SKRAJŠAN DELAVNIK - VIŠINA PORODNIŠKE (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

BarbaraO -> SKRAJŠAN DELAVNIK - VIŠINA PORODNIŠKE (21.8.2009 15:08:20)

Živijo!
Sem pregledala stare poste, pa nikjer nisem zasledila mnenja na sledeče vprašanje: kolikšne porodniške se lahko nadejam, če delam 6 urni delavnik (če prav razumem, so za razliko do polnega delovnega časa vsi davki in prispevki, torej tudi za porodniško varstvo, plačani s strani države)? To mi boste iz prve roke znale povedati tiste, ki ste že (bile) na tem.

Hvala v naprej!

zmajaz -> RE: SKRAJŠAN DELAVNIK - VIŠINA PORODNIŠKE (23.8.2009 23:07:28)

Prispevki do polne plače so res plačani s strani države, vendar pa se ti v primeru, da greš potem spet na porodniško, za višino porodniškega nadomestila upošteva samo tista tvoja plača za 6 ur (ali 4), ki jo prejemaš od delodajalca - na to me je opozorila svetovalka na CSD, ko mi razlagala to pravico do skrajšanega delovnega časa. Torej če delaš 1 leto (1 leto zato, ker se za porodniško vzame povprečje dohodka v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo vloge) po 6 ur in greš potem na porodniško, boš potem prejemala porodniško nadomestilo v višini, kot je znašala tvoja plača za 6 ur.

vmg -> RE: SKRAJŠAN DELAVNIK - VIŠINA PORODNIŠKE (17.9.2009 13:52:20)

Meni pa je bilo na CSD rečeno, da se za razliko do polnega delovnega časa vzame minimalna plača, saj ti od tega CSD plačuje prispevke. Se pravi da dobiš porodniško za 6 ur + 2 uri minimalne plače. Svetujem ti, da se osebno posvetuješ na vašem CSD.

Lp,
vmg

sazi -> RE: SKRAJŠAN DELAVNIK - VIŠINA PORODNIŠKE (17.9.2009 17:55:25)

IZVIRNO SPOROČILO: vmg

Meni pa je bilo na CSD rečeno, da se za razliko do polnega delovnega časa vzame minimalna plača, saj ti od tega CSD plačuje prispevke. Se pravi da dobiš porodniško za 6 ur + 2 uri minimalne plače. Svetujem ti, da se osebno posvetuješ na vašem CSD.

Lp,
vmg

Tole drži. Za manjkajoče ure, za katere ti država plačuje prispevke, se ti šteje minimalna plača - gtorej 6 ur tvoje plače in 2 uri minimalne - toliko je potem tvoja porodniška - moraš pa gledat bruto zneske in dobiš potem bruto porodniško.

zmajaz -> RE: SKRAJŠAN DELAVNIK - VIŠINA PORODNIŠKE (17.9.2009 22:00:55)

Aha - pol sem pa jaz narobe razumela - čisto možno, saj sem tole res bolj naspol poslušala, ker me ni najbolj zanimalo. Mi je pa bilo čudno, da bi potem imela polovično porodniško - toliko bolje, če ni tako. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Stran: [1]