podaljšanje delovnega časa (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

marty5 -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 11:30:15)

Lp,

zanima me, če lahko delodajalec prosto določa v kakšnem času naj bi zaposleni delali. Npr. je možno, da ti določi delovni čas do 18. ali 19. ure?

Število ur ostaja nespremenjeno - prideš ob 10ih greš pa ob 18ih in ti tako gre cel dan po gobe.

Jezna sem ko :hudicek: Seveda si to zmislijo šefi, ki nimajo privat življenja...

Prosila bi za pomoč.

Hvala...

Gina -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 12:59:44)

V zakonu o del. razmerjih piše, da žal to lahko naredi. Ti je pa dolžen zagotoviti vsaj 11 ur skupaj za odmor na dan. Mogoče v vaši kolektivni pogodbi piše kaj drugače, sicer pa velja tole.:(( Pri nas piše v naši kolektivni, da pa tega ne sme, tako da le poglej v vašo.

Ne sme pa ti dati delati nadur, če imaš doma otroka do 3. leta starosti, če si pa samohranilka, pa nisi dolžna delati nadur do otrokovaga 7. leta starosti, pa nočnega dela seveda tudi ne.

Če še dojiš imaš po zakonu pravico do enournega odmora med delom za dojenje. V zakonu ne piše, ali se ti to šteje v rok službe ali ne.

Meggi -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 14:24:44)

To se izvaja v praksi. Konkretno pri meni- res vsake tri tedne. Pol je pa doma sraje- tam do srede je še ok, pol je pa dreje in nervoza. A ti sam cel popoldan, seveda kak me čaak doma- ni za govorit.

marty5 -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 14:49:45)

Se mi je zdelo, da bo nekaj takega. Žal.

Najbolj me znervira, ko se sklicujejo na evropski urnik. Kje pa so evropske plače? :hudicek: :hudicek:

Kako pa je z nosečnicami - veljajo kake "olajšave"?

Primoza -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 14:53:14)

Kaj hočemo, tudi produktivnost ni ravno evropska. Samo če pogledamo dopoldne v BTC vidimo, da jih ogromno kupuje med delovnim časom, izkoriščanje bolniške itd.

Gina -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 15:07:56)

A si noseča? Sem ti hotela še to prilepit, kako je z nosečkami, pa se mi ni zdelo, da o tem sprašuješ:ups:, zdaj bi morala pa spet ponovno iskat. Veš kaj, ti lepo poglej na strani ministrstva za delo, poišči pod delo...zakon o delu in boš tam našla, vse piše. Če pa ne boš našla, pa piši, ti jaz zvečer poiščem.

marty5 -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 15:58:05)

Ne, nisem še noseča - upam pa, da bom zelo kmalu :)

Hvala, bom pogedala po linku.

Lep vikend.

Meggi -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 16:04:59)

in jaz sem in moram tako delat.:((:((

Gina -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 16:17:42)

Na straneh ministrstva je tudi pravilnik o zaščiti :nosecka:, poglej še tja, če v vaši kolektivnii in zakonu o delu in del. razmerjih nič ne piše.

Anonimen -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 18:29:56)

Gina... glede nadur, a misliš, da lahko me zavrnemo suplence, saj to so neke vrste nadure? :)-

Gina -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 21:10:26)

Jaz se vedno zaradi tega malo skregam, ker naša pomočnica trdi, da je to za doprinos ur, jaz pa, da so to nadure. Piše pa nikjer v zakonu niti to, da bi morali kaj notri prinašat. Jaz vsakemu povem, da bom v šoli (na strehi se sončila) če moram priti poleti, da pa ne mislim delat neplačanih nadur. Ampak problem je v tem, da se učitelji množično uklanjajo nekim nepisanim pravilom, ki nikjer niso uzakonjena, niti predpisana drugače. Potem pa delaš proti vetru. To je pa zelo težko. To so le izmišljotine ministrstva, ki špara s plačilom našega dela. Če bi jaz vse ure seštela, od dežurstev, do aktivov, pa vse, kar še naredim zraven in tako....potem prinesem ves dopust notri. So včasih to počeli, 20 let nazaj, pa so potem ugotovili, da je brez veze, ker je itak ur preveč in so s tem nehali. Evo, zdaj pa spet. Brez veze.

V zakonu pa vsekakor piše, da več kot 10 ur na dan ne smeš delati, to je najbrž malo več kot 2 celi uri nadur, koliko je to pedagoške ure, pa ne vem na pamet. Se pravi, da naju ne smejo dvojni delavnik nikakor pustit delat še nekaj časa (mislim pouk + pb), ne glede na vse potrebe, po moje. Saj to pomeni, da delaš 8 ped. ur najmanj, potem pa še doma, kolikor nam je priznano, in to je več kot je dovoljeno. No, tega pa ti noben ne more oporekat, ne glede na doprinose.

Anonimen -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 21:51:14)

O, Gina, zdaj si me pa presenetila. Sem te vedno imela za tak blagonarodni tip učiteljice... ;)

Jaz sem bom vsekakor skregala, če me misli dat kaj flikat, ker bom na polovičnem delavniku, ampak se je lažje kregat, če imaš kaj vnaprej pripravljeno.

Gina -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 22:03:44)

Nič ne štekam, s katerim stavkom sem te presenetila?:ups:
Blagonarodni..:)-:)-:)-, ja saj najbrž se res preveč tepem za pravico vseh. Sem čisto nora.:)
Ma moja pravica je tudi delati tisto, kar piše, da moram, ne pa da delam na lepe oči za blagor ministrstva, ki ga itak lomi po svoje, pa tisti denar sebi nakaže.

Anonimen -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 22:10:04)

S tem, da se boriš za svoje pravice.
Blagonarodni v smislu tistega, ki dela za narodov blagor in ne za lasten žep... ker učitelj je biti poslanstvo in ne poklic in učitelj mora biti zgled vsej skupnosti in učitelj mora še ponoči sanjat o svojih učencih in predelovat težave in probleme in vedno na razpolago vsem in oh in sploh... taka je itak večina učiteljev, tako kot jih postaviš, tako stojijo, in bog ne daj, da bi kdaj kaj mislili z lastno glavo.
Ravnatelji pa iz njih (nas) delajo (poskušajo delati) čisto vsako stvar, ki jim pade na pamet, itak ni nikogar ki bi jim nasprotoval.

Gina -> podaljšanje delovnega časa (3.6.2005 22:28:57)

:bravo::bravo: Ja, točno tako, maš čisto prav. :bravo::bravo:

rija -> podaljšanje delovnega časa (11.6.2005 15:58:46)

Seveda lahko, če ne boš ti, bo pa nekdo drug. Žal.

rija -> podaljšanje delovnega časa (11.6.2005 16:01:03)

Ah ja, in to ni podaljšanje ampak samo prerazporeditev. Lahko pa bi ti dali tudi deljeni delovni čas....

Stran: [1]