Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Ekaz -> Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:24:56)

Sicer ne velikokarat, pa vendar sem že eneparkrat probala naredit štrudelj. Kupim listnato testno. Ko je pečen, je testo vedno trdo, se kar lomi, lahko celo prešteješ vsako plast - kaj naredite, da je testo na koncu povsem mehko in se kar zlije z nadevom. S čim namažete in kdaj? Ali je kakšna druga skrivnost?




Tanja55 -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:29:56)

A kupiš testo v kosu ali v lističih? Ker jaz kupujem tega v kosu, 2 sta pakirana skupaj in ko dam zadevo v pekač, tik preden dam zadevo pečt,  na štrudel dam kose masla, cca. 4 male košče na vsak kos štrudla.

Testo v lističih se meni vedno lomi, oz. odstopa od nadeva in ga uporabljam za burek, kjer je veliko maščobe ali pa za štruklje kjer se testo skuha.





hrabra miška -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:34:54)

Jaz ga delam po receptu moje sosede. Ona ga zanalašč speče da je hrustljav,četudi je doma narejeno testo. Ko je štrudelj pečen ga vzame iz pečice,polije z vodo in sladkorjem(1,5dl vode in 6 žlic sladkorja kuha da rata gosta tekočina), pokrije z srebrnim papirjem in pusti 10 minut. Štrudelj je res odličen,jaz ga od takrat skoz delam tako. Jabolk za v nadev ne sladkam,ker mi je drugače presladko.




Ekaz -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:36:01)

Jaz kupim v lističih. Ne vem, ene šest listov je notri, takšnih čisto tankih. Je tega v kosu treba valjat?




hel32 -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:40:47)

Ekaz, ta v kosu se valja.
Drugač pa jaz vedno testo namažem z jajcem, žvrkljanim, in je dokaj mehko, ko je pečeno, ga pa pokrijem z folijo.
Ali pa polij po pečenju z sladko vodo. Mislim, da tako skoraj mora biti mehko.
Pa dober tek!




Anonimen -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:42:03)

A ti kupiš listnato ali vlečeno testo? Ker listnatega v lističih še nisem zasledila, vlečenaga pa ... v glavnem da je testo mehko, jaz vedno, ko je štrudelj pečen, ga pokrijem s čisto rahlpo vlažnim srvetom. in je vedno lepo mehko, ker trdega ne maram.




blaža -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:45:56)


IZVIRNO SPOROČILO: Otika

A ti kupiš listnato ali vlečeno testo? Ker listnatega v lističih še nisem zasledila, vlečenaga pa ... v glavnem da je testo mehko, jaz vedno, ko je štrudelj pečen, ga pokrijem s čisto rahlpo vlažnim srvetom. in je vedno lepo mehko, ker trdega ne maram.


Jaz tudi mislim, da ni vsem jasno kakšno je listnato in kakšno vlečeno testo.

Listnato je vedno pakirano v kosu in ga pol razvaljaš, je pa pol, ko je pečeno v plasteh. No ponavadi sta dva kosa listnatega.

Vlečeno je pa že takoj v listih. Pečjak ga ima celo na roli. drugače ga pa prodajajo še od Hokus, pa verjetno še kakšnega proizvajalca. To testo je bolj prijmerno za burek, pa baklavo,... čeprav eni tudi štrudlje delajo s tem testom. meni pa ni dobro z vlečenim, je boljši štrudelj z listnatim.




špelin@ -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:47:36)

IZVIRNO SPOROČILO: Otika

A ti kupiš listnato ali vlečeno testo? Ker listnatega v lističih še nisem zasledila, vlečenaga pa ... v glavnem da je testo mehko, jaz vedno, ko je štrudelj pečen, ga pokrijem s čisto rahlpo vlažnim srvetom. in je vedno lepo mehko, ker trdega ne maram.

Štrudelj pri nas vedno delamo iz vlečenega testa, si ne predstavljam iz listnatega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Listnatega uporabim za kremne rezine.




Ekaz -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:48:22)

Ja, ko tole berem, sem ugotovila, da ne vem veliko. Sedaj mi je malo bolj jasno.




Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (23.8.2009 21:49:51)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]




Tanja55 -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 21:53:17)

Ja, sej zato je blo pa moje vprašanje takoj če uporablja tega v lističih ali v kosu...ker je razlika in kot sem napisala testo v lističih (vlečeno) uporabljam za burek, ker daš veliko več maščobe in zato testo ne poka, medtem ko za štrudelj tega ne počnem, da ni premastno. Nikoli ga tud ne polivam s smetano ali sladkano vodo, samo maslo dodaj pred pečenjem pa bo super.

Kakšna je razlika med testi pa še v sliki:
KLIK
KLIK




Anonimen -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 22:05:39)

Men je pa ravno iz vlečenega testa štrudelj [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley11.gif[/image], ker je bolj trdo pa lomljivo. Listnato testo je pa zakon ... ga tut samo narežem, pomažem s stepenim jajcem, potresem s solko in spečem in pride to fantastčen prigrizek za k naprimer pivu. Rugače pa tudi lisnato testo prodajajo vsaj v Lidlu in v Sparu v rolici zvito in ga je treba potem samo malo z valarjem popravit.




Anonimen -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 22:06:41)

IZVIRNO SPOROČILO: Tanja55
Kakšna je razlika med testi pa še v sliki:
KLIK
KLIK


V sestavinah, načinu priprave in namenu ...




