem. Ne prenese zastajanja vode. Celo malo težjo zemljo lažje prenese kot to. Posadiš jo lahko sedaj, ali še septembra, da se dobro ukorenini na mesto z dovolj sonca, po možnosti v ne pretežko zemljo, kjer voda lahko takoj odteče. Seveda pa lahko presajaš tudi spomladi, če te je strah. Zdaj mi je pa žal, da sem jo pozabila fotografirat.
|
|
|
|