Spark -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.8.2009 22:24:00)

Meni je sodelavka povedala kako ona speče jabolčni zavitek iz vlečenega testa, in da je tak dober. Ne vem kako bi se obnesel če bi delala s skuto, ali bi bil tudi tako sočen.
Raztopiš kar nekaj margarine, približno polovico tiste male kocke Rama. Nato pa zmočiš kuhinjsko krpo. Gor položiš en list testa, in ga dobro namočiš s stopljeno margarino. Nato daš gor jabčke in še eno žlico kisle smetane daš gor. Zarolaš in daš na protvan. Nadaljuješ. postopek, da porabiš vse liste, nato pa pečt. Ko se speče ga malo zaliješ z vodo. In je ok. Meni, ki mi je bilo testo vedno trdo, je sedaj uspelo, da je užitno.




timoteja -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (24.8.2009 11:27:48)

Jaz ga delam navadno iz kupljenega vlečenega testa. Pred pričetkom stopim pribl. 100 dag masla ali margarine, in vsako "plahto" testa preden ga navedavm in zvijem, premažem s to stopljeno margarino / maslom. Če delam pa iz listnatega testa, pa nič ne premažem, ker je že tako ali tako v testu dovolj maščob. Samo povrhu pa oba premažem z raztopljenim M. ali M.




Anonimen -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (5.9.2009 15:47:28)

IZVIRNO SPOROČILO: Ekaz

Sicer ne velikokarat, pa vendar sem že eneparkrat probala naredit štrudelj. Kupim listnato testno. Ko je pečen, je testo vedno trdo, se kar lomi, lahko celo prešteješ vsako plast - kaj naredite, da je testo na koncu povsem mehko in se kar zlije z nadevom. S čim namažete in kdaj? Ali je kakšna druga skrivnost?


Vedno kupim listnatega, tistega v kosih, ko sta pakirana po dva, ker naredim vedno veliko file. Sem enkrat probala iz tistih lističev, jih nkjer ni blo oz. mi je vsa fila ven pogledala [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]
Namažem pa vedno, predno dam v pečico s stopljeno margarino, predn dam pa v pečico, pa pečico obvezn prej mal segrejem. Sicer se ne zlije z nadevom, vendar je skorja rahla. Pečem ga pa postopoma, najprej segrejem pečico in potem stopnjujem temperaturo, ker drugač bi bila tud moja skorja čist trda, če bi dala takoj do fula temperaturo.




Anonimen -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (5.9.2009 15:52:07)

IZVIRNO SPOROČILO: Spark

Meni je sodelavka povedala kako ona speče jabolčni zavitek iz vlečenega testa, in da je tak dober. Ne vem kako bi se obnesel če bi delala s skuto, ali bi bil tudi tako sočen.
Raztopiš kar nekaj margarine, približno polovico tiste male kocke Rama. Nato pa zmočiš kuhinjsko krpo. Gor položiš en list testa, in ga dobro namočiš s stopljeno margarino. Nato daš gor jabčke in še eno žlico kisle smetane daš gor. Zarolaš in daš na protvan. Nadaljuješ. postopek, da porabiš vse liste, nato pa pečt. Ko se speče ga malo zaliješ z vodo. In je ok. Meni, ki mi je bilo testo vedno trdo, je sedaj uspelo, da je užitno.



Sama v štrudelj "zmečem" jabke/borovnice, jajce, kislo smetano, cimet, mal sladkorja, rozine, skuto, kar tisto Mercatorjevo, ker je bolj tekoča, mal limonine lupine naribam, vanilin sladkor, da mi fila ne teče iz testa ven, pa na en del testa posujem malo drobtin, ampak res malo, toliko, da popije sok, zavijem, na koncu stopljena margarina čez testo in to je to.




muška -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (6.9.2009 13:51:44)

jaz ga pravkar pečem in to iz kupljenega vlečenega testa.

testo dam na mokro krpo in ga čisto na tanko premažem z oljem, posujem polovico testa z nadevom , zavijem in dam pečt. Po vrhu ga premažem spet z par kapljicami olja in se nič ne lomi.

pa ne zdaj mislit, da vse skupaj zalivam z oljem in da je potem mastno. Nope, samo čisto na tini mini se namaže, pa peki papir spodaj.




TopsiT -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (8.9.2009 13:11:31)

muška jaz delam tudi tako. Edina razlika je, da jaz po vrhu ne z oljem, ampak med peko namažem s kislo smetano. Sem ravno ta vikend naredila iz kupljenega vlečenega testa in je bil super mehek.




tamiflu -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (23.9.2009 12:11:38)

pri Hoferu pa se dobi listnato testo v roli, v hladilniku ga majo in stane 79 centov.Preverjeno dobro. Je žel epo razvaljano, tak da lahko samo nadevaš gor nadev, pa tak ponavljaš, kolikor pač želiš.




punci -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (2.10.2009 17:41:14)

jz vedno uporabljam vlečeno testo iz Spara. ko pa imam štrudelj pečen, ga vzamem iz pečice in zavije, še vročega v srebrno folijo in ga takega pustim dokler ni hladen. Našim je tak štrudelj dober, medtem ko pa ga jaz recimo viddet ne morem z onim listnatim testom. Sto ludi sto čudi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




corfu -> RE: Štrudelj iz kupljenega listnatega testa, pomoč! (4.10.2009 17:20:55)

ko je pečen ga polijem z mlekom, ki se ves popolnoma vpije, štrudelj je mljask




Stran: [1]